Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, žák po zhlédnutí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, žák po zhlédnutí."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, žák po zhlédnutí prezentace odpoví na otázky, dokáže lokalizovat místo děje na mapě, krátce pověst převypráví. Druh učebního materiáluDUM Očekávané výstupy Žák vyhledá typické regionální zvláštnosti přírody a kultury a jednoduše posoudí jejich význam. Pro koho je materiál určen žák ZŠ, 5.ročník Autor PhDr. Bohumila Fillová Datum vzniku25.9.2012 Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace, Člověk a jeho svět Pověsti z regionu – O tišnovské kašně Český jazyk, Vlastivěda, 5. ročník VY_32_INOVACE_269, 14. sada, Vlastivěda

2 POVĚSTI Z REGIONU O TIŠNOVSKÉ KAŠNĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

3 Stará pověst vypráví, že kdysi v dávných dobách bylo málo vody a v Tišnově se rozhodli postavit na náměstí kašnu. Voda v ní ale nebyla. Proto nechal starosta Tišnova vyhlásit, že kdo přivede do městečka vodu dostane jeho dceru za ženu a stane se novým starostou. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

4 Tišnovská kašna Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

5 Přihlásil se jenom chudý mládenec Václav z nedaleké vesnice Sentice. Nejprve se vypravil na kopec Klucaninu za kouzelníkem pro radu. Ten přislíbil pomoc, ale když splní tři úkoly: Měl najít kouzelníkův zlatý kámen, uhlídat jeho toulavou dceru a přinést tři zlaté pruty. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

6 Kopec Klucanina, dnes už s novou rozhlednou Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

7 Václav všechny úkoly splnil a kouzelník mu poradil, aby se vydal za královnou všech vod. Když ji rozveselí, dá mu zlatý klíč, kterým otevře pramen. Václav rozveselil královnu, dostal zlatý klíč a s ním spěchal k pramenu na horu Květnici k Velké skále. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

8 Hora Květnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

9 Před skálou se zastavil a požádal: „Skálo, otevři se, pusť pramínek na svobodu, ať mají tišnované dobrou pitnou vodu.“ A vody bylo hned dost. Václav se oženil se starostovou dcerou a stal se novým starostou městečka. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

10 Tak se podle pověsti dostala do Tišnova voda. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

11 Náměstí s kašnou Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

12

13

14

15 Odpověz na otázky: 1.Jaký je název pověsti? 2.Jak se jmenoval mládenec a odkud byl? 3.Na splnění jakého úkolu se mládenec přihlásil? 4.Za kým se vydal nejdříve a kam – řekni název kopce. Víš, kde se kopec nachází? 5.Co je dnes postaveno na jeho vrcholu? 6.Jaké tři úkoly měl mládenec splnit, aby dostal radu? 7.Za kým podle rady šel? 8.Povedlo se mu zadaný úkol splnit? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.

16 Použité zdroje: Fotografický materiál – soukromý archiv Bohumily Fillové, pořízený dne 5.11.2011 www.tulaci.net Mapa Tišnov a okolí– autor B. Fillová- PrintScreen z http://www.mapy.cz/#!x=16.449335&y=49.348858&z=12&c=t&l=16 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení s místním regionem, žák po zhlédnutí."

Podobné prezentace


Reklamy Google