Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Obrábění iontovým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Obrábění iontovým."— Transkript prezentace:

1 Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Obrábění iontovým paprskem Ročník:2. Datum vytvoření:prosinec 2013 Název:VY_32_INOVACE_15.2.19.STR Anotace: Fyzikální technologie obrábění, obrábění iontovým paprskem, iontové leptání. Metodický pokyn: Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk pro výuku odborného tématu s využitím aktivizujících možností multimediálních prostředků (dataprojektor, popř. interaktivní tabule). Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Ve spojení s webovými stránkami školy může být prezentace využívána i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání..

2 Obrábění iontovým paprskem Je založeno na využití kinetické energie iontů. Použití Výroba integrovaných obvodů, polovodičů, výroba miniaturních součástí.

3 Podstata metody obrábění iontovým paprskem Je-li povrch obrobku bombardován ve vakuu svazkem iontů. Zdrojem iontů je obvykle argon. Dochází tak k uvolňování atomů z materiálu obrobku.

4 Podstata metody obrábění iontovým paprskem Intenzita úběru materiálu je úměrná hustotě proudu iontů, energii dopadajících iontů, poměru hmotnosti iontů a atomů materiálu obrobku a úhlu dopadu iontového paprsku vzhledem k povrchu obrobku.

5 Podstata metody obrábění iontovým paprskem Obrábění iontovým paprskem probíhá přes krycí masku, ve které je vytvořen tvar obráběné plochy, podobně jako u chemického obrábění.

6 Druhy obrábění iontovým paprskem Anizotropní leptání Podstatou je uvolnění atomů z povrchu obrobku a odsátí vakuačním čerpadlem.

7 Druhy obrábění iontovým paprskem Leptání reaktivním iontovým paprskem Pro každý obráběný materiál je nutné volit vhodné plyny, které zaručí úběr na materiálu obrobku.

8 Výhody obrábění iontovým paprskem Lze obrábět všechny materiály Proces obrábění je velmi přesný Obrobený povrch má vysokou kvalitu Stěny vyrobených drážek jsou kolmé

9 KONTROLNÍ OTÁZKY – diskuse  Pojem obrábění iontovým paprskem Je založeno na využití kinetické energie iontů. Výhody obrábění Lze obrábět všechny materiály, proces obrábění je velmi přesný, obrobený povrch má vysokou kvalitu.

10 Použité zdroje: ŘASA, Jaroslav, Přemysl POKORNÝ a Vladimír GABRIEL. Strojírenská technologie 3. 2. vyd. Praha: Scientia, 2001, 221 s. ISBN 80-7183-227-8.


Stáhnout ppt "Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Obrábění iontovým."

Podobné prezentace


Reklamy Google