Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast: Fyzika Tematická oblast: Optika Téma: Optické vady čoček Ročník: 4. Datum vytvoření: Leden 2014 Název: VY_32_INOVACE_ FYZ Anotace: Přehled optických vad. Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk výuky a využívá aktivizujících možností multimediálních prostředků včetně hypertextových odkazů. Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Multimediální výuka svou přehledností a názorností podporuje zájem a aktivitu i u slabších žáků. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Vady čoček Barevná vada Sférická vada Astigmatismus Koma

3 Barevná vada Fyzikální podstatou tohoto jevu jsou závislosti indexu lomu u všech průhledných látek na vlnové délce. Čočky pak lámou světlo každé barvy jinak (záření dlouhovlnné, tedy červené, nejméně, krátkovlnné, tedy fialové, nejvíce), což se na snímku projeví jako barevné lemování ostrých přechodů mezi světlem a stínem.

4 princip barevné vady Obr.1 Princip barevné vady

5 Takto se barevná vada projevuje
Obr.2 Projev barevné vady

6 Sférická vada Sférická vada /aberace/ je optická vada zobrazení, kdy se světelné paprsky na okraji čočky lámou víc než poblíž optické osy. Obr.3 Sférická vada

7 Astigmatismus je vada, kdy při zobrazení roviny kolmé k optické ose dochází k tomu, že body v navzájem kolmých osách se nezobrazí ve stejné vzdálenosti. Astigmatismus také způsobuje rozdílné zobrazení, pokud paprsek dopadá na optickou soustavu kolmo nebo pod úhlem. Obr.4 Astigmatismus

8 Koma je vada čočky, kdy na čočku dopadá široký svazek paprsků, který není rovnoběžný s optickou osou. Pokud je dopadající svazek paprsků dostatečně široký, nebude se bod zobrazovat jako úsečka, ale bude v různě vzdálených rovinách od optické soustavy vytvářet složité obrazce, které tvarem připomínají komety. Astigmatismus pro široké paprsky bývá nazýván koma.

9 Kontrolní otázky Jaké znáte optické vady čoček?
Jaká je fyzikální podstata sférické vady? Co je podstatou barevné vady čočky? Souvisí tato vada s vlnovou povahou světla?

10 Kontrolní otázky-odpovědi
Jaké znáte optické vady čoček? Barevná, sférická, astigmatismus, koma. Jaká je fyzikální podstata sférické vady? Paprsky na okraji čočky lámou víc než poblíž optické osy. Co je podstatou barevné vady čočky? Souvisí tato vada s vlnovou povahou světla? Závislost indexu lomu u všech průhledných látek na vlnové délce.

11 Použité zdroje: SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. 3. vyd. Praha: Prometheus, 1996, ISBN LEPIL, Oldřich; BEDNAŘÍK, Milan; HÝBLOVÁ, Radmila. Fyzika pro střední školy II. Praha: Prometheus, 2002, ISBN X Obrázek 1 Princip barevné vady: DRBOB; PITEL. „Wikipedia.cz“ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek 2 Projev barevné vady: CHE. „Wikipedia.cz“ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek 3 Sférická vada: PKO. „Wikipedia.cz“ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek 4 Astigmatismus: KOSCH, Sebastian. „Wikipedia.cz“ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šťastný.


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google