Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Jiří Šťastný Předmět/vzdělávací oblast: Fyzika Tematická oblast: Optika Téma: Lidské oko Ročník: 4. Datum vytvoření: Leden 2014 Název: VY_32_INOVACE_ FYZ Anotace: Lidské oko, popis, funkce. Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk výuky a využívá aktivizujících možností multimediálních prostředků včetně hypertextových odkazů. Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Multimediální výuka svou přehledností a názorností podporuje zájem a aktivitu i u slabších žáků. Metodický pokyn: Prezentace primárně slouží pro výklad v hodině, ale může být využita i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. Otázky na konci tématu ověřují, jak žáci danou problematiku zvládli, a po vytištění je lze použít i pro písemné ověření jejich znalostí. Materiál vyžaduje použití multimediálních prostředků – PC a dataprojektoru.

2 Lidské oko Lidské oko je spojná optická soustava tvořená spojnou čočkou, očním mokem, rohovkou, sklivcem a zornicí (clonou). Na sítnici se tvoří zmenšený, skutečný a převrácený obraz. Na sítnici jsou dva druhy světločivných buněk. Tyčinky jsou citlivé na světlo, pomocí čípků rozeznáváme barvy.

3 Oko - obrázek Obr.1 Lidské oko

4 Akomodace Akomodace (přizpůsobení) je schopnost oka měnit optickou mohutnost čočky. Tím je umožněno ostré vidění předmětů v různých vzdálenostech od oka. Blízký bod – nejbližší bod, který se ještě zobrazí ostře (při maximální akomodaci). Daleký bod – nejvzdálenější bod, který oko vidí ostře bez akomodace.

5 Konvenční zraková vzdálenost
Konvenční zraková vzdálenost je vzdálenost předmětu od oka, při jehož zaostření se oko nejméně namáhá. Tato veličina se označuje znaménkem d. Pro zdravé lidské oko je tato vzdálenost přibližně 25 centimetrů (stanoveno dohodou). Konvenční zraková vzdálenost slouží jako základ při výpočtech přístrojů.

6 Krátkozrakost je oční vada, při které se usměrněné paprsky světla sbíhají už před sítnicí a na sítnici tedy nevzniká ostrý obraz. Hlavním projevem je špatná viditelnost postiženého na vzdálené předměty. Obr.2 Krátkozrakost

7 Jejím projevem je špatná viditelnost na blízko umístěné předměty.
Dalekozrakost je oční vada, při které se paprsky světla usměrněné čočkou sbíhají až za sítnicí. Jejím projevem je špatná viditelnost na blízko umístěné předměty. Obr.3 Dalekozrakost

8 Kontrolní otázky Charakterizujte lidské oko z hlediska optiky.
Co je konvenční zraková vzdálenost? Co znamená termín akomodace?

9 Kontrolní otázky-odpovědi
Charakterizujte lidské oko z hlediska optiky. Oko je spojná optická soustava. Co je konvenční zraková vzdálenost? Oko je nejméně namáháno. Co znamená termín akomodace? Akomodace (přizpůsobení) je schopnost oka měnit optickou mohutnost čočky.

10 Použité zdroje: SVOBODA, Emanuel a kol. Přehled středoškolské fyziky. 3. vyd. Praha: Prometheus, 1996, ISBN LEPIL, Oldřich; BEDNAŘÍK, Milan; HÝBLOVÁ, Radmila. Fyzika pro střední školy II. Praha: Prometheus, 2002, ISBN X Obrázek 1 Lidské oko: RHCASTILHOS. „Wikipedia.cz“ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek 2 Krátkozrakost: TOPRAK MD, Baris. „Wikipedia.cz“ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázek 3 Dalekozrakost: BARISTOPRAK/IMAGES. „Wikipedia.cz“ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šťastný


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google