Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pionýrů 400, Frýdek – Místek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pionýrů 400, Frýdek – Místek"— Transkript prezentace:

1 Pionýrů 400, 738 02 Frýdek – Místek
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_617_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7. ročník  Klíčová slova: Oko, krátkozraké oko, dalekozraké oko, brýle Autor: Mgr. Lucie Seidlerová Vzdělávací zařízení: Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400 Pionýrů 400, Frýdek – Místek Anotace : výukový materiál je určen pro práci s interaktivní tabulí a je umístěn na flash disku Ověřeno ve výuce dne :

2 OKO

3 oko

4 Lidské oko Lidské oko je párový orgán, který umožňuje člověku vidět. Zrak je nejdůležitějším lidským smyslem. Jeho čidlo - lidské oko má přibližně tvar koule (průměr 2,4 cm). Pohyby oka umožňují 3 páry jemných svalů.

5 OKO jako optická soustava
Oko je optická soustava s oční čočkou. Oční čočka je spojka. Spojná oční čočka vytváří na sítnici skutečný a převrácený obraz, menší, než je pozorovatelný předmět. Předmět vnímáme vždy ve směru, ve kterém dopadají paprsky na sítnici.

6 SLOŽENÍ OKA BOHUNĚK, J., KOLÁŘOVÁ, R., Fyzika pro 7.. ročník základní školy. 1. vydání Praha: PROMETHEUS, 1998. ISBN , str. 245.

7 oční čočka duhovka žlutá skvrna sítnice sklivec rohovka slepá skvrna

8 Optické vlastnosti oka
Oční čočka je spojka s malou ohniskovou vzdáleností. Vytváří na sítnici skutečný, převrácený a zmenšený obraz, než je ve skutečnosti.

9 Normální oko Mění zakřivení čočky podle vzdálenosti pozorovaných předmětů – akomodace oka. Např. když čteme, oční čočka se víc zakřiví, má menší ohniskovou vzdálenost než při pozorování vzdáleného stromu, to se oční čočka zploští.

10 Zdravým okem můžeme pozorovat předmět nejblíže ze vzdálenosti 25 cm
Zdravým okem můžeme pozorovat předmět nejblíže ze vzdálenosti 25 cm. Při větším přiblížení se oko unaví a nemůže již dobře zaostřit.

11 Normální oko mění zakřivení oční čočky podle vzdálenosti pozorovaných předmětů.
Nejbližší bod, který ještě vidí oko ostře při největším zakřivení čočky, se nazývá blízký bod. Zdravé oko ho má ve vzdálenosti 10 cm. Nejvzdálenější bod, který vidí oko ostře bez přizpůsobení oční čočky, je vzdálený bod. Zdravé oko ho má v nekonečnu.

12 Krátkozraké oko Vidí dobře blízké předměty, ale nedokáže zaostřit při pohledu na vzdálené předměty. Obraz vzdáleného předmětu vzniká před sítnicí na sítnici je obraz rozmazaný. Krátkozrakost je někdy způsobená protáhlým tvarem oka. Upravuje se brýlemi s rozptylkami rozptylka posune obraz na sítnici.

13 Krátkozraké oko BOHUNĚK, J., KOLÁŘOVÁ, R., Fyzika pro 7.. ročník základní školy. 1. vydání Praha: PROMETHEUS, 1998. ISBN , str. 245.

14 Dalekozraké oko Vidí dobře vzdálené předměty, ale nedokáže zaostřit při pohledu na blízké předměty. Obraz blízkého předmětu vzniká za sítnicí. Vadu oka upravují brýle se spojkami, spojka posune obraz na sítnici. Dalekozrakost je někdy způsobená zploštělým tvarem oka.

15 Dalekozraké oko BOHUNĚK, J., KOLÁŘOVÁ, R., Fyzika pro 7.. ročník základní školy. 1. vydání Praha: PROMETHEUS, 1998. ISBN , str. 245.

16 Krátkozrakost a dalekozrakost se koriguje brýlemi
Krátkozrakost a dalekozrakost se koriguje brýlemi. Krátkozrakost spojkami a dalekozrakost rozptylkami.

17 Pohled skrz čočky brýlí na text
spojky rozptylky BOHUNĚK, J., KOLÁŘOVÁ, R., Fyzika pro 9.. ročník základní školy. 1. vydání Praha: PROMETHEUS, 2000. ISBN , str. 111.

18 Další vady oka šedý zákal – snížená průhlednost čočky
zelený zákal – zvýšení tlaku tekutiny uvnitř oka šilhavost – poškození očního nervového svalu barvoslepost – neschopnost rozlišovat některé barvy (obvykle jde o červenou a zelenou) slepota – pouze 5 % nevidomých je úplně slepých!

19 Shrnutí Oko se přizpůsobuje pozorování různě vzdálených předmětů kolem nás tím, že oční čočka mění svou ohniskovou vzdálenost (akomodace oka). Dvě nejčastější vady oka jsou krátkozrakost a dalekozrakost. Vadu dalekozrakého oka odstraňujeme rozptylkou, dalekozrakého spojkou.


Stáhnout ppt "Pionýrů 400, Frýdek – Místek"

Podobné prezentace


Reklamy Google