Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pionýrů 400, Frýdek – Místek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pionýrů 400, Frýdek – Místek"— Transkript prezentace:

1 Pionýrů 400, 738 02 Frýdek – Místek
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_603_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7. ročník  Klíčová slova: Stín, polostín, vržený stín Autor: Mgr. Lucie Seidlerová Vzdělávací zařízení: Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400 Pionýrů 400, Frýdek – Místek Anotace : výukový materiál je určen pro práci s interaktivní tabulí a je umístěn na flash disku Ověřeno ve výuce dne :

2 Stín a polostín

3 STÍN

4 Světlo za některá tělesa neproniká.

5

6 Plný Stín Stín je prostor za tělesem, do něhož neproniká světlo ze zdroje. Je způsoben přímočarým šířením světla Světelné paprsky se nedostanou do prostoru za tělesem Neosvětlená oblast = STÍN

7 Je-li v dráze šíření světla překážka, vznikne stín.
Jak hodně bude stín výrazný a ostrý bude záležet na zdroji nebo zdrojích světla, kterým překážka stíní.

8 Za překážkou, která brání průchodu světla vzniká stín.
Do prostoru za hrníček neproniká světlo. Vzniká tam temný prostor, který se nazývá plný stín. Na stěně vidíme osvětlenou část, která ostře hraničí s neosvětlenou částí – vržený stín.

9 Plný stín - pokus V zatemněné místnosti rozsviť zdroj světla.
Nastav ji tak, aby na zdi osvětlovala co nejmenší plochu. Do světla postav překážku. Za překážku neproniknou paprsky – objeví se stín Obrázek: BOHUNĚK, J., KOLÁŘOVÁ, R., Fyzika pro 7. ročník základní školy. 1. vydání Praha: PROMETHEUS, 1998. ISBN , str. 208.

10 Polostín - pokus Rozsviť dva zdroje světla.
Do místa, kde se protínají světelné kužely, postav překážku. Za překážkou vzniknou dva typy stínů. Obrázek: BOHUNĚK, J., KOLÁŘOVÁ, R., Fyzika pro 7. ročník základní školy. 1. vydání Praha: PROMETHEUS, 1998. ISBN , str. 209.

11 Polostín Prohlédni si místo hned za překážkou. Část stínů není úplně tmavá, tato část se nazývá POLOSTÍN. Polostín je prostor, do kterého proniká světlo pouze z části zdroje. Rauner, K., Havel, V., Prokšová, J., Randa, M. Fyzika 7 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia.1. vydání Plzeň: FRAUS, 2005. ISBN , str. 101.

12 Polostín – plošný zdroj světla
Osvětlíme kotouč žárovkou s baňkou z mléčného skla(plošný zdroj světla). Plný stín vržený tělesem na stínítko pozvolna v polostín. Obrázek: BOHUNĚK, J., KOLÁŘOVÁ, R., Fyzika pro 7. ročník základní školy. 1. vydání Praha: PROMETHEUS, 1998. ISBN , str. 208.


Stáhnout ppt "Pionýrů 400, Frýdek – Místek"

Podobné prezentace


Reklamy Google