Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ÚHLOPŘÍČKY ČTVERCE A OBDÉLNÍKA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ÚHLOPŘÍČKY ČTVERCE A OBDÉLNÍKA"— Transkript prezentace:

1 ÚHLOPŘÍČKY ČTVERCE A OBDÉLNÍKA
pro 4. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Flíčková.

2 Autor: Mgr. Eva Flíčková Jazyk: čeština Datum: 10/2013
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s pojmem úhlopříčka čtverce a obdélníka, s pojmem pravoúhlý trojúhelník, odvěsny a přepona trojúhelníka. Autor: Mgr. Eva Flíčková Jazyk: čeština Datum: 10/2013 Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický okruh: Geometrie v rovině a v prostoru Očekávaný výstup: znázorní základní rovinné útvary, užívá jednoduché konstrukce Klíčová slova: čtverec, obdélník,vrcholy, úhlopříčka, trojúhelník, pravý úhel, odvěsna, přepona Druh učebního materiálu: prezentace Druh interaktivity: aktivita Cílová skupina: žák 4. ročníku Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – první stupeň – druhé období Anotace Prezentace a pracovní listy jsou navzájem propojeny. Animací v prezentaci jsou uváděna řešení úkolů. Materiál je určen žákům 3. ročníku. Opakují a prohlubují se v něm poznatky o násobení, dělení získané ve 2. ročníku a nově se zde objasňuje násobení a dělení v oboru násobilek 6, 7, 8, 9. Zavádí se zde pojem násobek čísla, násobky čísel se vyznačují ve stovkové tabulce a nacvičuje se práce s tabulkou násobení a dělení. Autor PaedDr. Marie Janků (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup provádí zpaměti jednoduché početní operace s přirozenými čísly další materiály k tomuto očekávanému výstupu » Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova násobení, dělení, násobek čísla, čísla sudá, lichá, tabulka násobení Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – první stupeň – první období Typická věková skupina let

3 obr. 1 Podíváte-li se na pyramidu shora, např. z letadla, uvidíte geometrický útvar. Tušíte jaký? Poznáte ho?

4 Tak takhle vypadá pyramida shora. Poznali jste ČTVEREC
Tak takhle vypadá pyramida shora. Poznali jste ČTVEREC? Označíme si jeho vrcholy EFGH. H E G F

5 H E G F úhlopříčky čtverce
V tomto čtverci EFGH jsou sestrojeny úsečky EG a FH. Tyto úsečky se nazývají úhlopříčky čtverce H E G F

6 Úhlopříčky má i obdélník
Úhlopříčky má i obdélník. V obdélníku ABCD pojmenuj úsečky, které jsou jeho úhlopříčkami. A D C B Úhlopříčky obdélníku jsou AC, BD.

7 Když přeložíme čtverec i obdélník podle úhlopříčky dostaneme geometrický útvar, který má název ….
TROJÚHELNÍK A E C F G B Tyto trojúhelníky se nazývají PRAVOÚHLÉ, protože jejich dvě strany svírají pravý úhel ( tj. 90° ). Zjisti pomocí trojúhelníku s ryskou, které strany to jsou.

8 A C B Pravoúhlý trojúhelník
přepona odvěsna C B odvěsna Navzájem kolmé strany AB a BC se nazývají odvěsny, třetí nejdelší strana, se nazývá přepona.

9 Použité zdroje: obr. 1 : autor Ed Yourdon,


Stáhnout ppt "ÚHLOPŘÍČKY ČTVERCE A OBDÉLNÍKA"

Podobné prezentace


Reklamy Google