Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ENZYMY Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk 201 4 Příroda II 1.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ENZYMY Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk 201 4 Příroda II 1."— Transkript prezentace:

1 ENZYMY Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk 201 4 Příroda II 1

2 OTÁZKA NA ÚVOD  otázk a : Jak byste charakterizovali enzymy? Příroda II 2 2014

3 CHARAKTERISTIKA ENZYMŮ  enzymy – makromolekulární látky, jejichž základem jsou bílkoviny  ovlivňují většinu chemických reakcí, které v těle probíhají  jsou podskupinou biokatalyzátorů – látek, které umožňují a urychlují průběh chemických reakcí v organismech Příroda II 3 2014

4 ENZYMY JAKO KATALYZÁTORY  enzymy mají podobné vlastnosti jako ostatní chemické katalyzátory  katalyzují však pouze určitou reakci výchozí látky  určitý enzym katalyzuje pouze jednu z mnoha možných přeměn výchozí látky Příroda II 4 2014

5 VÝSKYT A VÝZNAM ENZYMŮ  výskyt enzymů:  v buňkách všech organismů (rostliny, živočichové, bakterie i viry)  význam enzymů:  urychlují nejrůznější reakce ve všech buňkách rostlin i živočichů  u člověka napomáhají při štěpení cukrů, tuků a bílkovin v tráv. traktu  účastní se tzv. skladných dějů (růst nebo vznik zásobních látek) Příroda II 5 2014

6 DĚLENÍ ENZYMŮ  dělení enzymů: a)jednosložkové – tvořeny pouze bílkovinou b)dvousložkové – tvoří komplex holoenzym  holoenzym = apoenzym + kofaktor  apoenzym = bílkovinná složka  kofaktor = nebílkovinná složka Příroda II 6 2014

7 KOFAKTOR  kofaktorem může být: a)prostetická skupina, která je s apoenzymem spojena pevně kovalentní vazbou b)koenzym, je s apoenzymem poután slabě (často derivát některého vitamínu) Příroda II 7 2014

8 VYUŽITÍ ENZYMŮ  potravinářský a farmaceutický průmysl, lékařství  využívají technologie založené na kultivaci mikroorganismů  jejich metabolismus (enzymatické reakce v buňkách) jsou zdrojem významných potravinářských nebo farmaceutických produktů  výroba piva, vína, etanolu nebo penicilinu Příroda II 8 2014

9 TRÁVICÍ ENZYMY  látky, které umožňují trávení, tj. rozklad různých složek potravy na jednodušší stavební celky  trávicí enzymy patří mezi enzymy hydrolytické, katalyzují rozklad, jehož činitelem je voda Příroda II 9 2014

10 TRÁVICÍ ENZYMY  dělení trávicích enzymů (podle toho, kterou živinu katalyzují): a)proteázy - zajišťují rozklad bílkovin na aminokyseliny b)lipázy – rozklad tuků na mastné kyseliny c)nukleázy – rozklad nukleových kyselin na nukleotidy d)amylázy, sacharidázy, maltázy a celulázy – rozklad sacharidů Příroda II 10 2014

11 PTYALIN  ptyalin (α amyláza) – enzym obsažený ve slinách napomáhající štěpení škrobu  rozkládá část škrobu na maltózu nebo oligosacharidy Příroda II 11 2014

12 PEPSIN  pepsin – je obsažen v žaludeční šťávě a napomáhá štěpení bílkovin na aminokyseliny Příroda II 12 2014

13 SHRNUTÍ  Enzymy jsou jednoduché či složené bílkoviny s katalytickou aktivitou. Určují povahu i rychlost chemických reakcí a řídí většinu biochemických procesů v těle všech živých organismů včetně člověka. Příroda II 13 2014

14 POUŽITÉ ZDROJE INFORMACÍ  MÁNEK, David. Enzymy a hormony. Metodický portál : Digitální učební materiály [online]. 22. 10. 2010, [cit. 2014-07-08]. Dostupný z WWW:. ISSN 1802-4785.http://dum.rvp.cz/materialy/enzymy-a-hormony.html  KLEMENTOVÁ, Lydie. Enzymy. Metodický portál : Digitální učební materiály [online]. 26. 02. 2014, [cit. 2014-07-08]. Dostupný z WWW:. ISSN 1802-4785.http://dum.rvp.cz/materialy/enzymy.html Příroda II 14 2014

15 POUŽITÉ OBRÁZKY  veškeré použité zdroje obrázků [cit. 2014-07-08]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www:  http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Enzym&oldid= 11689721  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Helicobacter_P ylori_Urease.png  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Penicillium_not atum.jpg  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tractus_intestin alis_base.svg?uselang=cs Příroda II 15 2014

16 POUŽITÉ OBRÁZKY  veškeré použité zdroje obrázků [cit. 2014-07-08]. Dostupné pod licencí Creative Commons na www:  http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oral_cavity_wit h_tonsils..png  http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Pepsin&oldid= 11184582 Příroda II 16 2014

17 17 DĚKUJI ZA POZORNOST A PŘEJI VŠEM HEZKÝ DEN Příroda II 2014


Stáhnout ppt "ENZYMY Lukáš Pánek, Jaroslav Solfronk 201 4 Příroda II 1."

Podobné prezentace


Reklamy Google