Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nutný úvod do histologie Fyzikální a chemické vlastnosti složek živé hmoty jsou základem pro jejich znázornění na histologickém preparátu. Doc. MUDr. Marie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nutný úvod do histologie Fyzikální a chemické vlastnosti složek živé hmoty jsou základem pro jejich znázornění na histologickém preparátu. Doc. MUDr. Marie."— Transkript prezentace:

1 Nutný úvod do histologie Fyzikální a chemické vlastnosti složek živé hmoty jsou základem pro jejich znázornění na histologickém preparátu. Doc. MUDr. Marie Jirkovská,CSc. Ústav histologie a embryologie

2 DNA - deoxyribóza, kys. fosforečná, dusíkaté baze (A,G,C,T) nukleotiddinukleotid vlákno DNA molekula DNA méně více stabilní R.J.Epstein: Human Molecular Biology, 2003

3 Od DNA k chromozomu Struktura DNA R.J.Epstein: Human Molecular Biology, 2003

4 RNA- ribóza, kys. fosforečná, dusíkaté baze (A,G,C,U) mRNA - informační (mediátorová) rRNA – je součástí ribozomů tRNA - přináší aminokyselinu ke komplexu mRNA a ribosomu ATP, GTP - energeticky významné ribonukleotidy (obsahují makroergní fosfátové vazby) R.J.Epstein: Human Molecular Biology, 2003

5 Bílkoviny (proteiny) tvořeny L-aminokyselinami, které jsou spojeny peptidovou vazbou Amiokyseliny: esenciální (tělo je může získat pouze z potravy) neesenciální (tělo je vytváří) V závislosti na vlastnostech vedlejších řetězců aminokyselin (R) vytvářejí polypeptidy trojrozměrnou konformaci a mají elektrický náboj. Mohou mít navázaný oligosacharidový řetězec (glykoproteiny). Různé tvary proteinových molekul Alberts B et al. Essential Cell Biology, 1998 R.J.Epstein: Human Molecular Biology, 2003

6 Tuky (lipidy) – látky nerozpustné ve vodě (mastné kyseliny, triacylglyceroly, steroidy, glykolipidy) Mastné kyseliny a) nasycené b) nenasycené (mají jednu nebo více dvojných vazeb  ). Jsou součástí glykopilidů, fosfolipidů a triacylglycerolů.  Triacylglyceroly - estery glycerolu a mastných kyselin Steroidy - cholesterol a jeho deriváty (steroidní hormony, žlučové kyseliny) Glykolipidy - ke dvěma hydrofobním uhlovodíkovým řetězcům je připojena polární část, která obsahuje jeden nebo více cukerných zbytků. Esenciální mastné kyseliny lze získat pouze z potravy, tělo si je nedokáže vytvořit. Alberts B et al. Essential Cell Biology, 1998

7 Cukry (mono-, di-, oligo-, polysacharidy) Monosacharidy - součást nukleových kyselin (ribóza, deoxyribóza), zdroj energie (glukóza). Disacharidy - zdroj energie z potravy, vstřebávají se po rozštěpění na monosacharidy. Oligosacharidy a polysacharidy - řetězce z monosacharidů (přímé nebo větvené), např. glykogen (z jednoho druhu monosacharidu - glukózy). Alberts B et al. Essential Cell Biology, 1998

8 Enzymy Látky, ze kterých se skládá organismus, neustále podléhají chemické přeměně. Každá z tisíců těchto chemických reakcí je katalyzována speciálním enzymem. Název enzymu má koncovku -áza (fosfatáza, dehydrogenáza). Enzym je tvořen velkou molekulou proteinu, její 3D uspořádání vytváří „aktivní centrum“, místo, kde se váže molekula substrátu ( = látka, jejíž přeměnu na produkt enzym katalyzuje). Funkce některých enzymů vyžadují kromě bílkovinné molekuly (apoenzym) přítomnost kofaktorů ( Mg +2, Zn +2 ) nebo nebílkovinného koenzymu (např. deriváty vitamínů). Teplota a pH prostředí výrazně ovlivňuje funkci enzymů. Vazba enzymu a substrátu („zámek a klíč“) Elliot H, Elliot D: Biochemistry and molecular biology, 2001


Stáhnout ppt "Nutný úvod do histologie Fyzikální a chemické vlastnosti složek živé hmoty jsou základem pro jejich znázornění na histologickém preparátu. Doc. MUDr. Marie."

Podobné prezentace


Reklamy Google