Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80% - živočichové – příjem potravou - chemické složení: 50% C, 24% O, 18% N, 6% H, síra a další.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80% - živočichové – příjem potravou - chemické složení: 50% C, 24% O, 18% N, 6% H, síra a další."— Transkript prezentace:

1 PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80% - živočichové – příjem potravou - chemické složení: 50% C, 24% O, 18% N, 6% H, síra a další prvky - vlastnosti : dle funkce, kterou v organismu zastávají (rozpustnost ve vodě, odolnost proti fyzikálním a chemickým vlivům)‏

2 FUNKCE PROTEINŮ 1.Stavební - nerozpustné ve vodě (vláknité), tvoří základ extracelulárních struktur kolageny, elastiny, keratiny, fibroin 2. Transportní hemoglobin, myoblobin, feritin

3 3. Proteiny zajišťující pohyb - přeměna chemické energie na mechanickou práci myosin, aktin, tropomyosin, troponin 4. Katalytické, řídící a regulační funkce - enzymy, bílkovinné hormony 5. Obranné funkce - imunoglobuliny

4 STAVBA PROTEINŮ Aminokyseliny - substituční deriváty karboxylových kyselin - více než 300 AK - pouze 20 AK – proteinogenní AK - 2 optické izomery – L- a D-, proteinogenní výhradně L- izomery

5 STRUKTURA AMINOKYSELIN

6

7 ROZDĚLENÍ AK NEESENCIÁLNÍ AK (postradatelné)‏ Cys, Tyr, Ala, Ser, Pro, Gly, Glu, Asp, Trp ESENCIÁLNÍ AK (nepostradatelné)‏ Val, Leu, Ile, Thr, Trp, Met, Lys u malých dětí ještě: His a Arg

8 BIOLOGICKÁ HODNOTA O biologické hodnotě bílkovin rozhoduje obsah esenciálních aminokyselin.

9

10

11 Dipeptid Gly-Ala

12 Gly-Ala

13 PEPTIDY Chemickou povahou – amidy kyselin 2 AK – dipeptid 3 AK – tripeptid n AK – polypeptid – polypeptidický řetězec Charakteristika peptidu : POČET a POŘADÍ AK v řetězci Prodlužování polypeptidického řetězce – proteiny – jejich molekuly jsou tvořeny sty až tisíci AK zbytků

14 STRUKTURA BÍLKOVIN 1.Primární struktura Val-His-Leu-Thr-Pro-Glu-Glu-Lys = HMGL Val-His-Leu-Thr-Pro-Val-Glu-Lys = patol. HMGL Srpkovitá anémie.

15 Primární struktura

16 STRUKTURA BÍLKOVIN 2. Sekundární struktura Polypeptidický řetězec uspořádán do: formy skládaného listu papíru formy alfa-helix (šroubovice)‏ 3. Terciální struktura fibrilární struktura (tvar vlákna)‏ globulární struktura (tvar klubíčka)‏

17 Sekundární struktura

18 Terciální struktura – globulární

19 Terciální struktura - fibrilární

20 STRUKTURA BÍLKOVIN 4. Kvarterní struktura -vzájemné prostorové uspořádání polypeptidických řetězců Výskyt: enzymy, HMGL, MYOGL, další bílkoviny.

21 Kvarterní struktura - HMGL

22

23 VAZBY V PROTEINECH 1. Peptidická vazba

24 2. Disulfidická vazba Cystein, Cystin, Methionin

25 3. Vodíková vazba spojuje polypeptidické řetězce

26 4. Iontové vazby souvislost s pH

27 ROZDĚLENÍ PROTEINŮ 1. Jednoduché proteiny a) skleroproteiny (fibrilární) – nerozpustné ve vodě FIBROIN, KOLAGEN, KERATIN b) sferoproteiny (globulární) - rozpustné ve vodě HISTONY, ALBUMINY, GLOBULINY, MÉČNÉ PROTEINY - KASEIN LAKTALBUMINY

28 FIBROIN

29 KERATIN

30 KOLAGEN

31 HISTONY

32 ALBUMIN

33 GLOBULINY

34 KASEIN

35 ROZDĚLENÍ PROTEINŮ 2. Složené proteiny METALOPROTEINY LIPOPROTEINY NUKLEOPROTEINY GLYKOPROTEINY CHROMOPROTEINY PROTEINY KREVNÍ PLASMY HEMOGLOBIN MYOGLOBIN


Stáhnout ppt "PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80% - živočichové – příjem potravou - chemické složení: 50% C, 24% O, 18% N, 6% H, síra a další."

Podobné prezentace


Reklamy Google