Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Struktura a vlastnosti bílkovin. Důležité bílkoviny.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Struktura a vlastnosti bílkovin. Důležité bílkoviny."— Transkript prezentace:

1 Struktura a vlastnosti bílkovin. Důležité bílkoviny

2 Primární struktura Sled AMK zbytků Souvisí s biologickou funkcí, specifické pořadí zakódováno v DNA Zápis od N konce k C konci Poprvé zjištěno u inzulínu, dnes RTG krystalografie Záměna AMK – mutace může být nebezpečná, části molekul bílkovin nedůležité, ale části velmi důležité, podobné organismy podobné AMK Cytochrom c slouží k přenosu elektronů, u člka 105 AMK, o kolik se liší: Šimpanz 0, osel 1, králík 9, pes 12, slepice 13, želva 15, skokan 18, masařka 27, mol 31, droždí 45, pšenice 43

3

4 Význam sekvence aminokyselin v bílkovinách Primární struktura podmiňuji biologickou funkci bílkovin. Například pokud zaměníme kyselinu glutamovou za valín v malé molekule hemoglobinu vznikne patologický hemoglobin s, který se vyskytuje u lidí trpících srpkovitou anémií. normální hemoglobin Leu - Thr - Pro - Glu - Lys -... hemoglobin S Leu - Thr - Pro - Val - Lys -...

5 Glu  Val SRPKOVITÁ ANÉMIE

6 Sekundární struktura Sbalení řetězce, stabilizace Prostorová orientace 2 následujících peptidových vazeb Existují α – helix, β – list a ohyby

7

8 α -šroubovice α – helix nejběžnější šroubovice 3,6 AMK/1 závit R ven Vodíkové můstky Ruší prolin (nemá H) Nepravidelné Hojné v proteinech buněčných membrán (transportní, receptory).

9

10 Skládaný list (beta list) Stabilizace vodíkovými vazbami jen mezi různými řetězci

11

12 Terciární struktura Prostorové uspořádání makromolekuly jako celku Fibrilární, globulární tvar Stabilizace vodíkovými můstky, disulfidovými můstky, iontovými a hydrofóbními interakcemi Dána primární strukturou

13

14 Myoglobin

15 Kvartérní struktura Vzájemná orientace bílkovinných vláken vůči sobě (jen pokud bílkovina z několika řetězců) Kovalentní charakter sil

16 Hemoglobin – 4 jednotky

17 Rentgenová krystalografie Studium struktury bílkovin Difrakce rentgenového záření na krystalech Ohyb záření – podobné rozměry jako obal, difrakční skvrny Nutné protein krystalizovat a připravit na ohyb

18 kolagen albumin

19 Vlastnosti bílkovin Denaturace –Rozrušení prostorového uspořádání –teplo, alkálie, kyselina, záření soli –Ztráta biologických funkcí –Reverzibilní, ireverzibilní Q, pH, t –Význam – sterilizace, strava Hnití –mikrobiální rozklad, vznik zapáchajících produktů Koagulace –Srážení bílkovin z roztoku, ireverzibilní denaturace, například teplem

20 Rozpustnost –Různá, fce tvaru, funkčních skupin, pH –Bílek, krevní plazma x bílkoviny vlasů, nehtů Dialýza –Dělení bílkovin od solí za použití membrán malé póry nepropustí bílkoviny Elektroforéza –Dělení v elektrickém poli dle izoelektrického bodu Hydrolýza – štěpení na AMK, kyselá, zásaditá, enzymatická Vlastnosti bílkovin

21 Přehled bílkovin A) jednoduché B) složené 1) fibrilární, vláknité, skleroproteiny (skleros = řecky pevný, tuhý) – vláknitá struktura, stavební materiál, podpůrné tkáně 2) globulární bílkoviny, sferoproteiny (řec. sfaira = koule) – v krevním séru, bílku

22 Kolageny Kůže, šlachy, kosti, zuby, chrupavky, cévy, Pojivová a podpůrná tkáň, vaziva, potravinové doplňky Nejčastější bílkovina (1/3) (27 typů kolagenů) Pro tvorbu nutný vitamín C – kurděje Hydrolýza – varem v želatinu – lepkavý roztok, sušením klih – lepidlo (colagené = řecky klihodárný)

23 Kolagen Struktura trojité šroubovice z 3 helixů, mezi vlákna fosforečnan vápenatý Až 1/3 prolinu a 1/3 glycinu, hydroxyprolin

24 Elastin Hlavní extracelulární proteinová vlákna (s kolagenem) Plíce, tepny, cévy Pružné, struktura nahodilého klubka

25 Keratin (rohovina) Vlasy, nehty, peří, vlna, kopyta, srst, želvovina Vrchní vrstva epidermu Tvrdý, nerozpustný (Cys, - S – S - ) Dříve stransport léčiv Bobtnáním – prodloužení o 1 až 2 %

26 Vlasy Vlasy - především keratin. Chemické vazby spojují atomy síry jedné proteinové molekuly s atomy síry vedlejší molekuly, tyto chemické můstky drží molekuly keratinu ve struktuře, která dává každému vlasu jeho charakteristický tvar. Vodová – tvarování vodou, vytvoření vodíkových vazeb, dlouho nevydrží Trvalá – natočení vlasů na natáčky, provlhčení chemickou látkou - redukce, rušení disulfidových vazeb, tvarování, poté nanesení na vlasy ustalovače, které vytvoří nové spoje. Oxidace – ustálení, nový tvar, nové disulfidické vazby.

27 Keratin

28 Myosin Ve svalech, hojně zastoupený (40 % m svalů) Strukturní role, katalyzuje štěpení ATP Silná vlákna + myosinová hlavička – globulární, posuv po aktinu

29 Myosin a aktin

30 Globulární bílkoviny Albuminy rozpustné ve vodě a v zředěných roztocích Globuliny – rozpustné ve zředěných roztocích, ne ve vodě Mléko, bílek, krevní sérum

31 Histony – v buněčných jádrech, zásadité (vazba na NK)

32 Fibrinogen rozpustný, v krvi, při srážení na fibrin (pletivo) Fibrin

33 ferritin Metaloproteiny hemoglobin, myoglobin cytochromy, například ferritin – přenos elektronů Složené bílkoviny

34 Hemoglobin

35 LDL Lipoproteiny složka buněčných membrán, přenos lipidů v krvi

36 Nukleoproteiny Ribosom – protein + r-RNA, elektrostatická vazba na bazické bílkoviny Fosfoproteiny Kasein (kyselina fosforečná esterově na OH serinu) V mléce, zdroj P pro syntézu NK Sekret sliznic, chrupavky Glykoproteiny

37 Procvičování Je uvedené uspořádání L, nebo D?

38

39 Charakterizujte strukturu bílkovin. Které vazby se podílejí na strukturách? Co je denaturace? Zůstává zachována primární struktura (terciární struktura)? Kde tento děj používáme? Které látky ji způsobují? Jakou strukturu má hemoglobin? Jaký tvar může mít terciární struktura? Jaké jsou důkazové reakce bílkovin?


Stáhnout ppt "Struktura a vlastnosti bílkovin. Důležité bílkoviny."

Podobné prezentace


Reklamy Google