Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Peptidy. Vznik peptidové vazby Uspořádání peptidové vazby.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Peptidy. Vznik peptidové vazby Uspořádání peptidové vazby."— Transkript prezentace:

1 Peptidy

2 Vznik peptidové vazby

3 Uspořádání peptidové vazby

4 Peptidový řetězec

5 Polymery aminokyselin - peptidy (méně než 50 aminokyselin) - proteiny (bílkoviny) (více než 50 aminokyselin, definovaná sekundární a terciární struktura)

6 Peptidy - oligopeptidy (dipeptidy, tripeptidy...) (do 10 aminokyselin) - polypeptidy (více než 10 aminokyselin) Názvy polypeptidů – podle acylů (záleží na pořadí)

7 Glutathion důležitý redukční prostředek a antioxidant (udržuje SH skupiny proteinů, chrání Fe 2+ v hemoglobinu...)

8 Peptidové hormony Peptidová antibiotika Toxiny Syntetické peptidy (Aspartam)

9 Proteiny

10 Funkce bílkovin Strukturní funkce – složka buněčných struktur Metabolická funkce – transportní bílkoviny - nutriční funkce - pufry... Informační funkce - signální proteiny - regulační proteiny...

11 Struktura bílkovin primární struktura – pořadí aminokyselin sekundární struktura – prostorové uspořádání atomů v hlavním peptidovém řetězci - pravidelná - nepravidelná

12 Pravidelná sekundární struktura α-helix

13 β-struktura (β-hřeben) struktura skládaného listu

14 Terciární struktura – prostorové uspořádání všech atomů bílkoviny, významné interakce mezi postranními řetězci

15 Kvartérní struktura – počet a prostorové uspořádání podjednotek

16 Kvalifikace bílkovin (podle zevního tvaru) Globulární bílkoviny (kulovitý tvar, velmi rozšířené) - α-proteiny (převládají α-helixy) - β-proteiny (výrazné zastoupení β-struktur) - α/β–proteiny (supersekundární struktury z α-helixů a β- řetězců - (α+β)–proteiny (obsahují α-helixy a β-řetězce, které vzájemně neinteragují)

17 Fibrilární bílkoviny (vláknité, málo rozšířené) zástupci: Keratin Kolagen Elastin

18 Bílkoviny vázané v membránách Integrální Periferní

19 Roztoky proteinů koloidní roztoky velké molekuly – neprochází membránami (dialýza) amfolyty – využití v elektroforéze Rozpustnost ve vodě – pokud mají na povrchu dost polárních skupin Denaturace – rozrušení terciární a sekundární struktury fyzikálně – teplo chemicky – kyseliny, zásady, těžké kovy, tenzidy

20 Glykoproteiny

21 Bílkoviny, které mají na povrchových postranních řetězcích navázané sacharidové složky.

22 Glykoproteiny se dělí na tři hlavní typy: -Membránové -Plazmatické -Mucinové

23 Membránové glykoproteiny – na povrchu buněčných membrán vytvářejí vrstvu Glykoproteiny krevní plazmy

24 Mucinové glykoproteiny – složka sekretu buněk sliznic, až 75 % hmotnosti tvoří sacharidová složka

25 Vitaminy rozpustné v tucích rozpustné ve vodě

26 Rozpustné v tucích Retinol (vitamín A)

27 Vitamin E

28 Vitamin K

29 Rozpustné ve vodě L-Askorbová kyselina (vitamín C)

30 Niacin kyselina nikotinová + nikotinamid

31 Riboflavin (vitamin B 2 )

32 Vitamin B 6

33 Listová kyselina

34 Biotin (vitamin H)

35

36 Lipidy jednoduché složené

37 Mastné kyseliny: Nasycené (SAFA) Mononenasycené (MUFA) Polynenasycené (PUFA) Názvy: triviální, systematické, zkrácený zápis kyselina α-linolenová kyselina oktadeka-9,12,15-trienová

38

39

40 Fyzikálně chemické vlastnosti a prostorové uspořádání

41 Dvojná vazba – další reakční centrum, významné zejména oxidace (žluknutí tuků)

42 Alkoholy jako složky lipidů Glycerol

43 Sfingosin Mastné alkoholy (sudý počet uhlíků, produkty redukce mastných kyselin)

44 Jednoduché lipidy pouze z mastných kyselin a alkoholu Triacylglyceroly

45 Vlastnosti triacylglycerolů nepolární sloučeniny hydrolytické štěpení (glycerol, mastné kyseliny, mýdla)

46 Složení potravinářských tuků

47 Vosky (ceridy) Estery vyšších mastných kyselina vyšších alkoholů – méně polární (hydrofobnější) něž tuky

48 Ceramidy Amidy vyšších mastných kyselin a sfingosinu (základ všech sfingolipidů)

49 Složené lipidy polárně – nepolární charakter Fosfolipidy

50 Glycerofosfolipidy

51

52 Fosfatidylglyceroly

53 Sfingofosfolipidy

54 Glykosfingolipidy

55 Terpeny isoprenoidy

56

57

58

59 Monoterpeny

60 Diterpeny fytol – v chlorofylech

61 Triterpeny Skvalen – v živočišných tucích (meziprodukt biosyntézy cholesterolu)

62 Tetraterpeny karotenoidy

63 Polyterpeny Dolichol – u živočichů i rostlin Kaučuk, gutaperča

64 Steroidy

65 Vznikají z isoprenoidů základem steran

66

67

68 Steroly

69 Kalcioly (vitaminy D)

70 Žlučové kyseliny vznikají z cholesterolu v játrech

71 Steroidní hormony...


Stáhnout ppt "Peptidy. Vznik peptidové vazby Uspořádání peptidové vazby."

Podobné prezentace


Reklamy Google