Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

32.1 Enzymy Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Autor: Mgr. Petra Křivánková Čím.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "32.1 Enzymy Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Autor: Mgr. Petra Křivánková Čím."— Transkript prezentace:

1 32.1 Enzymy Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Autor: Mgr. Petra Křivánková Čím to je, že v živých organismech probíhají děje, které se v neživé přírodě nevyskytují? Enzymy

2 32.2 Co již víme? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Katalyzátory v anorganické chemii Katalyzátor urychlující chemickou reakci Katalyzátor zpomalující chemickou reakci

3 32.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie -jsou makromolekulární látky, jejichž základem jsou bílkoviny -specifické katalyzátory, které ovlivňují chemické reakce v organismech Biokatalyzátory -ovlivňují většinu chemických reakcí v organismu

4 32.4 Co si řekneme nového? Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Výskyt Význam Využití v průmyslu -ve všech živých organismech – rostliny, živočichové, bakterie, viry -potravinářský a farmaceutický průmysl -technologie založené na kultivaci mikroorganismů -např. výroba piva, vína, penicilinu, ethanolu -enzymy urychlují nejrůznější reakce v buňkách rostlin i živočichů -např. u člověka – napomáhají při štěpení cukrů, tuků, bílkovin v trávicím traktu -účastní se tzv. skladných dějů (růst nebo vznik zásobních látek)

5 mladina (přidání chmelu, vaření, filtrace) (rozemletí a zcukernatění ve vodném roztoku) filtrace 32.5 Procvičení a příklady Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Pivo je alkoholický nápoj. Vyrábí se ze sladu, vody a chmele. Výroba sladu Výroba piva ječmennaklíčený ječmenslad máčení, klíčení (rozvoj enzymů) (odstranění klíčků) sušení (zastavení činnosti enzymů) sladsladina (ochlazení, přidání kvasinek) kvašení pivo

6 32.6 Něco navíc pro šikovné Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie -výrobní postupy využívající enzymy různých mikroorganismů způsobující změny látek -většina mléčných výrobků – sýry, tvaroh, kefír … -enzym obsažený ve slinách, napomáhá štěpení škrobu -skupina enzymů napomáhající štěpení lipidů - tuků -obsažen v žaludeční šťávě, pomáhá štěpit bílkoviny na aminokyseliny

7 32.7 CLIL Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemistry

8 32.8 Test znalostí Správné odpovědi: 1.Co jsou enzymy? a/ makromolekuly, většinou bílkoviny b/ mikromolekuly, většinou cukry c/ oligopeptidy d/ tuky 3. Biotechnologie je proces využívající? a/ muchomůrku tygrovanou b/ viry c/ mikroorganismy d/ makroorganismy 2.Které látky patří mezi enzymy? a/ peptid b/ ptyalin c/ pepsin d/ anilin 4.Kde se vyskytují enzymy? a/ ve všech živých organismech b/ v neživých látkách c/ pouze v rostlinách d/ pouze v bakteriích 1.a 2.b 3.c 4.a Test na známku Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie

9 32.9 Použité zdroje a citace 1.http://2.bp.blogspot.com/- lOZbkiv4sqA/UQOva6XztuI/AAAAAAAABAo/OMJmFnZTYTg/s1600/chyt1.jpghttp://2.bp.blogspot.com/- lOZbkiv4sqA/UQOva6XztuI/AAAAAAAABAo/OMJmFnZTYTg/s1600/chyt1.jpg 2.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/24/Induced_fit_diagram.svg/450p x-Induced_fit_diagram.svg.png (slide 7)http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/24/Induced_fit_diagram.svg/450p x-Induced_fit_diagram.svg.png 3.Chemie pro 9. ročník základní školy, SPN, str. 120 (slide 5) 1.http://2.bp.blogspot.com/- lOZbkiv4sqA/UQOva6XztuI/AAAAAAAABAo/OMJmFnZTYTg/s1600/chyt1.jpghttp://2.bp.blogspot.com/- lOZbkiv4sqA/UQOva6XztuI/AAAAAAAABAo/OMJmFnZTYTg/s1600/chyt1.jpg 2.http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/24/Induced_fit_diagram.svg/450p x-Induced_fit_diagram.svg.png (slide 7)http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/24/Induced_fit_diagram.svg/450p x-Induced_fit_diagram.svg.png 3.Chemie pro 9. ročník základní školy, SPN, str. 120 (slide 5)

10 Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Anotace AutorMgr. Petra Křivánková Období01 – 06/2013 Ročník9. ročník Klíčová slovaEnzymy, katalyzátory, biotechnologie, ptyalin, pektin, lipasy AnotacePrezentace popisující enzymy, jejich vlastnosti, význam, vybrané zástupce.


Stáhnout ppt "32.1 Enzymy Elektronická učebnice – II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Chemie Autor: Mgr. Petra Křivánková Čím."

Podobné prezentace


Reklamy Google