Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
Autor: Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast: Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma: Frézování Ročník: 2. Datum vytvoření: listopad 2013 Název: VY_32_INOVACE_ STR Anotace: Strojní obrábění, frézování, obvodové frézování, čelní frézování, sousledné frézování, nesousledné frézování. Metodický pokyn: Učební materiál slouží jako inovativní prezentační doplněk pro výuku odborného tématu s využitím aktivizujících možností multimediálních prostředků (dataprojektor, popř. interaktivní tabule). Závěrečné kontrolní otázky zvyšují interaktivitu výuky a podporují samostatné myšlení žáků. Ve spojení s webovými stránkami školy může být prezentace využívána i k samostudiu a pro distanční formu vzdělávání. .

2 Metoda strojního třískového obrábění s geometricky určenými břity.
Frézování Pojem frézování Metoda strojního třískového obrábění s geometricky určenými břity. Pomocí vícebřitého rotujícího nástroje se vyrábějí rovinné a zakřivené plochy.

3 Fréza koná kruhový hlavní řezný pohyb. Posuv a přísuv provádí obrobek.
Pojmy k frézování Postup frézování Fréza koná kruhový hlavní řezný pohyb. Posuv a přísuv provádí obrobek. Podle vzájemné polohy frézy a obrobku rozlišujeme obvodové a čelní frézování.

4 Obvodové frézování Osa frézy leží rovnoběžně s frézovanou plochou. U obvodového frézování rozlišujeme nesousledné a sousledné frézování.

5 Nesousledné frézování
Posuv probíhá proti směru otáčení nástroje. Sousledné frézování Posuv a hlavní řezný pohyb mají stejný směr. Fréza má delší životnost, řezný výkon nástroje a jakost povrchu obrobku než u nesousledného.

6 Čelní frézování U tohoto způsobu strojního opracování leží osa frézy kolmo k frézované ploše. V záběru může být více zubů současně.

7 KONTROLNÍ OTÁZKY – diskuse
Pojem frézování Metoda strojního třískového obrábění s geometricky určenými břity. Pomocí vícebřitého rotujícího nástroje se vyrábějí rovinné a zakřivené plochy. Postup frézování Fréza koná kruhový hlavní řezný pohyb. Posuv a přísuv provádí obrobek. Podle vzájemné polohy frézy a obrobku rozlišujeme obvodové a čelní frézování.

8 Použité zdroje: ŘASA, Jaroslav, Vladimír GABRIEL. Strojírenská technologie vyd. Praha: Scientia, 2000, 256 s. ISBN GSCHEIDLE, Rolf, a kolektiv. Příručka pro automechanika. 3. přeprac. vyd. /. Překlad Iva Michňová, Zdeněk Michňa, Jiří Handlíř. Praha: Europa - Sobotáles, 2007, 685 s. ISBN


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google