Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor:Blanka Štrublová Zpracováno:4.11.2012 Ročník (obor):1.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor:Blanka Štrublová Zpracováno:4.11.2012 Ročník (obor):1.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží."— Transkript prezentace:

1 Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění výrobních postupů výrobků z vaflového těsta. Šablona číslo materiálu: III/2-23 III/ Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/

2 Výrobky z vaflového těsta Author: Usien

3 Charakteristika •korpusy obsahují větší množství tuku, a proto není vhodné je plnit náplněmi s obsahem tuku •nejvhodnější náplně jsou ovocné a ořechové •k potahování používáme převážně cukrářskou kakaovou polevu nebo sypeme moučkovým cukrem •čerstvě upečené vaflové pláty nelze krájet, a proto je musíme nejdříve naplnit náplněmi a nechat provlhnout

4 Vaflové obalované rohlíčky (vanilkové) •vanilkové rohlíčky jsou výrobky trvanlivějšího charakteru •chuť i vůně výrobku je sladká, doplněná chutí pražených jádrovin a vůní vanilinového cukru •hotové obalujeme v moučkovém cukru •správně upečené jsou křehké •pečeme asi 12 minut při 200 °C •hmotnost jednoho výrobku je 30g Foto 1.

5 Surovinové složení na 100 kusů Výrobní postup •vaflové těsto rozdělíme na dílky, z nichž tvarujeme rohlíčky •po upečení ještě vlažné obalujeme ve směsi moučkového a vanilinového cukru surovinyhmotnost v kg vaflové těsto3,200 moučkový a vanilínový cukr0,220

6 Vaflové řezy s džemem •jsou výrobky méně trvanlivé •mají obdélníkový tvar •po upečení jsou křehké •mají typickou chuť džemu a pražených arašídů •potahujeme polevou a zdobíme jádrovinou •pečeme asi 12 minut při 220 °C •hmotnost výrobku je 50g

7 Surovinové složení na 100 kusů Výrobní postup •z vaflového těsta vyválíme tři pláty o rozměrech 47×65 cm •přeneseme na plech, propícháme a upečeme •upečené naplníme džemem a necháme do druhého dne zvlhnout •poté podélně rozkrojíme na šest pásů a povrch i strany potáhneme tukovou polevou a střed posypeme praženými hoblovanými arašídy •po ztuhnutí krájíme na řezy surovinyhmotnost v kg vaflové těsto3,200 džem1,930 tuková poleva0,600 hoblované arašídy0,025

8 Vaflové věnečky •trvanlivé 5 dní ode dne výroby •mají tvar pravidelného věnečku •plníme vlastní náplní •potahujeme cukrářskou kakaovou polevou •pečeme při 180 – 200 °C •hmotnost jednoho výrobku je 50g

9 Surovinové složení na 100 kusů Výrobní postup •vaflové těsto vyválíme v plát o tloušťce 4 mm •poté vypichujeme kolečka a pomocí menšího vypichovače vykrojíme střed •na upečené a vychladlé korpusy stříkáme náplň po celém obvodu kolečka •po ztuhnutí potahujeme cukrářskou kakaovou polevou surovinyhmotnost v kg vaflové těsto1,300 náplň vlastní3,100 cukrářská kakaová poleva1,000

10 Suroviny na vlastní náplň Výrobní postup •vyšlehaný máslový krém promícháme s ostatními přísadami do hladké stejnorodé konzistence surovinyhmotnost v kg máslový krém základní1,200 suchý upotřebitelný odpad0,850 proslazená pom. kůra0,800 vlašské ořechy0,200 rumový výtažek0,100

11 Zápis Výrobky z vaflového těsta Charakteristika: •korpusy obsahují větší množství tuku, pro není vhodné je plnit náplněmi s obsahem tuku •nejvhodnější náplně jsou ovocné a ořechové •k potahování používáme převážně cukrářskou kakaovou polevu nebo sypeme moučkovým cukrem •čerstvě upečené vaflové pláty nelze krájet, a proto je musíme nejdříve naplnit náplněmi a nechat provlhnout

12 Výrobky z vaflového těsta: •Vaflové obalované rohlíčky (vanilkové) •Vaflové řezy s džemem •Vaflové věnečky

13 Použité zdroje •http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vanillekipferl_Weihnach tsgebaeck.JPGhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vanillekipferl_Weihnach tsgebaeck.JPG •Fotografie 1. použitá v této prezentaci je moje vlastní. •Cukrářská výroba. Olomouc: FIN, ISBN ; Alena Půlpánová.


Stáhnout ppt "Autor:Blanka Štrublová Zpracováno:4.11.2012 Ročník (obor):1.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží."

Podobné prezentace


Reklamy Google