Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky."— Transkript prezentace:

1 Chemie pro 9.ročník ZŠ

2 Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3235 Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky Téma: Chemie pro 9.ročník ZŠ

3  Materiál je koncipován pro výklad učitele  Obsahuje základní pojmy pro výklad na téma tuky  Na snímcích prezentace jsou uvedeny – skupenství tuků, získávání tuků, rozdělení tuků, vlastnosti i využití

4  = estery kyseliny palmitové, stearové a olejové (vyšší mastné kyseliny)  Rozdělení tuků: Rostlinné tuky Rostlinné oleje Živočišné tuky Máslo, sádlo, lůj

5 Kapalné Olej Pevné Lůj Mazlavé Sádlo, máslo

6  Oleje získáváme lisováním semen (např. slunečnice, řepka, podzemnice olejná, olivy)  Škvařením (sádlo)  Stloukáváním (máslo)  Oleje získáváme lisováním semen (např. slunečnice, řepka, podzemnice olejná, olivy)  Škvařením (sádlo)  Stloukáváním (máslo)

7  Ve vodě nerozpustné  Rozpustné v organických rozpouštědlech  Tuky nemají teplotu tání  Zahřátím měknou  Žluknutí tuku probíhá na světle, za vyšší teploty a působením vzdušného kyslíku → uvolňují nepříjemné páchnoucí kyseliny a tuky jsou hořké

8  Působením hydroxidu sodného se tuk rozloží na glycerol a sodné (draselné) soli karboxylových kyselin  Tyto látky se nazývají mýdla a mají prací a čistící účinky  Čistící účinek mýdel spočívá v jejich schopnosti snižovat povrchové napětí kapalin

9  = děj, při kterém vznikají mýdla = zmýdelňování  Tato reakce je opakem esterifikace  Dnes je mýdla k praní nahrazováno novými účinnými pracími prostředky – SAPONÁTY

10

11

12  Co jsou z chemického hlediska tuky?  Zapiš dělení tuků z hlediska skupenství.  Jak získáme tuky?  Jmenuj základní vlastnosti tuků.  V čem spočívá zmýdelňování?  Co je esterifikace?  Jmenuj živočišné tuky a rostlinné tuky.

13  Vlastní text autora  Vlastní fotografie autora


Stáhnout ppt "Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google