Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,"— Transkript prezentace:

1 SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky, topinambur, jamy Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky, topinambur, jamy Bc. Jana Tvrdíková Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 115 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům: 115

2 BATÁTY  Jedlé hlízy povíjnice jedlé, tzv. sladké brambory.  Dorůstají až 5 kg, hlízy jsou nasládlé a vonné, bílé, žluté nebo fialově červené barvy.  Pěstují se v tropických a subtropických oblastech.  Mají vyšší energetickou hodnotu než brambory, používají se k výrobě lihu, škrobu.  Konzumují se jako příloha či bezmasý pokrm – pečené, vařené. 1. http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/wordofmouth/2009/feb/12/allegra-mcevedy-clickalong-vegetable-curry

3 BATÁTY - SLOŽENÍ  Voda 70%  Sacharidy 24% z toho 17% škrob  Bílkoviny 2 % 2. http://carolinaroux.blogspot.cz/2012_01_01_archive.html

4 TOPINAMBURY  Jsou hlízy slunečnice hlíznaté, zvané židovské brambory.  Hlízy mají různou velikost a různý tvar, barvu mají bílou, růžovou, červenou nebo fialovou.  Neobsahují škrob, ale asi 20% polysacharidu glycid – proto mají velmi sladkou chuť.  Jsou vhodné pro diabetiky. 3. http://kuchyne.dumazahrada.cz/clanky/vareni-a-stolovani/topinambur-krasna-kytka-zdrava-zelenina-naucime-vas-s- nim-varit-19657.aspx

5 MANIOKY  Jedná se o užitkovou rostlinu tropů.  Hlízy rostou pod povrchem půdy a dorůstají až 50 cm a hmotnosti kolem 0,5 – 5 kg.  V syrovém stavu jsou jedovaté.  V kuchyni se využívá jako příloha, hlavní pokrm, k výrobě škrobové mouky. 4. http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/zelenina/misto-brambor-vyzkousejte-maniok/

6 JAMY  Jsou škrobnaté hlízy popínavé rostliny rozšířené téměř ve všech částech tropů.  Existuje několik druhů těchto hlíz, které jsou v syrovém stavu jedovaté.  Hlízy mají podlouhlý tvar, tmavohnědé až červenofialové barvy s bílou nebo žlutou dužinou.  Používají se jako příloha, náhrada brambor, k výrobě škrobárenských přípravků (pudinků, kypřidel, zahušťovadel). 5. http://zelenina.ntroi.info/sladke_brambory.html

7 Zdroj:  Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6


Stáhnout ppt "SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,"

Podobné prezentace


Reklamy Google