Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tržní druhy lihovin Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tržní druhy lihovin Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tržní druhy lihovin Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval:Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 90

2 Tržní druhy lihovin

3 Lihoviny a jejich členění Lihoviny jsou nápoje, které obsahují více jak 15% obj. ethanolu. Podle druhu je můžeme členit na: –Ušlechtilé destiláty, –Řezané destiláty, –Konzumní lihoviny, –Značkové lihoviny. Dle obsahu cukru je můžeme členit na: –Slazené, –Neslazené.

4 Ušlechtilé destiláty vyrábějí se destilací zkvašených cukernatých surovin, případně destilací vína. Veškerý líh musí být získán z původní zkvašené suroviny. Rozeznáváme: –Destiláty z ovoce, –Vinné destiláty, –Destiláty z obilovin, –Destiláty z ostatních škrobnatých surovin.

5 Řezané destiláty jsou polo-ušlechtilé lihoviny, vyráběné míšením destilátů s jemným rafinovaným lihem, upravenou pitnou vodou, případně s jinými přísadami. Poměr smíchaného lihu s pravým destilátem se označuje v tzv. řezu (např. řez 1:2 znamená l díl destilátu a 2 díly lihu).

6 Konzumní lihoviny jsou vyrobeny tzv. studenou cestou, tj. smíšením rafinovaného jemného lihu, změkčené vody, trestí, případně cukru, destilátu a dalších přísad.

7 Značkové lihoviny vyráběné převážně za tepla podle postupů, specifických pro každý tržní druh. Většinou se jedná o lihoviny vyráběné dle speciálních receptur či dovážené lihoviny.

8 Použitá literatura MAŠEK, Libor. Potraviny a nápoje v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, 1996, 211 s., [6] s. obr. přílohy. Gastronomie. ISBN ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tržní druhy lihovin Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google