Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Sortiment nealkoholických nápojů Ročník / obor studia:2.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Sortiment nealkoholických nápojů Ročník / obor studia:2."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Sortiment nealkoholických nápojů Ročník / obor studia:2. a 3. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval:Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do SŠHGS Litoměřice)

2 Sortiment nealkoholických nápojů

3 Nealkoholické nápoje Mezi nealkoholické nápoje se řadí ty nápoje, které obsahují 0 až 0,4 hmot % (0 až 0,5 obj. %) ethanolu. Zdroj:

4 Sortiment nealkoholických nápojů Ovocné mošty Jsou přírodní sterilované ovocné šťávy upravené vodou a cukrem. Ovocenky Jsou sterilované nápoje vyráběné z ovocných šťáv, ředěné vodou, doplněné cukrem a CO 2. Zdroj: o%C5%A1t.htm o%C5%A1t.htm Zdroj: ka&page=25 ka&page=25

5 Sortiment nealkoholických nápojů Dřeňové nápoje Jsou nápoje připravené z rozmělněného ovoce či zeleniny, upravené cukrem a vodou, případně dalšími chuťovými složkami (kyseliny, aroma…) V praxi se upravují homogenizací a sterilací --) označují se jako DŽUSY. Sirupy jsou koncentráty pro výrobu nápojů, Připravují se ředění ovocné či zeleninové šťávy s cukrem v poměru 50% : 50%. Zdroj: Zdroj: sirupy-refrakce-64.htmlhttp://www.fruko.cz/produkty- sirupy-refrakce-64.html

6 Sortiment nealkoholických nápojů Zeleninové nápoje Vyrábějí se především ve formě dřeňových nápojů. Jednodruhové či vícedruhové Zdroj: prostredky/ovocne-a-zeleninove-stavyhttp://atopicky-ekzem.net/podpurne- prostredky/ovocne-a-zeleninove-stavy

7 Sortiment nealkoholických nápojů Sodová voda Je pitná, zdravotně nezávadná voda obsahující 4 – 9 g CO2/ 1 litr. Minerální voda: Liší se od pitné vody obsahem rozpuštěných ML – musí obsahovat nejméně 1g v 1 litru. Mnohé min. vody mají léčivé účinky. Zdroj: sklo-0-33-l-sodova-voda/820671/ sklo-0-33-l-sodova-voda/820671/ Zdroj: water/http://www.cartils.com/news/category/mineral- water/

8 Sortiment nealkoholických nápojů Limonády Jsou nápoje vyráběné ředěním sirupů a sodové vody. Rozdělení: Sycené x nesycené Limonády s příchutí ovoce – sirup + koncentrát šťáv. Limonády s deklarovanou příchutí (neovocné) –sirup + různé druhy extrátů, silic, koření a ovocných a zeleninových šťáv – všechny certifikované limonády (Pepsi, Coca-Cola, Kofola, River-Tonic, apod. Limonády se sníženým obsahem cukru –Obsahují nízkou energetickou hodnotu, cukr se nahrazuje sladidly. Zdroj:

9 Sortiment nealkoholických nápojů Nektar Nektary se vyrábějí z ovocné či zeleninové šťávy či z ovocných či zeleninových koncentrátů zředěním vodou tak, aby výrobek obsahoval alespoň 25 až 50 hm. % podílu ovocné nebo zeleninové složky. Nápoj v prášku Nápoje v prášku jsou sypké (práškovité, granulované) výrobky, které slouží k rychlé přípravě nápoje rozpuštěním ve studené či teplé vodě. Šuměnky. Zdroj: nove-vyrobky.aspx nove-vyrobky.aspx Zdroj:

10 Sortiment nealkoholických nápojů Energetické nápoje jsou nápoje, u nichž je deklarováno, že oproti běžným nápojům dodávají energii a zvyšují fyzickou aktivitu konzumenta. Účinek nápoje je zaměřen na dodání energie (prostřednictvím obsahu cukru) a zvyšování pozornosti a fyzického výkonu přidáním alkaloidů – kofein, taurin, dále vitamínů a dalších látek s větším stimulačním efektem. Iontové nápoje Jsou nápoje s vyšším obsahem iontů (minerálních látek), s účelem rehydratace organismu (udržení vody v těle), iontové nápoje harmonizují případnou nerovnováhu mezi ionty (minerálními látkami) v těle, způsobenou třeba zvýšeným pocením, jsou vhodné především pro sportovce. Zdroj: katskup406.php?KATALOG_ZBOZI_VYPISOVAT_OD=45http://www.jaso.cz/nealko-energeticke-a-iontove-napoje- katskup406.php?KATALOG_ZBOZI_VYPISOVAT_OD=45

11 Sortiment nealkoholických nápojů Mléko a mléčné nápoje Mléko a mléčné výrobky se řadí též do skupiny nápojů z důvodu vysokého obsahu vody a výživných látek. Jako mléčné nápoje označujeme: –Pasterované mléko, –Ochucená mléka, –Kefírová mléka, –Jogurtové nápoje. Zdroj:

12 Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN _n%C3%A1pojhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Energetick%C3%BD _n%C3%A1poj


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Sortiment nealkoholických nápojů Ročník / obor studia:2."

Podobné prezentace


Reklamy Google