Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sortiment nealkoholických nápojů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sortiment nealkoholických nápojů"— Transkript prezentace:

1 Sortiment nealkoholických nápojů
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Sortiment nealkoholických nápojů Ročník / obor studia: 2. a 3. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do SŠHGS Litoměřice)

2 Sortiment nealkoholických nápojů

3 Nealkoholické nápoje Mezi nealkoholické nápoje se řadí ty nápoje, které obsahují 0 až 0,4 hmot % (0 až 0,5 obj. %) ethanolu. Zdroj:

4 Sortiment nealkoholických nápojů
Ovocné mošty Jsou přírodní sterilované ovocné šťávy upravené vodou a cukrem. Ovocenky Jsou sterilované nápoje vyráběné z ovocných šťáv, ředěné vodou, doplněné cukrem a CO2. Zdroj: Zdroj:

5 Sortiment nealkoholických nápojů
Dřeňové nápoje Jsou nápoje připravené z rozmělněného ovoce či zeleniny, upravené cukrem a vodou, případně dalšími chuťovými složkami (kyseliny, aroma…) V praxi se upravují homogenizací a sterilací --) označují se jako DŽUSY. Sirupy jsou koncentráty pro výrobu nápojů, Připravují se ředění ovocné či zeleninové šťávy s cukrem v poměru 50% : 50%. Zdroj: Zdroj:

6 Sortiment nealkoholických nápojů
Zeleninové nápoje Vyrábějí se především ve formě dřeňových nápojů. Jednodruhové či vícedruhové Zdroj:

7 Sortiment nealkoholických nápojů
Sodová voda Je pitná, zdravotně nezávadná voda obsahující 4 – 9 g CO2/ 1 litr. Minerální voda: Liší se od pitné vody obsahem rozpuštěných ML – musí obsahovat nejméně 1g v 1 litru. Mnohé min. vody mají léčivé účinky. Zdroj: Zdroj:

8 Sortiment nealkoholických nápojů
Limonády Jsou nápoje vyráběné ředěním sirupů a sodové vody. Rozdělení: Sycené x nesycené Limonády s příchutí ovoce – sirup + koncentrát šťáv. Limonády s deklarovanou příchutí (neovocné) sirup + různé druhy extrátů, silic, koření a ovocných a zeleninových šťáv – všechny certifikované limonády (Pepsi, Coca-Cola, Kofola, River-Tonic, apod. Limonády se sníženým obsahem cukru Obsahují nízkou energetickou hodnotu, cukr se nahrazuje sladidly. Zdroj:

9 Sortiment nealkoholických nápojů
Nektar Nektary se vyrábějí z ovocné či zeleninové šťávy či z ovocných či zeleninových koncentrátů zředěním vodou tak, aby výrobek obsahoval alespoň 25 až 50 hm. % podílu ovocné nebo zeleninové složky. Nápoj v prášku Nápoje v prášku jsou sypké (práškovité, granulované) výrobky, které slouží k rychlé přípravě nápoje rozpuštěním ve studené či teplé vodě. Šuměnky. Zdroj: Zdroj:

10 Sortiment nealkoholických nápojů
Energetické nápoje jsou nápoje , u nichž je deklarováno, že oproti běžným nápojům dodávají energii a zvyšují fyzickou aktivitu konzumenta. Účinek nápoje je zaměřen na dodání energie (prostřednictvím obsahu cukru) a zvyšování pozornosti a fyzického výkonu přidáním alkaloidů – kofein, taurin, dále vitamínů a dalších látek s větším stimulačním efektem. Iontové nápoje Jsou nápoje s vyšším obsahem iontů (minerálních látek), s účelem rehydratace organismu (udržení vody v těle), iontové nápoje harmonizují případnou nerovnováhu mezi ionty (minerálními látkami) v těle, způsobenou třeba zvýšeným pocením, jsou vhodné především pro sportovce. Zdroj:

11 Sortiment nealkoholických nápojů
Mléko a mléčné nápoje Mléko a mléčné výrobky se řadí též do skupiny nápojů z důvodu vysokého obsahu vody a výživných látek. Jako mléčné nápoje označujeme: Pasterované mléko, Ochucená mléka, Kefírová mléka, Jogurtové nápoje. Zdroj:

12 Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN


Stáhnout ppt "Sortiment nealkoholických nápojů"

Podobné prezentace


Reklamy Google