Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou."— Transkript prezentace:

1

2 Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou žlučových a ledvinových kamenů. Nastává i změna chování – podrážděnost, apatie. Nápoje dělíme: Podle teploty: • teplé • studené Podle přítomnosti alkoholu: • alkoholické • nealkoholické Základní složkou všech nápojů je voda. Bez vody neexistuje život. Minerální voda je pramenitá nebo podzemní, která obsahuje minerální látky.

3 Nealkoholické nápoje Jsou určeny především k osvěžení. • Ovocné šťávy (džusy) – přírodní čisté šťávy bez přísad. Získávají se lisováním. Mohou být jedno druhové nebo směsi. • Limonády – s přísadou ovocných šťáv (citronády, oranžády) • Limonády s přísadou kofeinu nebo chininu – Coca – Cola, Pepsi – Cola, Kofola, Arokola • Zeleninové šťávy – rajčata, mrkev, celer, kyselé zelí se zpracovávají na různé zeleninové nápoje • Ovocné sirupy – nápoje, které jsou připravené k použití teprve po přidání vody • Multivitaminové nápoje – zaručují denní spotřebu vitamínů • Energetické nápoje – obsahují kromě minerálních látek i kofein (Red Bull) • Instantní nápoje – připravují se rozpuštěním prášku ze směsi sušených ovocných šťáv, cukru a ochucovadel

4 Alkoholické nápoje Dělíme na: Pivo - je přírodní produkt a nesmějí se do něho přidávat chemické látky. Nejdůležitější vlastností je pěnivost, barva, chuť a vůně. Suroviny pro výrobu piva - slad, voda, chmel, pivovarské kvasinky. Víno – připravuje se alkoholickým kvašením moštu z hroznového vína nebo jiného ovoce. Rozlišujeme vína bílá, červená a růžová. Podle obsahu cukru dále dělíme na vína suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Lihoviny - jsou alkoholické nápoje, které obsahují vyšší či nižší obsah alkoholu – nejméně 15 % a nejvýše 79,5%. Suroviny pro výrobu lihovin – brambory, obilí (škrobnaté suroviny), melasa, řepa cukernaté plody (cukernaté suroviny), pivo, víno (lihové tekutiny). Rozdělení lihovin: Podle způsobu zpracování: 1. Pravé destiláty – ovocné, vinné 2. Řezané destiláty – ovocné, vinné a ostatní 3. Značkové destiláty – slazené, neslazené 4. Konzumní – slazené, neslazené Podle obsahu cukru: 1. Neslazené 2. Slazené – likéry 3. Krémy – tzv. emulzní likéry

5 Teplé nápoje Teplé nápoje pijeme nejen pro zahřátí (čaje), ale také pro osvěžení. • Čaj – je oblíbený nápoj, teplý i studený. Připravujeme ho zalitím sypaného čaje, nebo nálevových sáčků. Známe čaj černý, zelený, ovocný….. • Bylinné čaje – mohou být jednodruhové nebo směsi. Druhy čajů střídáme. Oblíbený je bezinkový, heřmánkový, lipový, meduňkový nebo z máty peprné. • Káva – připravuje se z umleté kávy zrnkové nebo instantní • Kakao – patří ke zdravým a výživným nápojům • Čokoláda – Připravuje se z čokolády na vaření nebo z instantního prášku • Mléko – Vyrábí se z něho ochucené mléko, koktejly, jogurtové i zakysané nápoje

6 Obrazový materiál je dostupný pod licencí Microsoft Office na WWW: VODOVODNÍ KOHOUTEK: SKLENICE VODY: LIMONÁDA: PLECHOVKA COLY: VÍNO: PIVO: KÁVA:


Stáhnout ppt "Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou."

Podobné prezentace


Reklamy Google