Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou."— Transkript prezentace:

1

2 Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou žlučových a ledvinových kamenů. Nastává i změna chování – podrážděnost, apatie. Nápoje dělíme: Podle teploty: teplé studené Podle přítomnosti alkoholu: alkoholické nealkoholické Základní složkou všech nápojů je voda. Bez vody neexistuje život. Minerální voda je pramenitá nebo podzemní, která obsahuje minerální látky.

3 Nealkoholické nápoje Jsou určeny především k osvěžení.
Ovocné šťávy (džusy) – přírodní čisté šťávy bez přísad. Získávají se lisováním. Mohou být jedno druhové nebo směsi. Limonády – s přísadou ovocných šťáv (citronády, oranžády) Limonády s přísadou kofeinu nebo chininu – Coca – Cola, Pepsi – Cola, Kofola, Arokola Zeleninové šťávy – rajčata, mrkev, celer, kyselé zelí se zpracovávají na různé zeleninové nápoje Ovocné sirupy – nápoje, které jsou připravené k použití teprve po přidání vody Multivitaminové nápoje – zaručují denní spotřebu vitamínů Energetické nápoje – obsahují kromě minerálních látek i kofein (Red Bull) Instantní nápoje – připravují se rozpuštěním prášku ze směsi sušených ovocných šťáv, cukru a ochucovadel Jsou určeny především k osvěžení.

4 Alkoholické nápoje Dělíme na:
Pivo - je přírodní produkt a nesmějí se do něho přidávat chemické látky. Nejdůležitější vlastností je pěnivost, barva, chuť a vůně. Suroviny pro výrobu piva - slad, voda, chmel, pivovarské kvasinky. Víno – připravuje se alkoholickým kvašením moštu z hroznového vína nebo jiného ovoce. Rozlišujeme vína bílá, červená a růžová. Podle obsahu cukru dále dělíme na vína suchá, polosuchá, polosladká a sladká. Lihoviny - jsou alkoholické nápoje, které obsahují vyšší či nižší obsah alkoholu – nejméně 15 % a nejvýše 79,5%. Suroviny pro výrobu lihovin – brambory, obilí (škrobnaté suroviny), melasa, řepa cukernaté plody (cukernaté suroviny), pivo, víno (lihové tekutiny).  Rozdělení lihovin:  Podle způsobu zpracování: 1.   Pravé destiláty – ovocné, vinné 2.   Řezané destiláty – ovocné, vinné a ostatní 3.   Značkové destiláty – slazené, neslazené 4.   Konzumní – slazené, neslazené Podle obsahu cukru: 1.   Neslazené 2.   Slazené – likéry 3.   Krémy – tzv. emulzní likéry

5 Teplé nápoje Teplé nápoje pijeme nejen pro zahřátí (čaje), ale také pro osvěžení. Čaj – je oblíbený nápoj, teplý i studený. Připravujeme ho zalitím sypaného čaje, nebo nálevových sáčků. Známe čaj černý, zelený, ovocný….. Bylinné čaje – mohou být jednodruhové nebo směsi. Druhy čajů střídáme. Oblíbený je bezinkový, heřmánkový, lipový, meduňkový nebo z máty peprné. Káva – připravuje se z umleté kávy zrnkové nebo instantní Kakao – patří ke zdravým a výživným nápojům Čokoláda – Připravuje se z čokolády na vaření nebo z instantního prášku Mléko – Vyrábí se z něho ochucené mléko, koktejly, jogurtové i zakysané nápoje

6 Obrazový materiál je dostupný pod licencí Microsoft Office na WWW:
VODOVODNÍ KOHOUTEK: SKLENICE VODY: LIMONÁDA: PLECHOVKA COLY: VÍNO: PIVO: KÁVA:


Stáhnout ppt "Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou."

Podobné prezentace


Reklamy Google