Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ PaV_1.18 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ PaV_1.18 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:"— Transkript prezentace:

1 CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 1.Sada – předmět – Potraviny a výživa Tématická oblast : maso a nápoje z ŠVP E/02 Autor: Jindřich Joska Vytvořeno: září 2012 – leden 2013 DUM č.18 Lihoviny Použité zdroje uvedeny na konci DUM Anotace 1.Tento materiál slouží jako doplňující a přípravná část, při výuce PaV v 2. ročníku třídy PVS. Svoji strukturou a obsahem odpovídá kladeným požadavkům na tyto žáky, dle ŠVP 2.Očekávaný výstup pro žáka – žák porozumí výrobě a základnímu dělení lihovin Tyto materiály byly vytvořeny za podpory spolufinancování projektu EU

2 Historie destilátů Princip destilace zkvašených tekutin pochází od středověkých alchymistů, kteří chtěli objevit vodu života – aqua vitae. Přisuzovala se jí zázračná moc a používala se k léčení (přidáním rostlin). Jako alkohol se začla pálenka prodávat v Itálii, Francii a v Irsku pod názvem whisky (z ječného sladu).V Čechách za Karla IV zákonem z roku 1370 pálenky z vinného a ovocného základu. První velká vinopalna byla postavena počátkem 15. století v Kutné Hoře.

3 Rozdělení podle způsobu zpracování Za lihoviny se považují nápoje obsahující nejméně 20% etanolu. Dle zpracování se dělí na pravé destiláty, konzumní lihoviny, značkové destiláty a řezané destiláty.

4 Rozdělení podle obsahu cukru Na slazené – likéry Neslazené Krémy – tzv. emulzní likéry (vaječný koňak)

5 Suroviny k výrobě lihovin 1. Škrobnaté suroviny – brambory, obilí 2. Cukernaté suroviny – melasa, řepa, cukernaté plody 3. Lihové tekutiny – pivo, víno

6 Výroba lihu – ze škrobnatých surovin Fáze - Příprava sladké zápary -Kvašení zápary -Destilace prokvašené zápary -Rafinace surového lihu - Předek, čili úkap – destilát, který se vydestiluje při nižší teplotě než je bod varu. Používá se k výrobě octa nebo denaturovaného lihu. - Jádro – nejjemnější líh – nejlepší část lihu - Dokap – dává se do lihu na pálení

7 Tržní druhy lihovin 1.Pravé - ušlechtilé destiláty - z jednoho druhu surovin (švestka-slivovice) 2.Řezané – základní surovina se mísí s lihem 3.Značkové destiláty – výroba, dle speciálních receptur 4.Konzumní lihoviny – slazené a neslazené 5.Dovážené lihoviny

8 Použité zdroje: Učebnice: Technologie v kostce, autor : Libuše Vodochodská a PaedDr. Karel Štěpánek, nakladatelství: Ratio, rok: 2005 Učebnice: Potraviny a nápoje v kostce, autor : Ing. Libor Mašek, nakladatelství: Ratio, rok: 2005 Internet: Ústavní knihovna SOU Obořiště 1http://www.ssss.cz/


Stáhnout ppt "CZ.1.07/1.5.00/34.0641 VY_32_INOVACE_ PaV_1.18 SOU Obořiště Určeno pro obor – Práce ve stravování – zaměření kuchař – 2.ročník Číslo klíčové aktivity:"

Podobné prezentace


Reklamy Google