Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Druhy potravin Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_02 Název DUMu: Nealkoholické nápoje Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby Předmět: Potraviny a výživa Ročník: 3. Autor: Bc. Kubová Alena Datum:

2 Střední škola Oselce Nealkoholické nápoje

3 Střední škola Oselce Rozdělení nápojů  studené  teplé  nealkoholické  alkoholické

4 Střední škola Oselce Základní složka - voda  je to nejdůležitější tekutina  bez vody neexistuje život  člověk spotřebuje denně 2,5 litru  v nápojích 1 litr  při nedostatku vody dochází k odvodnění  nedostatkem tekutin dochází ke změně chování – apatie, podrážděnost, únava  voda udržuje tělesnou teplotu,vypařováním vody se tělo ochlazuje  přísun vody při každé činnosti je velmi důležitý

5 Střední škola Oselce Podle účelu vodu rozeznáváme  vodu pitnou – vaření, pití  vodu užitkovou – mytí, praní, koupání  provozní vodu – kropení ulic, chlazení, zařízení v průmyslu zařízení v průmyslu  požadavky na pitnou vodu jsou velmi přísné

6 Střední škola Oselce Pitná voda  je nezávadná voda z kteréhokoliv přírodního zdroje  bezbarvá, bez zápachu, příchuti a zbarvení  teplota kolem +8ºC až +12ºC  má správné chemické vlastnosti, tj. musí obsahovat soli vápníku, železa, hořčíku  nesmí obsahovat choroboplodné zárodky, nesmí přesáhnout povolenou hranici dusičnanů

7 Střední škola Oselce Pitná voda se na trh dostává  balená – přírodní, ochucená, perlivá  např. Dobrá voda - je kvalitní, hlubinná voda, čerpaná ze zdroje 260 m pod povrchem, v chráněné krajinné oblasti

8 Střední škola Oselce Chemická značka vápníku je: Fe Ca Cu

9 Střední škola Oselce Minerální voda  je pramenitá nebo podzemní voda obsahující minerální látky  musí být ve výstupu ze zdroje hygienicky nezávadná  nesmí být mikrobiologicky upravována  přesné složení minerální vody musí být uvedeno na etiketě spolu s datem plnění a spotřeby

10 Střední škola Oselce Rozdělení minerálních vod Podle teploty zřídla:  chladné do + 20ºC  vlažné + 20ºC až +30ºC  horké + 50ºC a více

11 Střední škola Oselce Rozdělení minerálních vod Podle obsahu plynu :  kyselky – obsahují oxid uhličitý, který uvolňují i za nízkých teplot  sirovodíkové  metanové  dusíkové

12 Střední škola Oselce Rozdělení minerálních vod Podle převažujících minerálních složek:  alkalické - sodík (Na)  zemité - vápník a hořčík (Ca, Mg)  hořké - hořčík a síra (Mg, S)  železité - železo (Fe)

13 Střední škola Oselce Rozdělení minerálních vod Podle účinku na organismus: 1. Stolní  dodávají se do obchodu v přírodním stavu, nebo upravené (např.Poděbradka se zbavuje vysokého obsahu Fe) (např.Poděbradka se zbavuje vysokého obsahu Fe)  také se dodávají do obchodu ochucené, např. s příchutí citronu, grepu  minerální vody ochucené jsou slazené cukrem nebo umělými sladidly

14 Střední škola Oselce Rozdělení minerálních vod 2. Léčivé  jsou minerální vody z různých pramenů  tyto vody mají léčivé účinky, ale nejsou vždy lahodné  mají velký obsah minerálů, proto nejsou vhodné ke každodennímu použití – Šaratice, Vincentka  Zaječí kyselka a Šaratice jsou přírodní hořké vody, působí projímavě, jsou vhodné při léčbě ledvin, diabetu, obezity  Vincentka je vhodná při léčbě horních cest dýchacích

15 Střední škola Oselce Rozdělení minerálních vod 3. Převážně léčivé  používají se jako vody stolní s jemnými léčivými účinky účinky  patří sem Bílinská kyselka, Mlýnský pramen, Salvátorka  léčivé minerální vody se plní do lahví s barevného skla - zachovává se původní hodnota zachovává se původní hodnota  usazené minerální látky na dně lahve nejsou na závadu  stolní nebo ochucené minerálky se plní do lahví z plastu  dlouhodobé pití minerálních vod není ze zdravotního hlediska vhodné, proto je důležité občas minerálky střídat s jinými vhodné, proto je důležité občas minerálky střídat s jinými druhy nápojů nebo stolních vod druhy nápojů nebo stolních vod

16 Střední škola Oselce Železité minerální vody obsahují? CaNa Fe

17 Střední škola Oselce Nealkoholické nápoje 1. Studené nápoje  jsou určené především k osvěžení  podávají se většinou vychlazené

18 Střední škola Oselce Rozdělení nealkoholických nápojů 1. Ovocné šťávy – džusy; přírodní čisté šťávy bez přísad, získávají se lisováním, mohou být jednodruhové nebo získávají se lisováním, mohou být jednodruhové nebo multivitamínové (ze směsi ovocných šťáv) multivitamínové (ze směsi ovocných šťáv) 2. Limonády s přísadou ovocných šťáv - oranžády a citronády 3. Nápoje s obsahem vinné šťávy -Vinea 4. Limonády s přísadou kofeinu nebo chininu - Cola-Cola, Pepsi - Cola, Kofola, Citrocola, Tonic Pepsi - Cola, Kofola, Citrocola, Tonic 5. Nápoje pro diabetiky- nápoje slazené umělými sladidly nebo náhražkami cukru - limonády jsou označené „ light“ náhražkami cukru - limonády jsou označené „ light“

19 Střední škola Oselce Rozdělení nealkoholických nápojů 6. Zeleninové nápoje - rajčatové, mrkvové, z červené řepy, z celeru…..soli a bylin se zpracovávají na různé zeleninové nápoje 7. Ovocné sirupy – nápoje, které jsou připravené k použití teprve po přidání vod. po přidání vod. 8. Isotonické nápoje – obohacené nápoje, které mají tělu dodat chybějící minerální látky a stopové prvky 9. Energetické nápoje – nápoje obsahují kromě minerálních látek, stopových prvků také kofein „ Red Bull“, nebo výtažky z guarany. 10. Instantní nápoje - vznikne rozpuštěním prášku ze směsí sušených ovocných šťáv, umělých nebo přírodních ochucovadel,kyseliny citronové, cukru nebo umělých sladidel

20 Střední škola Oselce Říkáme ovocným šťávám „džusy“ ? Ano Ne

21 Střední škola Oselce Nealkoholické nápoje 2. Teplé nápoje  jsou určeny pro zahřátí (čaje)  pro osvěžení  podávají se jako součást některých denních jídel (kakao, čokoláda, teplé mléko)

22 Střední škola Oselce Rozdělení nealkoholických – teplých - nápojů 1. Čaj – oblíbený nápoj, teplý i studený, připravuje se zalitím nálevových sáčků nebo sypaného čaje 2. Bylinné čaje – mohou být bylinné směsi nebo čaj jednodruhový – z jedné byliny. Byliny lze koupit, nebo vlastnoručně nasušit. Pro vysoký obsah vitamínu C je vyhledávaný čaj šípkový. Bylinkové čaje střídáme. Oblíbený je čaj bezinkový, heřmánkový, lipový… 3. Káva – se připravuje z mleté kávy zrnkové, nebo kávy instantní rozpustné. Můžeme koupit kávu různých značek a jakostí i kávu bez kofeinu, která je určena lidem nemocným srdečními i cévními chorobami U nás se běžná mletá káva přelévá v šálku vařící vodou. Této kávě říkáme „turek“. Tento způsob však není příliš zdravý. U nás se běžná mletá káva přelévá v šálku vařící vodou. Této kávě říkáme „turek“. Tento způsob však není příliš zdravý. Pravá turecká káva se vaří specifickým způsobem v džezvě. Pravá turecká káva se vaří specifickým způsobem v džezvě. Za výhodnější způsob se považuje káva filtrovaná nebo kávové espreso Za výhodnější způsob se považuje káva filtrovaná nebo kávové espreso (překapávaná káva), která se připravuje ve speciálním kávovaru. Káva v sítku se přes filtr překapává vařící vodou nad + 100ºC. (překapávaná káva), která se připravuje ve speciálním kávovaru. Káva v sítku se přes filtr překapává vařící vodou nad + 100ºC.

23 Střední škola Oselce Rozdělení nealkoholických – teplých - nápojů 4. Obilná káva – patří mezi nápoje dětského a dietního stravování. Převážně se připravuje z instantní směsi, která se rozmíchá v teplé (i studené) tekutině nebo přímo v mléce. Převážně se připravuje z instantní směsi, která se rozmíchá v teplé (i studené) tekutině nebo přímo v mléce. 5. Kakao – patří ke zdravým a výživným nápojům. Kakao instantní připravíme rozmícháním prášku v teplém (i studeném) mléce. připravíme rozmícháním prášku v teplém (i studeném) mléce. 6. Čokoláda – připravujeme ji z čokolády na vaření, nápoj se musí vyšlehávat. Výhodnější je příprava z instantního čokoládového prášku, který se zalévá horkou vodou, mlékem nebo smetanou. vyšlehávat. Výhodnější je příprava z instantního čokoládového prášku, který se zalévá horkou vodou, mlékem nebo smetanou. 7. Mléko – se považuje také za potravinu, ale teplé i studené může posloužit jako výživný osvěžující nápoj. Vyrábí se z něj také ochucená mléka a koktejly, jogurtové a další osvěžující zakysané nápoje.

24 Střední škola Oselce Kakaovník – větev a plody

25 Střední škola Oselce Kakao – zralý plod

26 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa. Praha: PARTA, 2004, ISBN _Theobroma_cacao.jpg/450px-Starr_ _Theobroma_cacao.jpg Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google