Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KVASNÝ ETHANOL. Výroba kvasného ethanolu C 2 H 5 OH použití: surovina pro potravinářský průmysl, základ všech alkoholických nápojů rozpouštědlo v lékařství.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KVASNÝ ETHANOL. Výroba kvasného ethanolu C 2 H 5 OH použití: surovina pro potravinářský průmysl, základ všech alkoholických nápojů rozpouštědlo v lékařství."— Transkript prezentace:

1 KVASNÝ ETHANOL

2 Výroba kvasného ethanolu C 2 H 5 OH použití: surovina pro potravinářský průmysl, základ všech alkoholických nápojů rozpouštědlo v lékařství a farmacií desinfekční prostředek surovina pro chemický průmysl

3 výchozí suroviny: řepný cukr (melasa = roztok sacharózy odpadající při výrobě cukru) rostlinný škrob (brambory, pšenice, kukuřice) sulfitové výluhy (odpadají při výrobě celulózy ) kulturní lihovarské kvasinky Saccharomyces

4 princip výroby: složitější sacharidy se postupně štěpí na jednodušší a až na monosacharidy monosacharidy jsou po přidání lihovarnických kvasinek, obsahujících enzym zymazu sledem biochemických reakcí enzymaticky přeměněny na ethanol a oxid uhličitý další reakce vedou ke vzniku kyselin a vyšších alkoholů - vzniká tzv. přiboudlina, je tvořena hlavně isoamylalkoholem

5 postup: a) příprava zápary - roztok jednoduchých cukrů o vhodné koncentraci a pH melasa se ředí na 20%, přidává se roztok superfosfátu a síranu amonného, pH se upraví na 5 bramborový škrob: brambory se rozvaří, uvolněný škrob propere, přidá se rozdrcený naklíčený slad (enzym amyláza), při teplotě asi 58 ° C amyláza rozštěpí škrob na glukózu, další úprava jako u melasy zápara se mísí s lihovarnickými kvasinkami a vede do kvasných tanků

6 b) lihové kvašení - probíhá kontinuálně v baterii kvasných tanků při teplotě °C po dobu 3 dnů reakce: C 6 H 12 O 6 kvasinky (zymaza) 2 C 2 H 5 OH + 2 CO 2  zkvašená zápara obsahující 8 – 10 % C 2 H 5 OH, čistý ethanol se oddělí od zkvašené zápary destilací  vzniklý oxid uhličitý se používá při výrobě nápojů  pevný zbytek + kvasinky: částečně se přidávají k novému roztoku, část se používá jako droždí

7 c) I. fáze destilace = deflegmace  při destilaci v destilačních kolonách se oddělí ethanol od ostatních složek zápary (směs vody, nezkvašeného cukru,…  surový líh obsahuje malé množství nečistot, které nepříznivě ovlivňují chuť a vůni destilátu, rafinace (čištění) se provádí rektifikací

8 d) II. fáze destilace = rektifikace  oddělí se nízkovroucí podíl (aldehydy, organické kyseliny a jejich estery: acetaldehyd, ethylacetát, methanol - nevzniká při výrobě lihu z melasy) a výševroucí podíly tzv. přiboudlina (např. isoamylalkohol)  získaný líh obsahuje 96 % ethanolu a 4 % vody a další destilací se složení azeotropní směsi nemění  absolutní 100%ní ethanol se dá získat přidáním benzenu a další destilací vzniklé směsí

9 postupně nejprve vydestiluje voda s částí benzenu, potom benzen s částí lihu, na závěr destiluje čistý bezvodý líh (99,7 %) Poznámka: Stejný princip se uplatňuje i při výrobách alkoholických nápojů (pivo, víno a ovocné destiláty).

10 Alkoholické nápoje výchozí suroviny: přírodní suroviny, obsahující sacharidy (ovocné šťávy, šťáva z vinných hroznů) zpracování: přímé zkvašování Hotové výrobky obsahují rozdílné procento alkoholu (pivo 2 – 5% výjimečně i více, vína asi 11,5 –13 obj %, silnější alkoholické nápoje (destiláty) nejčastěji 37, 40, 45 obj %, někdy i více).  Syntetická výroba: katalytická hydratace ethenu CH 2 =CH 2 + H 2 O → C 2 H 5 OH Katalyzátor: kyselina fosforečná na oxidu křemičitém


Stáhnout ppt "KVASNÝ ETHANOL. Výroba kvasného ethanolu C 2 H 5 OH použití: surovina pro potravinářský průmysl, základ všech alkoholických nápojů rozpouštědlo v lékařství."

Podobné prezentace


Reklamy Google