Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Biotechnologické výroby organických kyselin Kyselina octová CH 3 COOH.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Biotechnologické výroby organických kyselin Kyselina octová CH 3 COOH."— Transkript prezentace:

1 Biotechnologické výroby organických kyselin Kyselina octová CH 3 COOH

2 princip: oxidativní fermentace pomocí octových tyčinkových bakterií (Acetobacter sp) zařízení: kvasná káď = ocetnice, je rozdělena přepážkami na 3 části, střední část vyplněna bukovými hoblinami s kulturou bakterií

3 postup: do horní části se přivádí zespodu ředina = l0,8 % roztok ethanolu a l,2% roztok k.octové tento roztok pomalu stéká do střední oxidační části, zde stéká v tenkém filmu po bukových hoblinách, alkohol se dehydrogenuje octovými bakteriemi při t= 30°C

4 střední část je od spodního shromažďovacího prostoru oddělena roštem, pod něj se vhání kompresorem vzdušný kyslík roztok obohacený o kyselinu octovou = octovina protéká do spodní sběrné části a vede se nazpátek do horní části recirkulace probíhá tak dlouho, až se ve spodní sběrné části nahromadí l2% kys. octová obsahující 0,3 % zbytkového alkoholu (musí tam být aspoň malé množství, aby neprobíhala oxidace až na CO 2 )

5 použití: pro průmyslové účely se používá l0-l2% kys. octová, pro konzumní potřebu se filtruje a ředí pitnou vodou na 8 - l0% roztok

6 Výroba kyseliny mléčné CH 3 - CH - COOH OH princip: zkvašování melasové sacharozy mléčnými tyčinkovými bakteriemi (Lactobacillus delbrückii), sacharoza se enzymatickým systémem zkvašuje na kys. pyrohroznovou CH 3 - CO - COOH, ta se dále enzymově hydrogenuje na k. mléčnou

7 výroba: tyčinkové bakterie se namnoží v propagačních nádobách na sterilní l2% melasové zápaře namnožená kultura se přivádí do fermentačního tanku s l4% melasou kvašení probíhá několik dnů při t = 48°C, pH 6,7 do kvasicího roztoku se postupně přidává hydroxid vápenatý prokvašená zápara obsahuje l0% k. mléčné v podobě převážně mléčnanu vápenatého

8 dokončí se neutralizace k. mléčné pomocí hydroxidu vápenatého, kal se odstraní filtrací kalolisy nebo rotačními filtry filtrát se napouští do rozkladné kádě, kam se přivádí H 2 SO 4 uvolní se kyselina mléčná, oddělí se od síranu vápenatého filtrací na kalolisech

9 rafinace k. mléčné: provádí se opakovanou krystalizací přes mléčnan vápenatý nebo zinečnatý nověji : extrakčně - surová kyselina mléčná se extrahuje etherem v extraktorech

10 Kontinuální fermentace (nepřetržitá): melasový kvasící roztok plynule protéká 3 fermentory, 1. je rozkvasný (přivádí se do něj zákvas a živiny), 2. probíhá vlastní kvašení, 3. izolace k.mléčné, do všech tří se dává uhličitan vápenatý, rafinace se provádí krystalizací a extrakcí použití: potravinářský prům.- výroba šťáv a nápojů, okyselování, konzervace, průmyslově příprava emulzí

11 Výroba kyseliny citronové H 2 C-COOH HO-C-COOH H 2 C-COOH princip: aerobní fermentace melasové sacharozy pomocí plísně ( Kropidlák černý- Aspergillus niger) výroba: dělí se na 3 úseky: laboratorní fermentační kultivace provozní kvašení izolace a rafinace k. citronové

12 laboratorní fermentační kultivace: v laboratoří se vypěstuje plíseň na agarové půdě při t = 32°C, příprava trvá asi týden, připravená kultura se přenese do baněk se sterilním karborafinem provozní kvašení: hliníkové vany se naplní l5% melasovou záparou ve sterilní kvasné komoře, nad kvasné vany se vhání sterilní vzduch, který rozprašuje plísňové spory s karborafinem, ty se zaočkují na povrchu melasového roztoku při t > 30 °C

13 kyselina citronová se začne tvořit až po rozvoji plísňového mycelia na povrchu melasového roztoku, kvašení je skončeno za dnů izolace a rafinace : prokvašený melasový roztok obsahuje l0% kyseliny citronové, mycelium se promyje teplou vodou, kyselina se z melasového roztoku sráží při 90°C roztokem hydroxidu vápenatého

14 vzniklý citronan vápenatý se odsaje a promývá horkou vodou na rotačních filtrech, potom se rozkládá H 2 SO 4, uvolněná k. citronová se přefiltruje na pískových filtrech a zahustí v odparce, krystalky se odstředí a suší při 30°C

15 použití: okyselování potravinářských výrobků,výroba kyselin (oxaloctové,akonitové, itakonové = methylenjantarové kyselina) k. akonitová

16 Obrázek: COMMONS.WIKIMEDIA.ORG. [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Biotechnologické výroby organických kyselin Kyselina octová CH 3 COOH."

Podobné prezentace


Reklamy Google