Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1.  Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1.  Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází."— Transkript prezentace:

1 Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1

2  Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází z latinského vinum.  Dělí se hlavně podle barvy  Léčebná látka, která je v čer. Víně se nazývá resveratrol. Ten sehrává podstatnou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a cukrovky. Víno má též protirakovinný účinek, protože fenoly v něm obsažené fungují jako antioxidanty, zpomalují stárnutí buněk. Obr. 2 Obr. 3

3  Sběr hroznů (srpen-listopad)  Odzrnění > rmut  Lisování - 30% zbytků (zrna, slupka)  KVAŠENÍ (fermentace) -> biochemický proces, při kterém se z hroznového cukru díky kvasinkám a jejich enzymům stává alkohol a oxid uhličitý. Chemický vzorec tohoto procesu je tento: C 6 H 12 O 6 = 2 C 2 H 5 OH + 2 CO 2 Cukr = Alkohol + Oxid uhličitý + teplo  biologické odbourávání kyseliny jablečné – pomocí bakterií  Zrání (nejlepší jsou dubové sudy)  Filtrace  Láhvování

4  suché: nejvýše 4 g zbytkového cukru / litr  polosuché: 4,1–12 g zbytkového cukru / litr  polosladké: 12,1–45 g zbytkového cukru / litr  sladké: minimální obsah 45 g zbytkového cukru / litr Obr. 4Obr. 5

5  je vyrobeno z bílých, růžových, červených, nebo modrých hroznů vinné révy  při jeho výrobě se rmut (narušené slupky hroznů) ihned lisuje a získává se čistý mošt ke kvašení.  pevné zbytky po lisování se nazývají matoliny. Bílým vínům vyrobených z červených nebo modrých hroznů se říká klaret Obr. 6

6  vyrobené pouze z modrých hroznů, a to nakvášením nebo jejich tepelným zpracováním  při jeho výrobě se rmut nechá několik dní kvasit  slupky tak zůstávají v kontaktu s kvasící šťávou a kvašení probíhá delší dobu a za vyšší teploty než u bílého vína  v červeném vínu jsou tak ve vyšší míře třísloviny a také léčivá látka resveratrol (ze slupek i z jadérek), který se vyskytuje i v bílém víně.  dva dcl červeného vína obsahují 600 mikrogramů resveratrolu. Obr. 7

7  (Rosé) nejčastěji se vyrábí z odrůd modrých hroznů metodou krátkého naležení rozemletých hroznů (rmutu)  tvorba začíná stejně jako u červeného, ale poté je zase podobná bílému  rmut z modrých hroznů se nechává naležet zpravidla jen 4 až 6 hodin, aby se ze slupek uvolnilo pouze málo červeného barviva. Pak se mošt od slupek oddělí a dále je s ním nakládáno stejně jako při výrobě bílého vína.  takový výrobní postup propůjčuje růžovým vínům jejich tolik žádaný mladý esprit. Svěžest, kterou od růžového očekáváme, vyžaduje potřebný podíl kyselin. Ty zráním hroznů ubývají  čím vyšší je cukernatost hroznů, tím se barva vína posouvá do méně atraktivních nahnědlých tónů Obr. 8

8  Obr  Texty a Obr. 2  Obr  Obr  Obr  Obr  Obr  Texty -  Obr  Texty -  Tuto prezentaci a mnoho více naleznete na.eu © Jan Havlík 2011


Stáhnout ppt "Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1.  Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází."

Podobné prezentace


Reklamy Google