Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ZÁKLADNÍ KLASIFIKACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ZÁKLADNÍ KLASIFIKACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší."— Transkript prezentace:

1 ZÁKLADNÍ KLASIFIKACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ červen 2013 VY_32_INOVACE_TOS_080301

2 Dopřát si něco výjimečného, oddechnout si po stresujícím všedním dni, tento malý sen se nejlépe splní za přispění skleničky sektu či jiného šumivého vína. obr. 1

3 TICHÁ VÍNA PERLIVÁ VÍNA ŠUMIVÁ VÍNA obr. 2 Základní klasifikace vín

4 TICHÁ VÍNA Do této kategorie spadají všechny nápoje, které známe pod označením víno. Tiché víno se lisuje z rozdrcených hroznů jedné odrůdy, případně odrůd vícerých. Poté se víno nechá jednou vykvasit, přičemž vzniká alkohol (9-14 % objemu) přírodní oxid uhličitý (CO 2 ), který ovšem na konci kvasného procesu vyprchá. Tlak v láhvi u tichého vína (měřeno při 20 °C) je méně než 1 bar.

5 PERLIVÁ VÍNA Rovněž tato vína pocházejí z jednoho jediného druhu révy (např. Proseeco) nebo z více druhů. Minimální obsah alkoholu činí u perlivých vín 7 %. CO 2 je výsledkem jednoho nebo dvou kvašení. Je ovšem také povoleno přidávat CO 2 do vína uměle. U hotového produktu činí tlak uvnitř láhve 1-2,5 baru. Na německých etiketách najdeme označení Perlwein, na anglických Semi sparkling wine, na francouzských Vin pétillant a na italských Vino frizzante. obr. 3

6 ŠUMIVÁ VÍNA Obsahují zpravidla směs rozličných mladých vín, která již prošla kvašením, Předepsaný minimální obsah alkoholu činí 9,5 % a tlak CO 2 nejméně 3 bary. Šumivé víno získává své perlení buď pomocí speciálního procesu, nebo umělým přidáním CO 2. Převážně se ovšem používá metoda sekundárního kvašení. obr. 4

7 PEHLE, Tobias a Ulrike EHRLACHER. Šumivá vína: šampaňské. 1. vyd. Čestlice: Rebo, 2008, 295 s. Lexikon. ISBN Použitá literatura

8 obr. 1:Champagne Spa Treatments [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 2:IHNED.CZ [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 3:EAT LOVE SAVOR Luxury Magazine [online] [cit ]. Dostupné z: obr. 4:Champagne Spa Treatments [online] [cit ]. Dostupné z: Citace zdrojů


Stáhnout ppt "ZÁKLADNÍ KLASIFIKACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší."

Podobné prezentace


Reklamy Google