Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výroba piva – varný proces

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výroba piva – varný proces"— Transkript prezentace:

1 Výroba piva – varný proces
únor 2013 VY_32_INOVACE_TOS_080206 Výroba piva – varný proces Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ obr. 1

2 Proces výroby piva má několik fází:
varný proces – vaření piva, kvašení, dokvašování.

3 1. fáze: Varný proces Probíhá v pivovarech v prostorách zvaných varna a skládá se ze dvou meziproduktů: sladina, mladina.

4 obr. 2

5 1. Výroba sladiny Probíhá ve vystírací kádi, kde dochází k vyluhování sladu v teplé vodě. Zde probíhá přeměna škrobu na cukry, tzv. zcukřování vystírky.

6 Vystírka se zesiluje tak, že se část vystírky přečerpává do dalšího kotle – rmutovacího, kde se zahřívá až do bodu varu a přečerpává se zpět do vystírací kádě. Tento proces zvaný rmutování se opakuje až 3krát. Rmutováním zpracovaná vystírka se filtruje ve scezovací kádi.

7 2. Výroba mladiny Do vyrobené sladiny se přidává chmel a dochází k varu (chmelovaru). Dochází také k vylučování aromatických a chuťových látek, zejména hořkých, které dodávají pivu chuť a vůni.

8 Vařením sladiny se také ničí všechny bakterie.
Vaření sladiny trvá přibližně 1-1,5 hodiny. Vzniká mladina, kterou je nutno při používání celých chmelových hlávek přefiltrovat.

9 Ochlazování mladiny Probíhá pomocí speciálního deskového chladiče, kterým mladina prochází a teplota klesne asi na 5 °C, na tzv. zákvasnou teplotu. V této fázi také dochází ke vhánění kyslíku do mladiny, který je potřebný k zajištění bezproblémového kvašení.

10 CITACE ZDROJŮ obr. 1 V Praze se představila piva z Belgie, Německa i Česka - Tyden.cz [online] :26 [cit ]. Dostupné z: nemecka-i-ceska_ html obr. 2 Den Ježka v Jihlavě: koncerty a pivo podle středověké receptury - iDNES.cz [online] [cit ]. Dostupné z: jezka-v-jihlave-koncerty-a-pivo-podle-stredoveke-receptury-p7v-/jihlava- zpravy.aspx?c=A110615_ _jihlava-zpravy_bor


Stáhnout ppt "Výroba piva – varný proces"

Podobné prezentace


Reklamy Google