Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝROBA SLADU 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝROBA SLADU 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná."— Transkript prezentace:

1 VÝROBA SLADU 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. únor 2013VY_32_INOVACE_TOS_080202

2 Výroba sladu Základní surovina :obilnina ječmen pšenice oves rýže kukuřice

3 Nejvíce používaná obilnina: JEČMEN 3 obr. 1obr. 2

4 Výroba sladu má 6 fází: 1.Čištění a třídění ječmene -zbavení prachu, písku, hmyzu 4 obr. 3

5 Výroba sladu má 6 fází: 2.Sladování ječmene - zaktivování enzymů potřebných k přeměně škrobu v rozpustné cukry 5 obr. 4

6 Výroba sladu má 6 fází: 3.Máčení v nádobách – náduvnících - trvá 3 až 4 dny 6 obr. 5

7 Výroba sladu má 6 fází: 4.Klíčení v klíčících skříních typu Saladin vybavenými větracími a vyklízecími obraceči 7 obr. 6

8 Výroba sladu má 6 fází: 5.Sušení – hvozdění - v bubnových sušičkách s horkým vzduchem - trvá 1 až 2 dny 8 obr. 7

9 Výroba sladu má 6 fází: 6.Mletí – šrotování - provádí se ve sladovnách - odstranění klíčků a rozemletí obilky - odklíčený slad je vážen a dopravován na vyzrání do skladovacích sil - některý slad je možno také pražit ve speciálních bubnech, využívá se k dochucení tmavých piv 9

10 CITACE ZDROJŮ obr. 1 Ječmen | nasevyziva.cz [online]. 2010 - 2013 [cit. 2013-02-01]. Dostupné z: http://www.nasevyziva.cz/sekce- obiloviny/clanek-jecmen-185.htmlhttp://www.nasevyziva.cz/sekce- obiloviny/clanek-jecmen-185.html obr. 2 barley – an overview [online]. 2011 [cit. 2013-02-01]. Dostupné z: http://www.owlcreeksupply.com/barley.phphttp://www.owlcreeksupply.com/barley.php obr. 3 Ječmen zrno nebo semena fotografie | fotobanka Profimedia #0005216327 | AF68G5 [online]. 2010 - 1013 [cit. 2013-02-01]. Dostupné z: http://www.profimedia.cz/fotografie/jecmen-zrno-nebo-semena/0005216327/http://www.profimedia.cz/fotografie/jecmen-zrno-nebo-semena/0005216327/ obr. 4 Slad | Sladovna Bruntál [online]. 2013 [cit. 2013-02-01]. Dostupné z: http://www.sladovnabruntal.cz/slad/http://www.sladovnabruntal.cz/slad/ obr. 5: Sladovny | mopos.com [online]. 2013 [cit. 2013-02-01]. Dostupné z: http://www.mopos.com/vyrobni-program/sladovny.htmhttp://www.mopos.com/vyrobni-program/sladovny.htm obr. 6: Sladovny | mopos.com [online]. 2013 [cit. 2013-02-01]. Dostupné z: http://www.mopos.com/vyrobni-program/sladovny.htmhttp://www.mopos.com/vyrobni-program/sladovny.htm obr. 7: Pivovar Ferdinand - skutečné pivo [online]. 2010 [cit. 2013-02-01]. Dostupné z: http://www.pivovarferdinand.cz/vyroba-skutecneho-piva/http://www.pivovarferdinand.cz/vyroba-skutecneho-piva/ 10


Stáhnout ppt "VÝROBA SLADU 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná."

Podobné prezentace


Reklamy Google