Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809. Parametrická rovnice přímky 2 příklady 21. října 2012VY_32_INOVACE_110312_Parametricka_rovnice_primky_2_priklady_DUM

2 Příklad 1 Je dána parametrická rovnice přímky p. Napište (určete): 1)souřadnice bodu, kterým přímka prochází; 2) souřadnice směrového vektoru přímky.

3 Příklad 1 - řešení Je dána parametrická rovnice přímky p. Napište (určete): 1)souřadnice bodu, kterým přímka prochází; 2) souřadnice směrového vektoru přímky.

4 Příklad 2

5 Příklad 2 - řešení

6 Příklad 3 Je dána parametrická rovnice přímky w. Určete souřadnice tří libovolných bodů, kterými daná přímka prochází (body na přímce leží).

7 Příklad 3 - řešení Je dána parametrická rovnice přímky w. Určete souřadnice tří libovolných bodů, kterými daná přímka prochází (body na přímce leží).

8 Příklad 4

9 Příklad 4 - řešení Každému bodu, který leží na dané přímce musí odpovídat právě jedna hodnota parametru. Dosadíme souřadnice vyšetřovaných bodů do rovnice přímky.

10 Příklad 5

11 Příklad 5 - řešení Každému bodu, který leží na dané přímce musí odpovídat právě jedna hodnota parametru. Dosadíme souřadnice vyšetřovaného bodu do rovnice přímky.

12 Příklad 6 Určete průsečíky přímky r se souřadnicovými osami.

13 Příklad 6 - řešení Určete průsečíky přímky r se souřadnicovými osami.

14 Příklad 7 Načrtněte přímku z, která je dána parametrickou rovnicí:

15 Příklad 7 - řešení Načrtněte přímku z, která je dána parametrickou rovnicí:

16 Příklad 7 - řešení

17

18

19

20

21 Příklad 8 Napište parametrickou rovnici přímky p, která je uvedená na obrázku.

22 Příklad 8 - řešení Napište parametrickou rovnici přímky p, která je uvedená na obrázku. Pro sestavení parametrické rovnice přímky p potřebujeme určit bod, kterým přímka p prochází a souřadnice směrového vektoru přímky. Kliknutím na obrázek spustíte řešení úlohy číslo 8.

23 CITACE ZDROJŮ Všechny objekty byly vytvořeny v programu GeoNext verze 1.74 http://www.geonext.de Prezentace byla vytvořena v programu MS PowerPoint 2010


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kryšpín. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google