Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809. 7. září 2012 VY_32_INOVACE_120101_Charakteristiky_urovne_stredni_hodnoty_DUM CHARAKTERISTIKY ÚROVNĚ střední hodnoty

2 Statistická jednotka Statistická jednotka Je objektem statistického zkoumání. Zjišťují se u ní statistické znaky, které mohou nabývat různých obměn: kvantitativních – vyjádřené číslem, kvalitativních – vyjádřené slovně.

3 Statistické znaky a obměny Statistickou jednotkou v podniku je např. zaměstnanec. U zaměstnance se sledují statistické znaky (věk, pohlaví, stav, počet dětí, výše tarifního platu atd.), které nabývají různých obměn (18 let, 50 let; mužské, ženské; svobodný, ženatý; 1 dítě, 3 děti; Kč 9.500,-, Kč 13.000,-). Čím se liší statistické jednotky?

4 Statistický soubor Statistický soubor je množinou statistických jednotek. Statistických znaků a jejich obměn, které se zjišťují u statistických jednotek, je velké množství.

5 Statistický soubor Statistický soubor obsahuje často velké množství číselných informací, které v rozhodování znemožňují orientaci a stávají se nepřehlednými. Pro rychlé a efektivní rozhodnutí manažera je důležité číselné údaje zpracovat a vyjádřit jedním číslem.

6 K tomu slouží veličiny nazývané střední hodnoty, které pak umožňují snadnou orientaci ve statistickém souboru. Střední hodnoty umožňují dále: vyjádření úrovně jevu v statistickém souboru srovnání úrovně jevu více statistických souborů

7 Střední hodnoty jsou většinou závislé na hodnotách všech údajů (průměry) a ostatní střední hodnoty jen na některých. p růměry - aritmetický - geometrický - harmonický - kvadratický o statní střední hodnoty - modus edián Dále pokračujte klávesou Enter

8 Předmětem zkoumání ve firmě je věk zaměstnanců. Statistická jednotka: Statistický znak: Vyberte jednu správnou odpověď: Statistický soubor: firma věk zaměstnaneczaměstnanci firma věk zaměstnaneczaměstnanci Ke zobecnění většího množství různých velikostí číselných hodnot statistického znaku slouží? věkfirmazaměstnaneczaměstnanci Příklad: STŘEDNÍ HODNOTY

9 DOBŘE

10 ŠPATNĚ

11 CITACE ZDROJŮ Obrázky byly vytvořeny ze základních tvarů MS PowerPoint 97 - 2003. BURDA, Zdeněk. Statistika pro obchodní akademie. Vyd. 5., ve Fortuně 4., upr. Praha: Fortuna, 2006, 94 s. ISBN 80-716-8963-7. Prezentace byla vytvořena v programu MS PowerPoint 2010.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google