Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809. Index proměnlivého složení 17. listopadu 2012VY_32_INOVACE_120207_Index_promenliveho_slozeni_DUM

2 Index proměnlivého složení (I ps ) udává, jak se změnila průměrná intenzitní veličina v běžném období proti období základnímu, a to jak působením změny veličiny p na jednotlivých místech, z nichž se údaje shrnují, tak i působením změny v rozložení veličiny q na jednotlivá místa. Charakterizuje vývojové změny intenzitních veličin. Intenzitní veličiny (např. prodejní cena 1 ks) za celý soubor (3 subjekty) jsou nesčitatelné. Proto při výpočtu složeného individuálního indexu intenzitní veličiny je nutno srovnávat průměrné intenzitní veličiny vyjádřené váženým aritmetickým průměrem. Symboly p představují průměrované veličiny a symboly q představují váhy.

3 Na vývoj průměrné intenzitní veličiny působí dva vlivy současně:  úroveň jednotlivých intenzitních veličin (měnící se p 1 a p 0 )  změny ve struktuře neboli rozdělení extenzitní veličiny (měnící se q 1 a q 0 ) Takový index se nazývá také individuální složený index úrovně (I p ).

4 Vypočítá se: p 1 – intenzitní veličina běžného období p 0 – intenzitní veličina základního období q 1 – extenzitní veličina běžného období q 0 – extenzitní veličina základního období

5 Příklady: Pracovní list – index proměnlivého složení ve Wordu Pracovní list – index proměnlivého složení v Excelu

6 CITACE ZDROJŮ BURDA, Zdeněk. Statistika pro obchodní akademie. Vyd. 5., ve Fortuně 4., upr. Praha: Fortuna, 2006, 94 s. ISBN 80-716-8963-7. Prezentace byla vytvořena v programu MS PowerPoint 2010


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google