Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie."— Transkript prezentace:

1 13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809.

2  je v písemné formě zachycený právní vztah mezi dvěma nebo více subjekty  má náležitosti předepsané zákonem a může být obchodovatelný  slouží jako listina k uplatnění určitého práva  cenné papíry se rozdělují podle různých hledisek

3  věcné právo (zástavní list, hypotékární list)  dlužnické závazky (šeky, směnky, obligace)  reprezentující určité členství nebo podíly (podílový list)

4  cenné papíry na jméno (jméno vlastníka je na cenném papíru uvedeno, jsou hůře obchodovatelné)  cenné papíry na majitele (vlastník je ten, kdo cenný papír předkládá, jsou snadněji obchodovatelné)

5  obchodovatelné (lze je volně nakupovat a prodávat na sekundárním trhu)  neobchodovatelné (emitent zakazuje nákup a prodej na sekundárním trhu)

6  ukládací (přinášejí pravidelný výnos, např. obligace)  spekulační (nemají jistý výnos, např. akcie)

7  státní cenné papíry (vydává je stát)  municipální cenné papíry (vydává je obec, město)

8  vydávané individuálně (např. šek, směnka)  vydávané hromadně (např. akcie, obligace)

9  bez záruky (splácení garantuje pouze emitent – vydavatel)  se zárukou (za tento cenný papír ručí třetí subjekt, např. stát)

10  vynášející pevně stanovený důchod (např. obligace)  vynášející proměnlivý důchod (např. akcie)

11  cenné papíry kapitálového trhu (jsou pořízeny na dobu delší než jeden rok, z účetního hlediska jsou finančními investicemi – patří mezi stálá aktiva)  cenné papíry peněžního trhu (jsou pořízeny na dobu kratší než jeden rok, z účetního hlediska jsou finančním majetkem – patří mezi oběžná aktiva)

12  listinné (CP mívá plášť, kde jsou uvedeny předepsané náležitosti, některé CP mají také kupónový arch a talon)  zaknihované (nemají fyzickou podobu, jejich existence je dána zápisem v počítačové evidenci střediska cenných papírů)

13  šeky  směnky  státní pokladniční poukázky

14  akcie  obligace (dluhopisy)  podílové listy

15  nominální (jmenovitá) hodnota hodnota, která je na CP uvedena  tržní hodnota (kurs CP) hodnota, za kterou se CP kupují a prodávají, závisí na nabídce a poptávce konkrétního CP, průběžně kolísá

16  Kde se s cennými papíry obchoduje?  Jaký je rozdíl mezi primárním a sekundárním trhem cenných papírů?  Kdo je to makléř?

17

18 KLÍNSKÝ, Petr. Ekonomika 3. Praha: EDUKO nakladatelství s.r.o., 2012. ISBN 978-80-87204-61-0. Prezentace byla vytvořena v MS PowerPoint 2010


Stáhnout ppt "13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie."

Podobné prezentace


Reklamy Google