Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění."— Transkript prezentace:

1 V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0236 Tematická oblast: Bankovnictví Autor: Ing. Iveta Kubistová Téma: Test bankovnictví Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_EB_18_ TEST BANKOVNICTVI Datum tvorby: 20.05.2013 Klíčová slova: platební karty, finanční trh, peníze Anotace: prezentace slouží k opakování učiva 3.ročníku

2 T EST BANKOVNICTVÍ

3 V YSVĚTLETE POJEM FINANČNÍ TRH Na finančním trhu se střetává nabídka peněz, cenných papírů a dalších forem kapitálu s poptávkou po nich.

4 J AKÉ ZNÁTE PLATEBNÍ KARTY ? Debetní - pomocí těchto karet můžeme platit v obchodech či vybírat hotovost z bankomatů Čerpat můžeme pouze do výše našeho zůstatku na účtu Kreditní - jsou vydávány k samostatnému úvěrovému účtu Nástroj čerpání úvěru od banky do výše dohodnutého limitu Čerpání je automatické a lze ho opakovat

5 C O JE TO SIPO? Sdružené inkasní platby obyvatelstva

6 C O UDÁVÁ KURZOVNÍ LÍSTEK ? Kurz nákup = za tento kurz banky nakupují od zákazníků cizí měnu. Kurz prodej = za ten prodávají banky cizí měnu zákazníkům. Kurz střed = tento kurz se používá při zúčtování mezibankovních plateb a při účetních přepočtech devizových hodnot.

7 J AKÉ JSOU FUNKCE PENĚZ ? Prostředek směny Míra hodnot Uchovatel hodnot v čase

8 Z DRROJE : Autorky vlastní Klínský, Münch, Chromá : Ekonomika, Ekonomická a Finanční gramotnost pro střední školy, 2010, Eduko ISBN: 978-80- 87204-21-4


Stáhnout ppt "V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění."

Podobné prezentace


Reklamy Google