Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/34.0236 TEMATICKÁ OBLAST: PERSONALISTIKA AUTOR: ING. IVETA KUBISTOVÁ TÉMA: PODMÍNKY PRACOVNÍHO POMĚRU ČÍSLO MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_PE_19_PODMINKY PRACOVNIHO POMERU DATUM TVORBY: 11.3.2013 KLÍČOVÁ SLOVA:PRACOVNÍ DOBA, DOVOLENÁ, BEZPEČNOST PRÁCE ANOTACE: MATERIÁL SLOUŽÍ K VÝKLADU A PROCVIČENÍ UČIVA 4.ROČ.

2 Přestávka v práci – zaměstnavatel je ji povinen poskytnout zaměstnanci nejdéle po 6 hodinách práce Délka přestávky je 30 minut U mladistvých je poskytována po 4,5 hodinách nepřetržité práce Přestávky se nezapočítávají do pracovní doby.

3 Podmínky stanovené zákonem Pracovní doba – obvykle trvá 40 hodin týdně Za práci přesčas náleží pracovníkovi příplatek či náhradní volno Za práci v noci (mezi 22.00 a 6.00 hod.)náleží také příplatek

4 Dovolená – nárok na dovolenou vzniká, pokud zaměstnanec odpracuje alespoň 60 dnů Základní délka dovolené jsou 4 týdny Dobu čerpání dovolené určuje zaměstnavatel Zaměstnavatel musí určit alespoň 2 týdny souvisle

5 Úkol č.1: Kde by jste nalezli jiné podmínky pracovního poměru, které jsou sjednané mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem? V kolektivní smlouvě. Ve vnitřních předpisech organizace.

6 Úkol č.2: Co je to stávka? Je to krajní prostředek řešení sporů mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem (zastavení práce zaměstnanci). Co je to výluka? Zastavení práce zaměstnavatelem.

7 Zdroje: Klínský, Münch, Chromá : Ekonomika, Ekonomická a Finanční gramotnost pro střední školy, 2010, Eduko ISBN: 978-80- 87204-21-4 Vlastní zdroje autorky


Stáhnout ppt "Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google