Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: ¨Slad a jeho výroba Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: ¨Slad a jeho výroba Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: ¨Slad a jeho výroba Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval:Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 76

2 Slad a jeho výroba

3 Slad •Pro výrobu sladu a sladových výtažků se u nás pěstují vybrané druhy jarního ječmene, nebo pšenice. •Kvalitní odrůdy sladovnických ječmenů obsahují % škrobu. •Ječmen obsahuje enzym diastázu, který je schopen měnit škrob ve sladový cukr.

4 Výroba sladu •Cílem výroby sladu je přeměnit většinu škrobu v obilkách na sladový cukr, a tím vytvořit předpoklady pro alkoholické kvašení. •Děje se tak poměrně složitými chemickými pochody. •Zbylé klíčky a kořínky, tzv. sladový květ, se používají do krmných směsí.

5 Výroba sladu

6 Čištění a třídění ječmene •Sladovnický ječmen je při dodání třeba zvážit, zbavit nežádoucích příměsí a roztřídit podle velikosti zrna. •Po vytřídění je nutno zrno uskladnit v silech po dobu nejméně šesti týdnů, v té době se odbourávají látky, které brání zrnu v klíčení.

7 Máčení ječmene •Cílem máčení je zvýšení obsahu vody v ječném zrnu z 12 až 15% na 42 až 48%. •Dosažení obsahu vegetační vody je nezbytné pro enzymové pochody zajišťující optimální průběh sladařského klíčení. •Důležitá je taktéž přítomnost kyslíku pro aerobní dýchání zrna. •Ječmen se namáčí v namáčecích náduvnicích, kdy dochází k dodání vody potřebné ke klíčení. Tento proces trvá dva dny.

8 Klíčení ječmene •Klíčení je fyziologický proces, při kterém se v zárodečné části zrna vyvíjejí zárodky kořínků a listů za využití zásobních látek z endospermu. •Klíčení sladovnického ječmene klasickým způsobem se provádí na humnech, což jsou hladké podlahy v prostorných místnostech s účinným větrání. •Klíčení probíhá na hromadách ve vrstvě asi 80 cm, při teplotě cca 14 0C, po dobu 5-7 dní. Výsledným produktem klíčení je tzv. zelený slad.

9 Hvozdění sladu •Při hvozdění se snižuje obsah vody ve sladu pod 4%. •Dosahuje se toho nejprve řízeným a šetrným způsobem sušení v nadbytku vzduchu při teplotách C. •V další fázi hvozděním v slabém proudu horkého vzduchu při teplotách C u světlého sladu a C u tmavého sladu. •Zelný slad je dopraven na hvozd, což je sušárna ve které se slad zbaví vody dodané pro klíčení, tím se proces klíčení zastaví.

10 Odkličování a leštění sladu •Slad po hvozdění se zbaví sladových klíčků, které jsou pro další zpracování bezcenné. •Odklíčený slad se chladí a je dopravován do sil, kde se nechává šest týdnů odležet před vlastním zpracováním.

11 Druhy sladů •český (plzeňský typ) –je světle žlutý a dosušuje se při teplotě °C. •vídeňský –je tmavší, tvoří přechodný typ mezi světlým a tmavým ( °C). •dortmundský slad –je základem pro vysoko prokvašená piva. •bavorský (mnichovský) slad –je tmavý a dosušuje se při teplotě °C. •speciální slady –Karamelový •u světlého je použita teplota sušení ° C, u tmavého ° C –Melanoidový •používá se k zintenzivnění kvašení; zlepšení stability chuti, zakulacení chuti, barvení červených piv, pro tmavá piva. –Diastatický •při sušení (hvozdění) se používá teplota max 50° C. –Proteolytický •v ČR se v podstatě nevyrábí. •při jeho výrobě se slad kvasí za pomoci mléčné kultury. •slad zlepšuje kyselost a pěnivost výsledného piva.

12 Druhy sladu

13 Použitá literatura •ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN •HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN •http://www.sci.muni.cz/ueb/mik/kvasbiotech/pi vo/tradpiv.htmlhttp://www.sci.muni.cz/ueb/mik/kvasbiotech/pi vo/tradpiv.html


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: ¨Slad a jeho výroba Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google