Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_220.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_220."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_220

2 Jméno autora:Mgr. Bartošíková Hana Třída/ročník:3. (7.) Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast: Přírodní látky Předmět: Chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Výroba piva Klíčová slova: Pivovarské kvasinky, slad, mladina, kvašení Druh učebního materiálu:prezentace

3 V ÝROBA PIVA

4 P IVO A JEHO VÝROBA Kvašený alkoholický nápoj Obsah alkoholu v českých pivech - nejčastěji % Princip výroby: rozštěpení složitých cukrů (škrobu) obsažených v obilných zrnech na jednoduché zkvasitelné cukry Zkvašení jednoduchých cukrů pomocí kultury mikroorganismů (tzv. pivovarských kvasinek). smíchání surovin s vodou a převedení využitelných látek do vodného roztoku. Obr. 1: Pivo Bernard

5 S UROVINY NA VÝROBU PIVA voda - H 2 O Ječmen chmel - Humulus lupulus chmelové hlávky samčích rostlin chmele evropského Typická hořká chuť, aroma pivovarské kvasinky - Saccharomyces cerevisiae Obr. č. 2: Šiška chmele

6 V ÝROBA SLADU Ve sladovnách Přeměna ječmene na slad Štěpení škrobu na jednodušší sacharidy (maltosa…) Tři kroky: 1. Máčení ječmene 2. Klíčení ječmene (aktivace a tvorba enzymů) 3. Sušení sladu Obr. č. 3: Sladovna

7 P OSTUP VÝROBY PIVA V PIVOVARECH Tři fáze: 1. Výroba mladiny 2. Kvašení mladiny a dokvašování mladého piva 3. Závěrečné úpravy a stáčení zralého piva

8 1. V ÝROBA MLADINY šrotování sladu = drcení sladu zbaveného prachu vystírání = dokonalé promíchání s vodou rmutování = postupné zahřívání na technologicky významné teploty 52° C = štěpení bílkovin 63° C = ztekucení škrobu 75° C = štepení škrobu výsledný RMUT = sladina + mláto scezování = oddělení sladiny od mláta (odpad) chmelovar - vaření sladiny s chmelovými preparáty schlazování na zákvasnou teplotu 8° C

9 Obr. 4,5: Mladinové pánve

10 2. K VAŠENÍ MLADINY Dvě fáze: 1. Kvašení – na spilkách (kvasné tanky) obvykle v otevřených kvasných kádí spodními pivovarskými kvasinkami přeměna zkvasitelných sacharidů glukózy, maltózy a maltotriózy na etanol a oxid uhličitý kvašením 2. Dokvašování a zrání mladého piva v ležáckém sklepě v uzavřených ležáckých tancích Obr. 6: Kvašení mladiny ve spilkách Obr. 7: Ležácké tanky

11 3. Z ÁVĚREČNÉ ÚPRAVY A STÁČENÍ ZRALÉHO PIVA Filtrace křemelinové a deskové filtry Stabilizace, pasterace Stáčení Sudy, láhve Obr. 8: stáčírna piva

12 Obr. 9: Schéma výroby piva

13 P OUŽITÉ ZDROJE Biotechnologie. In: Univerzita Palackého v Olomouci [online]. [cit ]. Dostupné z: biochemie.upol.cz/doc/skripta/btc/2_Fermentace1_slad _pivo.ppt Technologie výroby piva. [online]. [cit ]. Dostupné z: technologie_vyroby_piva.pdf technologie_vyroby_piva.pdf Technologie výroby piva. [online]. [cit ]. Dostupné z: sci.muny.cz/data/C6210/C6210_Bioprocesy_2-2.pdf ‎ Výroba piva. [online]. [cit ]. Dostupné z:

14 O BRÁZKY 1. KarelJ.Ludek. Commons.wikimedia.org : Beer Bernard 1.jpg [online] [cit ]. Volně dostupný na WWW:. 2. Ludek. Commons.wikimedia.org : Chmel detail siska.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Svobodné licence GNU pro dokumenty verze 1.2 na WWW:. 3. Potravinářská komora ČR. [online]. [cit ]. Dostupné z: Droba- informace+%C4%8Cesk%C3%A9ho+svazu+pivovar%C5%AF+a+sladoven&id= Srdce historických pivovarů. [online]. [cit ]. Dostupné z: 5. Podkrkonošským podzimem. Pivní obzor [online]. [cit ]. Dostupné z: 6. Výroba skutečného piva. Pivovar Ferdinand [online]. [cit ]. Dostupné z: 7. Pivní info. [online]. [cit ]. Dostupné z: 8. REgiony24.cz. [online]. [cit ]. Dostupné z: strakonicky-pivovar-zmodernizuje-staceni-piva-do-lahvi 9. Jak se vaří Budvar. Budějovický budvar [online]. [cit ]. Dostupné z: budvar.html#restrictedContent budvar.html#restrictedContent


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_220."

Podobné prezentace


Reklamy Google