Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk Biotechnologie rostlin a GMO.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk Biotechnologie rostlin a GMO."— Transkript prezentace:

1 VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk Biotechnologie rostlin a GMO

2  technologie založené na využívání poznatků z biologie  využívají se v zemědělství, potravinářství a medicíně  jedná se především o využívání nižších organizmů  podle OSN:  „Biotechnologie je jakákoli technologie, která využívá biologické systémy, živé organizmy nebo jejich části k určité výrobě nebo jejich přeměně či jinému specifickému použití.“ Biotechnologie

3  dělení biotechnologií (na základě oblasti ve které je použit výsledný biotechnologický produkt):  červená biotechnologie - využívaná v lékařství a farmacii  bílá biotechnologie - aplikovaná při průmyslové výrobě chemických látek  zelená biotechnologie – využívaná v zemědělství  Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně - bakalářský a navazující magisterský studijní obor BIOTECHNOLOGIE ROSTLIN Biotechnologie

4  kvašený slabě alkoholický nápoj vyráběný v pivovaru z obilného sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek (Saccharomyces cerevisiae ssp.)  pivo je vařeno již od nepaměti a je nemožné určit s jistotou přesně místo, kde bylo uvařeno první pivo  jako země původu se uvádí Mezopotámie a to přibližně již v 7. tisíciletí př. n. l.  v současnosti je pivo konzumováno prakticky na celém světě PIVO

5  na území Česka se jedná o nejkonzumovanější alkoholický nápoj  k roku 2008 drží obyvatelé Česka přední pozici v průměrné spotřebě piva na osobu, která dosahuje v průměru 160 litrů na hlavu za rok (neuvěřitelných 320 piv za rok)  pivo je považováno za jeden z českých symbolů a od roku 2008 je název české pivo chráněno jako zeměpisné označení PIVO

6  ječný slad – český ječmen  voda – tvrdost, obsah minerálů a solí  chmel a koření – chmel dodává aroma a nahořklou chuť, koření – koriandr, zázvor, třešně, maliny (Belgie)  kvasnice – zásadní, mění cukr na alkohol, šlechtění speciálních druhů kvasnic (výrobní tajemství pivovarů) Ingredience pro výrobu piva

7

8

9

10 1) Šrotování důkladné, ale šetrné rozemletí ječmene, vzniká ječný slad 2) Vystírání smíchání ječného sladu s vodou ve vystírací kádi 3) Rmutování převedení všech důležitých složek sladu do tekutiny zahříváním 4) Scezování zbytky pevných částic ze sladu se zachytávají na dně perforované kádě s filtrem a dále odtéká jen tekutina - sladina Výroba piva

11

12 5) Vaření sladina se začne vařit v kotlích, kde dochází především k regulaci hustoty (odpařování vody) v této fázi se přidává chmel a jiné koření celková doba vaření bývá obvykle 1,5 hodiny vařením se ze sladiny stane tzv. mladina 6) Filtrace I odfiltruje se chmel a koření (výborné hnojivo) 7) Hlavní kvašení zchlazení na 9°C a přidávání KULTURNÍCH KVASINEK, trvá 2 týdny, na konci odfiltrování většiny kvasinek Výroba piva

13

14 8) Dozrávání probíhá v nerezových tancích nebo dřevěných sudech v chladných sklepech, měsíc nebo i rok 9) Filtrace II důkladným filtrem se zbavuje pivo všech kvasinek a kalu 10) Pasterizace zahřátí piva na 60-70°C a prudké zchlazení – sterilizace, výhradně pro zvýšení trvanlivosti Výroba piva

15

16  poslední 2 kroky nejsou nutné  bez kroku filtrace II je pivo podle znalců chutnější a kvalitnější, zůstávají v něm ale pro někoho nepříjemné kvasinky (nefiltrovaný Staropramen 12°)  pasterizace u piva do sudů i do láhví a plechovek – zvýšení trvanlivosti, dle znalců ztráta typické chuti a kvality (nepasterizovaná Plzeň 12°) Výroba piva

17

18 Děkujeme za pozornost… a pivo vždy s mírou


Stáhnout ppt "VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk Biotechnologie rostlin a GMO."

Podobné prezentace


Reklamy Google