Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."— Transkript prezentace:

1 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název vzdělávacího materiáluConvenience food Číslo vzdělávacího materiáluVY_32_INOVACE_42_20 Jméno autoraMgr. Dagmar Vaďurová Název školy Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace

2 POTRAVINY A VÝŽIVA CONVENIENCE FOOD

3 Pojem convenience přeloženovýhodný, pohodlný, snadný, přeloženo – výhodný, pohodlný, snadný, celosvětově se prosazuje snaha o snadnou a rychlou přípravu pokrmů, jsou to potraviny s vyšším stupněm zpracování než základní potraviny, polotovary. v naší gastronomii se již tyto tzv. pohotové potraviny používaly pod výrazem polotovary.

4 Význam convenientních potravin Výrobky mají vysokou kvalitu, široký sortiment, šetří čas a náklady, dokonalou hygienu přípravy. Nevzniká odpad a snižují se nároky na skladování. Podporují kreativitu kuchaře. Výhodou je snadná manipulace,rychlá příprava. Convenience Představují velkou skupinu pohotových potravin, které jsou u výrobce zpracovány tak, že příprava pokrmů je z nich pohodlná a šetří čas.

5 Různé stupně zpracování potravin Stupeň 0 produkty připravené ke kuchyňské úpravě. Jedná se o výchozí suroviny, které je potřeba před vlastním tepelným zpracováním podrobit kuchyňské úpravě, například loupáním, krájením, strouháním, mícháním, klepáním apod. Takovými mouka, opraná zelenina, produkty mohou být mouka, opraná zelenina, oprané tříděné brambory či dělené maso.

6 Stupeň 1 o těsta, těstoviny, syrovou zmrazenou zeleninu, loupané brambory, zmrazené pomfrity (hranolky), obalované rybí prsty, předpečené pečivo či marinovaná masa. produkty připravené k tepelné úpravě (polotovar) zahrnují potraviny, které mohou být bez dalšího přípravného kroku přímo tepelně upravené, jedná se například o těsta, těstoviny, syrovou zmrazenou zeleninu, loupané brambory, zmrazené pomfrity (hranolky), obalované rybí prsty, předpečené pečivo či marinovaná masa. Torteliny

7 Stupeň 2 instantní těstoviny, instantní omáčky, sušená bramborová kaše, sušené mléko produkty tepelně upravené, snadno připravené v kombinaci s další složkou. Zde se jedná nejčastěji o instantní produkty. Přidáním další složky vytvoříme pokrm vhodný ke konzumaci, aniž by bylo nutné jej vařit, příkladem jsou instantní těstoviny, instantní omáčky, sušená bramborová kaše, sušené mléko či práškové polevy. či práškové polevy.

8 Stupeň 3 zeleninové a masové konzervy nebo zmrazené pokrmy a hotové pečivo. hotové pokrmy (nebo jeho složky) připravené k ohřevu – tyto produkty stačí před konzumací pouze ohřát, příkladem jsou zeleninové a masové konzervy nebo zmrazené pokrmy a hotové pečivo.

9 Stupeň 4 (chléb, pečivo, mléčné výrobky, uzeniny, též teplé pokrmy s donáškou a pokrmy v podnicích společného stravování včetně tzv. fast food). potravina nebo pokrm připravený ke konzumaci – tyto kompletně zpracované potraviny lze okamžitě konzumovat teplé či studené (chléb, pečivo, mléčné výrobky, uzeniny, též teplé pokrmy s donáškou a pokrmy v podnicích společného stravování včetně tzv. fast food).

10 Použití výrobků KDE v pohostinských závodech, v závodních kuchyních, v nemocnicích, domovech důchodců, v domácnosti, při hromadných akcích, ve školních jídelnách, v armádě.

11 JAK jako částečně opracované suroviny, jako potraviny připravené k tepelnému zpracování, jako tepelně zpracované pokrmy, jako pokrmy připravené k servisu.KDY při nedostatku personálu, místa, čerstvých surovin, potížích se skladováním, nedostatku času, nedostatku výrobních prostor, nedostatku vhodných strojů a nástrojů. při nedostatku personálu, místa, čerstvých surovin, potížích se skladováním, nedostatku času, nedostatku výrobních prostor, nedostatku vhodných strojů a nástrojů.

12 Opakování Přiraďte správnou odpověď. Jaké potraviny podle zpracování zařadíte do stupně 0? těstoviny mouka nealkoholické nápoje koření brambory banán jogurt ovoce maso

13 Správné odpovědi Do stupně 0 řadíme: jogurt mouka banán těstoviny koření nealkoholické nápoje maso ovoce brambory

14 Přiraďte správnou odpověď. Jaké potraviny podle zpracování zařadíte do stupně 2? sušené mléko rohlíky instantní polévky směs na knedlíky v prášku jíška v prášku vepřová konzerva

15 Správné odpovědi Do stupně 2 řadíme? Instantní polévky směs na knedlíky v prášku jíška v prášku rohlíky sušené mléko vepřová konzerva

16 Zdroje ŠIMONIČ, R. Výživa odborná učebnice pro kuchaře a číšníky, 1. vyd. Praha ISBN X MAŠEK, L. Potraviny a nápoje v kostce, 1. vyd. Úvaly, ISBN: ol%C3%A9vka.JPG


Stáhnout ppt "„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0526 Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky."

Podobné prezentace


Reklamy Google