Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:"— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:  Dezertní a kořeněná vína Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 84

2 Dezertní a kořeněná vína

3 Dezertní vína se vyrábějí z běžných přírodních vín přislazováním řepným cukrem a přidáním alkoholu (až na 22%) nebo vinného destilátu. Vyrábějí se v barvě bílé, žluté a červené, mohou se přibarvovat kulérem. Zdroj obrázku:

4 Dezertní vína Význam termínu dezertní víno se postupně mění a jeho výklad není striktně vymezen. Současný vinařský zákon nespecifikuje název dezertní víno. Zdroj obrázku:

5 Dezertní vína Dezertní vína bývají obvykle těžká, často sladká.
Používají se jako aperitivy, nebo jsou servírována ke sladkým dezertům. Využití záleží na konkrétním druhu vína; rozptyl je velmi široký, takže obecný charakter není snadné specifikovat. Zdroj obrázku:

6 Kořeněná vína Vyrábí se z přírodních vín s přidáním koření, cukru a alkoholu (5 až 20%). Koření např. pelyněk, skořice, zeměžluč, máta peprná, fenykl, hořec, kardamom, hřebíček, koriandr aj. se ve víně nechá macerovat, nebo se přidává hotový macerát (výluh koření v alkoholu). Zdroj obrázku:

7 Příklady kořeněných vín - Vermutů
Tesavela, Metropol, Cinzano (bianco, rosso, bitter, dry), Martini – listy, semena a kořeny 235 různých rostlin Vyrábí se jako: hořké, suché sladké, bílé, růžové, červené. Campari – vyrábí se v Itálii, obsahuje citrusovou kůru. Barbero aj. Zdroj obrázku:

8 Použitá literatura ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:"

Podobné prezentace


Reklamy Google