Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str Druh učebního materiálu Prezentace Autor Alena Štroblová VY_32_INOVACE_11_ODV_641_Str

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Kuchař-číšník PředmětOdborný výcvik RočníkTřetí Název tematické oblasti (sady)Speciální stolničení Název vzdělávacího materiáluAperitivy Anotace Prezentace je určena pro předmět Odborný výcvik 3. ročníku oboru Kuchař-číšník, kde je probírána speciální obsluha. Prezentace žáky seznamuje s významem, druhy a způsoby servisu aperitivů. Zhotoveno, (datum/období) Ověřeno

3 Podávání aperitivů ve složité a slavnostní obsluze

4 APERITIV je nápoj podávaný 10 – 15 minut před jídlem, pro povzbuzení chuti je nápoj podávaný 10 – 15 minut před jídlem, pro povzbuzení chuti připravuje žaludek na chod připravuje žaludek na chod složitý oběd začíná obvykle aperitivem složitý oběd začíná obvykle aperitivem

5 Význam aperitivu: společenský (plní funkci přípitku) společenský (plní funkci přípitku) gastronomický gastronomický ekonomický ekonomický taktický (zpříjemňuje čekání na pokrm) taktický (zpříjemňuje čekání na pokrm)

6 JAKO APERITIV NABÍZÍME 1. Vermuty Značky: Cinzano, Campari, Carpano, Cora, Martini, Metropol, Tesavela, … mohou být bílé, červené, růžové, suché, velmi suché a hořké – podle druhu společnosti podávají se o obsahu 0,1l ve sklenkách typu špička nebo miska s plátkem citronu (bianco), pomeranče (rosso) nebo doplněné olivou, cibulkou (suché druhy - Dry, Extra Dry) Jako aperitiv se nejvíce hodí suché nebo velmi suché a hořké vermuty! Jako aperitiv se nejvíce hodí suché nebo velmi suché a hořké vermuty! Podávají se vychlazené – ve vyfrapovaných sklenkách.

7 JAKO APERITIV NABÍZÍME 2. Bílé víno s přívlastkem mladé, lehké, suché, podává se ve sklenicích na bílé víno, 1dl, při teplotě 10 – 12°C (výběr z hroznů, pozdní sběr) 3. Šumivé víno podává se ve sklenicích na šumivé víno (miska, špička, flétna), při teplotě 4 - 6°C, 0,1 l jako aperitiv se nejlépe hodí suché Sec, Brut, Extra Brut jako aperitiv se nejlépe hodí suché Sec, Brut, Extra Brut například Bohemia sekt, Extra Brut

8 JAKO APERITIV NABÍZÍME 4. Aperitivní nápoje Kord bitter Aperitiv, KV 14, jsou vyráběny pouze za tímto účelem, Kord bitter Aperitiv, KV 14, podává se c množství 0,05 l 5. Lihoviny Fernet Stock, Becherovka vodka, meruňkovice, zubrovka a hořké nebo hořkosladké likéry (Fernet Stock, Becherovka), podávají se dobře vychlazené 0,04l bez vody. Campari bitter, Pernod se doplňují džusy

9 JAKO APERITIV NABÍZÍME 6. Aperitivní koktejly Martini, Vodkatini, Manhatan, Bronx suché nebo polosuché, Martini, Vodkatini, Manhatan, Bronx 7. Likérová vína Sherry Portské podávají se v uzavřené sklenici na stopce 0,05l, oblíbená jsou suchá a polosuchá vína ze Španělska - Sherry a z Portugalska - Portské 8. Ovocné a zeleninové šťávy vhodné pro děti, starší hosty, vhodné pro děti, starší hosty, podávají se dobře vychlazené, 0,1l, k neochucené ovocné šťávě se zakládá podšálek s rozetkou a lžičkou

10 Podávání aperitivů ve složité obsluze Ve složité obsluze využíváme vizuální nabídku – z aperitivního vozíku Ve složité obsluze využíváme vizuální nabídku – z aperitivního vozíku Při nabídce z aperitivního vozíku postupujeme takto: vozík řádně připravený a doplněný přitlačíme ke stolu nabídkovou stranou (etikety k hostu) jednotlivé nápoje prezentujeme a stručně charakterizujeme (nabídka v ruce + příručník) vybraný nápoj připravíme – vyfrapujeme sklo, led vysypeme, nápoj odměříme, doplníme citronem, olivou, … nápoj servírujeme z tácku zprava, stavíme nad špičku prvního nože nebo vpravo

11 Podávání aperitivů při slavnostním stolování Banket: u tabule (přinášíme nebo naléváme) u tabule (přinášíme nebo naléváme) mimo tabuli v salónku (nabídka z plat) mimo tabuli v salónku (nabídka z plat) přímo u baru (pro menší společnost, míšené nápoje) přímo u baru (pro menší společnost, míšené nápoje)Raut: nabídka z plat u dveří při příchodu nabídka z plat v místnosti

12 Použitá literatura: SALAČ, Gustav. Stolničení. Vyd. 2. Praha: Fortuna, 2004, 217 s. ISBN Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google