Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/34.0370 AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/34.0370 AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace."— Transkript prezentace:

1 Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/ AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuVY_32_INOVACE_POT_0303Okopaniny Stupeň a typ vzděláníOdborné vzdělávání Vzdělávací oborRVP H/01 Tematický okruhPotraviny a výživa Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupina15-18 let AnotaceTato prezentace seznamuje žáky s různými druhy okopanin a podrobně se zaměřuje na brambory, jako významnou potraviny pro výživu v našich podmínkách Klíčová slovaOkopaniny, brambory Datum

2  Do skupiny okopanin patří mimo u nás rozšířených brambor další plodiny, které jsou ve svých produkčních oblastech stejně důležité pro výživu, jako u nás brambory.  Brambory u nás patří k nejrozšířenějším potravinám. Okopaniny

3 Kvetoucí brambory AUTOR NEUVEDEN. brambory.cz/ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: brambory.cz/

4  Brambory  Batáty  Jam  Maniok  Topinambury Mezi okopaniny patří:

5 Živiny Sacharidy12-21% ( hlavně škrob, asi 1% celulózy) Bílkoviny2% Tuk0,2% Minerální látkyDraslík, Fosfor, Hořčík, Vápník, Železo VitamínyC, provitamín karoten, B1, B2 a PP Voda75-80% Brambory - složení

6 AUTOR NEUVEDEN. brambory.cz/ [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: brambory.cz/

7 Rozdělení brambor Podle použití:  Salátové  Konzumní  Průmyslové (krmné) Podle doby sklizně:  Rané - dodávané do konce září, mají vyšší obsah vody, nehodí se ke skladování  Pozdní - naopak při dobrém skladování vydrží až do nové sklizně

8  Brambory skladujeme při teplotě 2-6  C na roštech ( pro dobré větrání). Prostory by měly být vzdušné s přiměřenou vlhkostí. Vyšší působení světla způsobuje zelenání hlíz. Zelené hlízy obsahují jedovatý solanin, který může vyvolat poruchy trávení, bolesti hlavy, křeče a neničí se ani varem. Snížení teploty pod 1  C způsobuje sládnutí brambor (škrob se štěpí působením enzymů na cukry). Skladování brambor

9  Brambory se nejvíce zpracovávají při přípravě jídel pouze salátové a konzumní, průmyslové se k lidské výživě nehodí.  Z brambor se vyrábí mnoho polotovarů (zmrazené bramborové hranolky, vlnky, americké brambory, krokety, - sušená bramborová těsta, kaše, bramboráky aj.)  Dále se používají k výrobě škrobu (Solamyl, Naturamyl)  A k výrobě lihu  Brambory jsou významné krmivo pro dobytek phphttp://www.fiftyfifty.cz/Vite-jak-zdrave-jsou-brambory php Použití brambor

10  Batáty (sladké brambory) jsou hlízy povíjnice jedlé a dorůstají hmotnosti až 5 kg. Rostou v tropických a subtropických oblastech. Mají barvu bílou, žlutou nebo fialově červenou. Obsahují až 70% vody, 24% sacharidů (18%škrobu a 6% cukru), 2% bílkovin. Upravují se pečené nebo vařené, vyrábí se z nich mouka, škrob, líh a lihoviny.  nejvyzivnejsi-zeleninu/ nejvyzivnejsi-zeleninu/  Batáty

11 AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: brambory

12  Jsou hlízy popínavé rostliny z oblasti tropů. V syrovém stavu jsou většinou jedovaté, což se odstraní vařením či pečením. Jsou tmavohnědé až červeně fialové a mají bílou nebo nažloutlou dužinu. Obsahují 30% škrobu.  Jam

13  Je rovněž plodina tropů. Po bramborách je druhou nejdůležitější okopaninou na světě. Hlízy dorůstají délky až 50 cm a váhy 05-2 kg.  Jedlé jsou pouze tepelně upravené.  Obsahuje až 37% škrobu, 1,5% bílkovin, vitamíny skupiny B.  recepty/zelenina/misto-brambor-vyzkousejte-maniok/ recepty/zelenina/misto-brambor-vyzkousejte-maniok/  Maniok

14  Neboli Židovské brambory jsou hlízy slunečnice hlíznaté. Jsou různého tvaru a velikosti, barvy bílé, růžové, červené nebo fialové. Mají nasládlou chuť, protože neobsahují škrob, ale 10-20% polysacharidu (inulín).  Jsou vhodné pro diabetiky  topinambury-zidovske-brambory topinambury-zidovske-brambory Topinambury

15 AUTOR NEUVEDEN. topinambury-zidovske-brambory [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: topinambury-zidovske-brambory

16  Brambory  Batáty  Jam  Maniok  Topinambury Mezi okopaniny patří:

17  Podle doby sklizně – rané a pozdní  Podle použití – salátové, konzumní a průmyslové  Obsahují – 12-21% sacharidů (hlavně škrob), vitamíny Ci, B a PP, 2% bílkovin, minerální látky (draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo) a 70-80% vody Brambory- rozdělení, složení

18  Ing. Libor Mašek, Potraviny a nápoje v kostce  Obrázky:  AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  AUTOR NEUVEDEN. topinambury-zidovske-brambory [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: topinambury-zidovske-brambory Použité zdroje


Stáhnout ppt "Www.zlinskedumy.cz Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.107/1.5.00/34.0370 AutorMgr. Alena Marková Název šablonyIII/2 – Inovace."

Podobné prezentace


Reklamy Google