Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Šumivá vína a sekty Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Šumivá vína a sekty Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník."— Transkript prezentace:

1 Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Šumivá vína a sekty Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval:Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 82

2 Šumivá vína a sekty

3 Šumivá vína Šumivé víno je víno s obsahem volného oxidu uhličitého (CO 2 ). Na rozdíl od perlivého vína, kde obsah CO 2 je uměle vytvořen sycení, je u šumivých vín obsah CO 2 vytvořen speciální kvasnou cestou.

4 Šumivé víno K výrobě šumivých vín jsou vhodná kyselejší, přiměřeně alkoholická vína s vyšším obsahem extraktivních látek, které podporují jejich pěnění. Podle legislativy ČR (Zákon 321/2004 Sb.) se mohou šumivá vína následovně dělit: –jakostní šumivé víno, –jakostní šumivé víno stanovené oblasti, –pěstitelský sekt, –aromatické jakostní šumivé víno, –aromatické jakostní šumivé víno stanovené oblasti.

5 Typy šumivých vín podle obsahu cukru označené: Ultra Brut – velmi suché, bez cukru Brut (extrasuché max. 15 g cukru na 1 litr), Sec (suché g cukru/1 l), Demi sec (polosuché g cukru na 1 litr), Demi doux (polosladké ) 50 – 80g cukru, Doux (sladké obsahují víc než 80 g cukru na l litr).

6 Označování šumivých vín Šampaňské víno Název je chráněn ochrannou známkou. Šumivé víno se takto smí označovat splňuje-li tato kritéria: –Víno vyrobeno pouze v oblasti Champagne ve Francii, –Hrozny se sklízí výhradně ručně, –Povoleny jsou pouze odrůdy Pinot noir, Pinot Meunier a Chardonay, –Používá se pouze mošt z prvního lisování.

7 Označování šumivých vín Sekt Šumivé víno vyrobené obdobným způsobe jako šampaňské, ale podle mezinárodní dohody se tak nesmí nazývat, protože nepochází z oblasti Champagne ve Francii.

8 Označování šumivých vín Cava sekt (Freixenet) Jsou špičková španělská vína, Po scelení se vína lahvují a zrají min. 9 měsíců Druhotné kvašení trvá min. 12 měsíců, v případě ročníkových sektů – min. 3 roky.

9 Použitá literatura MAŠEK, Libor. Potraviny a nápoje v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, 1996, 211 s., [6] s. obr. přílohy. Gastronomie. ISBN ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN


Stáhnout ppt "Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Šumivá vína a sekty Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník."

Podobné prezentace


Reklamy Google