Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti a limity kontroly obcí
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
NKÚ, ČNB a Veřejný ochránce práv
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Přístup ke kontrole prostředků poskytnutých ČR ze zahraničí Josef Polák Výroční konference ROP JZ Listopad 2011.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Ochrana práv ve veřejné správě
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Ochrana práv ve veřejné správě
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Daňová teorie a politika
Přenesená působnost Přenesená působnost svěřená právními předpisy a)obci správní území – území obce b)pověřenému obecnímu úřadu správní území –území obcí.
NKÚ, postavení a funkce.
Finanční soudnictví Mgr. Michal Kozieł.
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Kontrola veřejné správy
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému správy státu Jeho význam, fungování a systém kontrol František Dohnal.
Hodnocení a kontrola veřejné správy
Parlamentní kontrola veřejné správy I. „Přímá“ parlamentní kontrola II
Ústavní soudnictví J.Kožiak. Ústava - čl. 83 a následující Ústava - čl. 83 a následující Zákon o ústavním soudu č. 182/1993 Zákon o ústavním soudu č.
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Právo na informace Tereza Danielisová,
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Kontrola veřejné správy I.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Územní samospráva Kraje
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Dělba moci Moc soudní.
Nejvyšší kontrolní úřad
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
PRÁVNÍ ÚPRAVA SOUDNÍ KONTROLY ROZHODNUTÍ ORGÁNŮ VEŘEJNÉ SPRÁVY
Rozpočtový proces státního rozpočtu
Kontrola veřejné správy III Soudní kontrola 1. správní soudy 2. civilní soudy 3. zvláštní senát 4. Ústavní soud.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Rozpočtový proces a jeho kontrola
Správní soudnictví Veřejná správa.
OSTATNÍ STÁTNÍ ORGANIZACE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1176 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Správní soudnictví J.Kožiak. Soudní řád správní (150/2002) Soudní řád správní (150/2002) Organizace Organizace –Nejvyšší správní soud – senáty a rozšířené.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost reg. č. : CZ. 1
Organizace veřejné správy
Územní samospráva Obce
Správa sociálního zabezpečení Veřejné zdravotní pojištění.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Úvod do práva.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
NKÚ, ČNB, Veřejný ochránce práv a Úřad pro ochranu osobních údajů
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Správa sociálního zabezpečení
VEŘEJNÁ SPRÁVA (základní vymezení)
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Správa sociálního zabezpečení
Obecná část rozpočtového práva III
Nejvyšší kontrolní úřad
Veřejný ochránce práv.
Obecná část rozpočtového práva III
Ústavní systém České republiky
Transkript prezentace:

Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová

… Nejvyšší kontrolní úřad

Nezávislý orgán NKÚ je nezávislým orgánem (čl. 97 odst. 1věta první Ú). NKÚ je nezávislým kontrolním orgánem ČR (§ 2 odst. 1 zákona o NKÚ). Ústavní orgán Státní orgán (ne správní úřad!) Správní orgán podle § 1 odst. 1 sř (výjimečně)

Organizační aspekty prezidenta a viceprezidenta NKÚ jmenuje prezident republiky na návrh PS (čl. 97 odst. 2 Ústavy)… Zákon o NKÚ zřizuje další orgány NKÚ – Kolegium NKÚ, Senáty NKÚ a Kárnou komoru NKÚ Člen NKÚ – „funkční období“ do 65 let

Prezident NKÚ - pravomoci Prezident NKÚ úřad řídí a jedná jeho jménem navenek, předsedá Kolegiu NKÚ a Kárné komoře NKÚ. Může se účastnit schůzí Poslanecké sněmovny, senátu a jejich orgánů, pokud jsou projednávány návrhy a stanoviska, která NKÚ předložil.

Kolegium NKÚ prezident NKÚ, viceprezident NKÚ a členové NKÚ. Pravomoci Kolegia NKÚ: schvaluje plán kontrolní činnosti, schvaluje návrh rozpočtu NKÚ předkládaného PS a závěrečného účtu rozpočtové kapitoly NKÚ, schvaluje kontrolní závěry, z nichž vychází stanovisko ke státnímu závěrečnému účtu, výroční zprávy, schvaluje některé kontrolní závěry rozhoduje o odvolání proti rozhodnutí o námitce proti kontrolnímu protokolu a o námitce podjatosti proti členu NKÚ

Senáty NKÚ alespoň tři členové NKÚ zřizovány Kolegiem NKÚ při schvalování plánu kontrolní činnosti k tomu, aby schvalovaly určené kontrolní rozhodují o odvolání proti rozhodnutí o námitkách ke kontrolním protokolům, které jsou podkladem pro kontrolní závěry spadající do jeho působnosti. prezident NKÚ ani Kolegium NKÚ nemají pravomoc změnit nebo zrušit rozhodnutí Senátu NKÚ.

Kontroloři (Kontrolor X člen NKÚ) Osoby, které provádějí kontrolní činnost.

Rozsah kontroly – kontrolované osoby Kontrolu NKÚ vykonává u organizačních složek státu a právnických a fyzických osob (§ 3 odst. 2 zákona o NKÚ) – „kontrolované osoby“. Konkretizace v plánu kontrolní činnosti.

Rozsah kontroly – předmět kontroly ÚS: „NKÚ nevykonává nic méně a nic více než kontrolu hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu.“ § 3 odst. 1 z. o NKÚ rozvádí, co je hospodařením se státním majetkem nebo plněním státního rozpočtu.

§ 3 odst. 1 zákona o NKÚ Předmětem kontroly je: hospodaření se státním majetkem a finančními prostředky vybíranými na základě zákona ve prospěch PO s výjimkou finančních prostředků vybíraných obcemi nebo kraji v jejich SA, státní závěrečný účet ČR, plnění státního rozpočtu ČR, hospodaření s prostředky poskytnutými ČR ze zahraničí a prostředky, za něž stát převzal záruky, vydávání a umořování cenných papírů a zadávání státních zakázek (§ 3 odst. 1 zákona o NKÚ).

Plán kontrolní činnosti Věcné a časové vymezení jednotlivých kontrolních akcí pro následující rozpočtový rok Plán kontrolní činnosti, schválený Kolegiem NKÚ, předkládá prezident NKÚ k informaci Poslanecké sněmovně a vládě; zveřejňuje jej ve Věstníku NKÚ

Kontrolní řád postup při výkonu kontroly a vztahy mezi NKÚ, orgány NKÚ, členy NKÚ a kontrolory pověřenými kontrolní akcí na straně jedné a kontrolovanými osobami na straně druhé oprávnění a povinnosti kontrolujících + povinnost součinnosti pro kontrolované osoby

Kontrolní protokol Popis zjištěných skutečností, uvedení nedostatků a označení právních předpisů... Povinnost kontrolujících seznámit kontrolované osoby s protokolem + povinnost předat stejnopis. Proti kontrolnímu protokolu může kontrolovaná osoba podat námitky (písemnou formou, zdůvodněny, lhůta 5 dní, vedoucí kontrolujících může stanovit lhůtu delší). Proti rozhodnutí se lze odvolat (lhůta 15 dní).

Kontrolní závěr odděleno provedení kontroly od rozhodnutí o jejím výsledku - schválení kontrolního závěru. písemná zpráva, v níž jsou shrnuty a vyhodnoceny skutečnosti zjištěné při kontrole provedené NKÚ Schvaluje Kolegium NKÚ nebo Senát NKÚ. Publikovány ve Věstníku NKÚ. Zaslány Poslanecké sněmovně, Senátu, vládě a na požádání ministerstvům.

… státní zastupitelství

Historický exkurz všeobecný dozor prokuratury podle zákona o prokuratuře

Státní zastupitelství ve vztahu k VS dozor v místech, kde je omezována osobní svoboda (§ 4 odst. 1 písm. b) z. o stát. zast.) Žaloba k ochraně veřejného zájmu (§ 66 odst. 2 sřs)

… soudy

Správní soudnictví Čl. 36 odst. 2 Listiny Ve správním soudnictví poskytují soudy ochranu veřejným subjektivním právům FO a PO a rozhodují v dalších věcech sřs. (§ 2 sřs) přezkum rozhodování správních orgánů (§ 4 odst. 1 písm. a) sřs) ve věcech veřejnoprávní povahy - žaloba proti rozhodnutí (vč. žaloby ve věcech samosprávy) - žaloba proti nečinnosti žaloba proti nezákonnému zásahu návrh na zrušení OOP + další věci

Civilní soudnictví „nová“ 5. část osř rozhodnutí v soukromoprávní věci, o níž rozhodl správní orgán (§ 244 odst. 1 osř)

Ústavní soud soudní orgán ochrany ústavnosti (čl. 83 Ú) subsidiarita ochrany kontrola ústavnosti a zákonnosti právních předpisů ústavní stížnost komunální stížnost přezkum rozhodnutí ve věcech politických stran rozhodování kompetenčních sporů ústavní žaloba proti prezidentu republiky návrh prezidenta republiky na zrušení usnesení PS o jeho neschopnosti vykonávat úřad

Děkuji za pozornost!