Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti a limity kontroly obcí
Advertisements

Dozor Dozor nad výkonem samostatné působnosti obce krajský úřad MV
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Veřejná moc a veřejná správa
ÚZEMNÍ ČLENĚNÍ ČR Více ZDE.
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Nástroje územního plánování
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Přenesená působnost Přenesená působnost svěřená právními předpisy a)obci správní území – území obce b)pověřenému obecnímu úřadu správní území –území obcí.
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Kontrola veřejné správy
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Právní aspekty podnikání
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Správní právo MOST FBI Správní právo Orgány obcí a krajů
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Základy správního práva
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
VY_20_INOVACE_SVF34060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Kontrola veřejné správy I.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
Petra Palátová Lucie Paulusová Michaela Oravová 15. listopadu 2010
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Finanční a rozpočtové právo
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ III.14 Vláda a jiné orgány výkonné moci
Normotvorba samospráv Dozor nad činností samospráv
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR
Vypracovali: Martin Odstrčil Vojtěch Stybor Gabriela Schönová
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Hlavní město Praha.
Územní samospráva Obce
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Úvod do práva.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Monotematický den ÚZEMNÍ SAMOSPRÁVA 2 Postavení a působnost Ústavního zákona č. 1/1993 Sb. Zákon o krajích č. 129/2000 Sb. Ústřední deska Zborovská.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Územní samospráva a její organizace
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Obecní zřízení – úvodní test
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KRAJ Působnost KRAJE OBČANÉ KRAJE ORGÁNY KRAJE Zastupitelstvo
Obecná část rozpočtového práva III
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Obecná část rozpočtového práva III
Transkript prezentace:

Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR ÚSTAVNÍ PRÁVO Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz

Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR zákon č. 36/1960, o územní členění státu „Území Republiky československé se dělí na kraje, kraje se dělí na okresy a okresy se dělí na obce a vojenské újezdy.” (§ 1 zákona o územním členění státu) území obce (či vojenského újezdu) je vymezeno hranicí jednoho nebo více souvislých katastrálních území Území hlavního města Prahy tvoří samostatnou územní jednotku; dělí se na deset obvodů. sedm (administrativních) krajů – liší se od VÚSC jejich území je tvořeno výčtem okresů uvedeným v zákoně JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR Ústava garantuje pouze právo na územní samosprávu (čl. 8) Územní samospráva – samotná, nezávislá a svobodná sebespráva územního společenství občanů (je podstatnou náležitostí demokratického právního státu) územní společenství občanů – právnické osoby veřejného práva obec – základní jednotka územní samosprávy předmět samosprávy – činnosti, jež jsou v zájmu obce či jejich občanů a nespadají do výkonu přenesené působnosti ani do samostatné působnosti kraje (v zákoně jen demonstrativní výčet) kraj – vyšší jednotka územní samosprávy předmět samosprávy určen výčtem – co zde neuvedeno a spadá do samosprávy – patří do kompetencí obcí JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR Právní úprava územní samosprávy Ústava ČR (čl. 8 a hlava sedmá – čl. 99-105) ústavní zákon č. 347/1997, o vytvoření vyšších územních samosprávních celků zákon č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) zákon č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení) zákon č. 131/2000 Sb., o hlavním městě Praze JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR Orgány samosprávných celků Zastupitelstvo vrcholný orgán samosprávy – volen přímo občany kraje či obce mohou si zřídit výbory jako iniciační a kontrolní orgány vydává obecně závazné vyhlášky Rada výkonný orgán samosprávy - členy volí zastupitelstvo nerozhoduje v oblasti přenesené působnosti, vydává nařízení (v přenesené působnosti) možnost ustavit komise JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR Majetek a rozpočet svým majetkem nakládají samostatně – volnost nakládání lze pouze zákonem (nakládání majetkem patří do samostatné působnosti) povinnost majetek řádně spravovat (rozmnožovat, chránit před poškozením či zničením, odcizením) a nepodstupovat přílišné podnikatelské riziko (např. zákaz ručit za závazky jiných subjektů) většina majetku nabyta od státu - byl převeden zákonem (zákon č. 157/2000 Sb.) povinnost sestavit rozpočet a hospodařit podle něho povinnost nechat každoročně přezkoumat své hospodaření auditorem, krajským úřadem v případě obce či Ministerstvem financí v případě kraje JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR Zásahy státu do územní samosprávy limitem územní samosprávy je pouze ochrana zákona a jen způsobem stanoveným zákonem (čl. 101/4 Ústavy) (zákon však nesmí právo na samosprávu zcela odnímat – byl by protiústavní) jde-li o výkon přenesené působnosti – stát ji svými orgány přímo řídí a kontroluje JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR Kontrola vydávaných právních předpisů 1) obecně závazné vyhlášky vydává zastupitelstvo jako projev samostatné působnosti a) odporuje-li obecně závazná vyhláška obce zákonu, 1) krajský úřad vyzve obec k nápravě 2) není-li zjednána náprava do 30 dnů, krajský úřad navrhne ministerstvu vnitra pozastavení účinnosti 3) shledá-li ministerstvo vnitra rozpor se zákonem, pozastaví i bez návrhu ze strany krajského úřadu účinnost příslušné vyhlášky a do 15 dnů podá ministr vnitra návrh na zrušení vyhlášky Ústavním soudem JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR b) odporuje-li obecně závazná vyhláška kraje zákonu, 1) ministerstvo vnitra pozastaví účinnost a vyzve kraj ke zjednání nápravy 2) není-li zjednána náprava do 3 měsíců od pozastavení účinnosti, podá ministr vnitra Ústavnímu soudu návrh na zrušení Je-li v rozporu se zákonem usnesení nebo jiné opatření v samostatné působnosti, nezjedná-li obec do 30 dnů nebo kraj do 3 měsíců nápravu, je podána žaloba na jejich zrušení k příslušnému správnímu soudu JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::

Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR 2) nařízení obce nebo kraje předpis vydávaný v přenesené působnosti - pro jeho vydání je nutné zmocnění v konkrétním zákoně krajský úřad nebo ministerstva vnitra mohou pozastavit jejich účinnost pro rozpor se zákonem nebo jiným právním předpisem, který byl vydán vládou nebo ústředním orgánem státní správy a obrátit se na Ústavní soud s návrhem na jejich zrušení V případě rozhodnutí či opatření obce či kraje v přenesené působnosti pro rozpor se zákonem aj. právním předpisem ministerstvo či krajský úřad pozastaví výkon a není-li do 30 dnů zjednána náprava, rozhodnutí či opatření zruší JUDr. Petr Čechák, Ph.D., Petr.Cechak@mail.vsfs.cz ::