1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účast veřejnosti ve veřejné správě Výkon ústavně zaručených práv I. 17. března 2014.
Advertisements

Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
I.5. Demokracie přímá a nepřímá
Nástroje územního plánování
O samosprávě Pohádkový příběh tak, jak jsem je odposlechl z bájných vyprávění starců a vykoukal z prachem zapadaných kronik, doprovázený různými kejklemi.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Veřejná správa – úvod.
I.5. Demokracie přímá a nepřímá
Formy státu b.wz.cz/st/h/huspo_wz_cz/bartonova_07_zsv.ppt.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Územní uspořádání ČR Česká republika se člení na
Legislativní proces J.Kožiak.
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Mgr. Pavel PETR Katedra společenských věd VŠB - TUO
Kontrola veřejné správy
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
Vypracovaly: Gabriela Janečková Radka Janků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Správní právo MOST FBI Správní právo Orgány obcí a krajů
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Základy správního práva
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
VY_20_INOVACE_SVF34060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Kontrola veřejné správy I.
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Územní samospráva Kraje
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Veřejná správa.
1 Stavební zákon - účast veřejnosti Jitka Bělohradová.
Legislativní uchopení VS
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Zákon o obcích Zlín 2015 Mgr. Michal Abrahámek Odbor právní a Krajský živnostenský úřad.
Komunální politika přehled doporučené literatury
Veřejnosprávní činnost
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Aktivní a pasivní volební právo. Místní referendum.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Územní samospráva Obce
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
1 Přístup jednotlivce k Ústavnímu soudu PVP
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR, o.s. Ing. Jaromír Zajíček, MPA Ing. Jaromír Zajíček, MPA vedoucí úřadu Magistrátu města Děčín a předseda.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Územně-správní.
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.09_Principy demokracie.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Samospráva a její organizace, zájmová samospráva; územní samospráva a její organizace MP313K Úvod do studia veřejné správy 6. přednáška Stanislav.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

1 Referendum Jitka Bělohradová

2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová iniciativa, petice, … Doplňuje zastupitelskou demokracii Dělení dle různých kritérií –Celostátní / krajské / místní –Ústavodárné / zákonodárné / plebiscit –Obligatorní / fakultativní –Závazné / konzultativní –Předběžné / následné (veto)

3 Ústavní východiska Čl.2 Ústavy –(1) Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní. –(2) Ústavní zákon může stanovit, kdy lid vykonává státní moc přímo. Čl. 100 Ústavy –(1) Územní samosprávné celky jsou územními společenstvími občanů, která mají právo na samosprávu. Čl. 21 LZPS –(1) Občané mají právo podílet se na správě veřejných věcí přímo nebo svobodnou volbou svých zástupců.

Zakotvení na zákonné úrovni Zákon o obcích –§ 16 odst. 2: Občan obce, který dosáhl věku 18 let, má právo b) hlasovat v místním referendu za podmínek stanovených zvláštním zákonem –§ 60: Volby do zastupitelstev v obcích a místní referendum upravují zvláštní zákony. Zákon o hlavním městě Praze Zákon o krajích –§ 12: (2) Občan kraje, který dosáhl věku 18 let, má právo g) hlasovat v krajském referendu za podmínek stanovených zvláštním zákonem

Místní referendum Zákon č. 22/ 2004 Sb., o místním referendu („MR“) –3 novely, novela č. 169/2008 Sb. byla zásadní, neboť zmírnila podmínky pro platnost a závaznost MR V odborné literatuře se rozlišuje MR –Ratifikační (právně závazné) –Konzultativní (obec jako subjekt dotčený ve svém právu na samosprávu) Usnesení ÚS ze dne , sp. zn. II. ÚS 706/04 Otázka kladená v MR nemůže směřovat k výslednému rozhodnutí ve zvláštním řízení, ale k postoji obce k danému řízení Oprávněná osoba - § 2

Předmět MR § 6: V místním referendu se rozhoduje o věcech, které patří do samostatné působnosti obce nebo statutárního města. –Viz zejm. § 35 zákona o obcích Věci vyloučené z projednávání v MR (§ 7) Otázka → ANO / NE

Průběh MR Podobný průběhu voleb, avšak v případě MR je Veškeré plnění úkolů obce výkonem samostatné působnosti Návrh přípravného výboru na konání MR a rozhodnutí zastupitelstva o jeho vyhlášení / usnesení zastupitelstva → vyvěšení usnesení na úřední desce (vyhlášení MR) → zřízení komisí → oznámení o době a místě konání (§ 31) → kampaň → samotné hlasování (na hlasovacích lístcích) → oznámení výsledku

Platnost a závaznost MR Podmínka platnosti rozhodnutí v MR –účast alespoň 35% všech oprávněných osob Podmínka závaznosti rozhodnutí v MR –Pro dané řešení se vysloví nadpoloviční většina hlasujících a zároveň –Pro dané řešení musí hlasovat alespoň 25% oprávněných osob Rozhodnutí v místním referendu je pro zastupitelstvo obce, zastupitelstvo statutárního města a orgány obce a statutárního města závazné. (§ 49)

Obrana Soudní –Soudní ochrana návrhu přípravného výboru –Návrh na vyslovení neplatnosti hlasování nebo neplatnosti rozhodnutí v MR

Témata proběhlých MR v oblasti stavebního práva Nejčastěji: Doprava – pozemní komunikace, vlakové nádraží, letové dráhy Větrné elektrárny Trvalé (hlubinné) úložiště jaderného odpadu – hlubinne-uloziste/Zvazovane-lokalityhttp:// hlubinne-uloziste/Zvazovane-lokality Základna protiraketové obrany USA –

Krajské referendum Zákon č. 118/2010 Sb., o krajském referendu Obdobné formulace jako u MR Otázka využití krajského referenda v praxi

12 Děkuji za pozornost Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.