ESF 3/EQUAL Rob Straver Koordinátor správy dotací Odbor práce, aktivace a dotací Úřad sociálních záležitostí a veřejného blaha Workshop A Administrativa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Realizace dodávek, financování, vykazování činnosti Jana Moravcová
Advertisements

 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Seminář k ukončování projektů FS Vzorové obsahy 10. června 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, ŘO FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Co je důležité znát pro realizaci projektu?
Nejčastější pochybení při administraci Monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Žádost o grant Co je v žádosti napsáno, musíte se dodržet Žádost se porovnává s údaji v monitorovací zprávě Ze žádosti vychází kontrolní orgány Příručka.
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Nejčastější pochybení při administraci monitorovacích zpráv se žádostí o platbu, monitorovacích hlášení a monitorovacích zpráv o zajištění udržitelnosti.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejný zadavatel a vnitřní předpisy aneb kontrola předcházejí kontrole ÚOHS Brno, 27. listopadu 2007 Mgr.
Financování politických stran a regulace politických kampaní 6. října 2011 Mgr. Karolína Peake místopředsedkyně vlády 1. místopředsedkyně strany Věci veřejné.
Běžné chyby při řízení procesů PPP Maarten Groothuis.
ESF jako nástroj pracovního trhu Město Hengelo Odbor práce a dotací Mariëlle Feenstra
TVORBA VEŘEJNÝ PROJEKTŮ A JEJICH FINANČNÍ ASPEKTY Ondřej Repík.
Evropské fondy pro regionální rozvoj (EFRR) Zkušenosti z praxe a projekty ve městě Hengelo Mr. Harry Vranken.
Monitorovací zpráva a finanční prostředky Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“ Projekt je spolufinancován z prostředků z.
Ivo Novotný Jak vybrat dodavatele vzdělávání JAK SI SPRÁVNĚ VYBRAT... Dodavatele vzdělávání.
CRR ČR pobočka Olomouc 1 pobočka CRR ČR pro NUTS II Střední Morava se sídlem v Olomouci Centrum pro regionální.
Zákon č. 137/2006 Sb.,o veřejných zakázkách platí pro v š e c h n y dotované zadavatele.
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Grantové schéma Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Seminář pro auditory Část obsahová Praha, 15. března 2006 Ing. Jarmila Modrá Národní vzdělávací.
Schéma procesu vstupy Průběh procesu výstupy činnost ZDROJE.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Realizace dodávek, vykazování činnosti, financování Ing. Jana Moravcová
Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica, Elektronické schvalování v praxi Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum:
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
aneb Assessment Centre a Development Centre
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Úprava „Pravidel řízení o přiznání finanční podpory JMK pro rok 2016 v oblasti podpory poskytování soc. služeb„ ODDĚLENÍ EKONOMIKY A KONTROLY
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Kontrolní poznatky z výkonu veřejnosprávních kontrol OKP KrÚ JMK Pracovní schůzka s ekonomy neškolských PO –
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Monitorovací systém sociálních služeb města Plzně k podpoře dotační politiky Mgr. Karolína Vodičková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Fórum pro žadatele Diskusní fórum určené žadatelům o dotace z ROP MS o dobré praxi a obtížích při přípravě projektů.
Lenka Kšanová (Praha, duben 2016) Výzva dodatkových aktivit- finanční část.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Seminář pro žadatele k 34. a 35. výzvě IROP „Sociální bydlení (pro SVL)" Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
GILDA - software pro zadavatele veřejných zakázek Veřejné zakázky měst a obcí Květen 2011, Ostrava.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
z realizace projektů v období
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Nábor a výběr zaměstnanců
Interní postupy MAS Brdy
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Pochybení při zadávání veřejných zakázek
Projekt „CzechELib" – informace od realizátora IPs
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Výzva dodatkových aktivit- finanční část
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

ESF 3/EQUAL Rob Straver Koordinátor správy dotací Odbor práce, aktivace a dotací Úřad sociálních záležitostí a veřejného blaha Workshop A Administrativa organizace Rizika Předcházení problémům

ADMINISTRATIVNÍ ORGANIZACE Důležité: Plán kroků

Důležité kroky během procesu: 1.Potřeba inventarizace. 2.Podle potřeby inventarizace nejvhodnějších a nejnadějnějších součástí. 3.Zřízení AO/IC. Včetně výběrového řízení. 4. Včasné zapojení účetního, zapojit do zřízení AO/IC (před zahájením projektu). 6.Zajištění dostatečné kapacity na dohled/řízení procesu od začátku do konce. 7.Zajištění dostatečné nosnosti. 5. Předem dohoda s tím, kdo poskytuje dotace.

PRAVIDLA HRY ESF 3/EQUAL Přehledná a kontrolovatelná administrativa projektu Administrativní organizace a Interní kontrola (AO/IC) I. Administrativa účastníků: Přehled výkonnosti (plánování-provedení) II. Finanční administrativa: Přehled nákladů a financování (plánování- provedení) Nizozemsko: 2 modely vyúčtování: - model výběrového řízení - model provedení

DŮLEŽITÉ ASPEKTY: 1.Kdo je zač zodpovědný? 4.Kdo obstarává ústřední administravu? 2.Kdo a kdy dodá které údaje? 5.Kdo vypracuje věcnou zprávu? 6.Kdo vypracuje finanční zprávu? 3.Kdo a kdy zkontroluje které údaje?

Administrativní požadavky: Dobré uspořádání musí vést k : 1. Včasnému dodání údajů 3. Úplnosti údajů 5. Propojení finančního a věcného postupu 2. Správnosti údajů 4. Doklady k ověření údajů

KONTROLA PŮVODU Často používaná metoda kontroly: Původ tohoto eura je: 1. nabídka 2. zakázka/udělení 3. výkony 4. faktura 5. platba 6. zpráva Jedno Euro (€ 1,-) se vyjme ze zprávy a vystopuje až k počátku.

Rizika/Nástrahy: Nástrahy vznikají hlavně tam, kde se běžná kontrola odchyluje od kontroly ESF.

VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ Zkušenosti: U ESF je zde kontrola přísnější než při běžném nákupu magistrátu. Zásady: - objektivita (udělovací kritéria) - transparentnost (veřejné řízení) - nediskriminace (stejné jednání s uchazeči)

VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ Zásada transparentnosti Postoj Nizozemska k ESF: Veřejné: Přinejmenším zveřejnění na internetu (přes € ,--) Takže: Výběr prostřednictvím oslovení podniků nestačí.

VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ pokračování Veřejné: 12 uchazečů - 12 vybraných ESF nesouhlasí Neproběhl žádný výběr. Indikátory výkonů Faktury se mají vyplácet na základě prokazatelných výkonů Indikátory výkonů jsou tedy důležité

VÝBĚROVÁ ŘÍZENÍ Zásada nediskriminace Podstatné problematické body 2.Konflikt zájmů. Členové vedení města jsou často přímo či nepřímo spojeni s firmami provádějícími zakázky. 1.Magistrát má zájem na kontinuitě dodávek. To může kolidovat s povinností výběrových řízení

RIZIKA ve vztahu ke SPRÁVĚ/VŠEOBECNĚ Kompetence nejsou vůbec nebo dostatečně zakotveny Nedostatečné předběžné sladění (interní a/nebo externí účetní, Agentschap) Nedostatečná nosnost v rámci organizace Nejasné výchozí body (odlišná interpretace a definice), např. spolufinancování Nekompletní spisy Doložení proplácení jednotlivých faktur obtížné (součást vyplacení většího obnosu) Nedostatečné sladění s obvyklým vyúčtováním Požadavek publicity ESF 3 Povinnost uchovávání ESF 3 Dodatečné kontroly

PŘEDCHÁZENÍ PROBLÉMŮM: - výběr kvalitních/nadějných projektů - Optimalizace versus maximalizace (pravidlo 80/20) - Zajištění kvalitní AO/IC, včetně výběrového řízení - Včasná a kvalitní příprava, jak interní tak externí - Zajištění dostatečné kapacity

KONEC