Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Apoštol Pavel.
Advertisements

KŘEST V DUCHU SVATÉM Vyškov, BŠ EBED.
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Kde vzít energie k nadpřirozenému? Viktor Baláž, Vyškov,
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Záleží na tom, čemu věřím?
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
V čase církve Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Zdeněk a Katka Uhlíkovi
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Přijď Duchu svatý.
Univerzitní křesťanské hnutí Představení Univerzitní křesťanské hnutí UKH je součástí IFES (International Fellowship of Evangelical Students)– Mezinárodního.
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
Sv. Pavel – misionář a teolog 1. První dojmy 2. „Viděl jsem Pána“ 3. Dva věky světa 4. Starý a nový Adam 5. Bůh na kůlu hanby 6. Úvahy o „zmrtvýchvstání“
Křesťanství vznik a podstata.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Křesťanství.
Kurzy Alfa – stručné představení
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2014 JEŽÍŠOVA VELEKNĚŽSKÁ MODLITBA II.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Modleme se k Pánu žně. Listopad Pronásledovaní křesťané v Číně Nezasažený národ Ujgurové v severozápadní Číně Misijně nasazení pastoři.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
Vypracoval: Jakub Moravec
Modleme se k Pánu žně LISTOPAD Aby vytrvali ve víře i přes fyzické a psychické násilí a zakoušeli Boží moc. Aby vytrvali ve víře i přes fyzické.
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… (2.TES. 3,1)
Křesťanství Petr Machala. Křesťanství Ježíš Kristus narodil se v Betlémě - rodiče Marie a Josef Židé čekali příchod Mesiáše.
Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc Mojžíš se často a dlouho zdržuje při rozhovorech s Pánem. Jedná se o důvěrný vztah k věrnému Bohu. Při těchto.
A Písmo svaté. * Boží Duch se vznášel nad vodami (Gen 1,2) * Oznámení Abrahámovi, že se mu narodí syn (Gen 18,1n) * Příslib narození Samuela (1Sam 1,11n)
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
1. Jen v Kristu církev Páně | má základ svůj i cíl, | pro nebe připravil ji, | obnovil, očistil, | za nevěstu ji zvolil | a k nebes svatbě zve; | on lásku.
Filosofie náboženské výchovy Učitelství v Novém zákoně Zuzana Svobodová.
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
Je mentorování biblický koncept ?  Výraz není v Písmu  Výraz pochází z řecké mytologie : Odysseus svěřil výchovu a životní přípravu svého syna Telemacha.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
1.Tesalonickým. Autor a datum vzniku - Pavel - z Korintu - v letech 50 – 51 po Kr.
Matoušovo evangelium.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Centrum pro katechezi v Olomouci 2014 Foto:morguefile.com.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Kodex Charity Česká republika. Charita Charita a její místo.
Víry dny 2015 Praha V síle Ducha svatého. víry dny 2015 Praha Čím si musí být evangelizující jisty?
MISIJNÍ VÝJEZDY Pokračují i v roce Kdo pojede?
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
1 Kterou církev si vybrat? Křesťanský sbor Brno, 26. srpna 2009 Aleš Drbal.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Část 2 EVANGELIA & SKUTKY Matouš Jan Marek Lukáš Skutky Přehledy } }
Klikněte pro vložení textu Církev jako tělo „Vy jste tedy tělo Kristovo a jednotlivé jeho části“ 1 Kor 12,27.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Křesťanství B. Trojanová.
Evangelizace doma.
Ježíš.
Digitální učební materiál
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
... hojně se syťte Božím slovem (z poselství Benedikta XVI. k SDM)
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
BAPTISTÉ Vytvořeno dne: Anotace:
Transkript prezentace:

Skutky apoštolské

Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu Kol 4:14, 2 Tim 4:11 a Fm 24 Datum vzniku: 60. – 62 po. Kr.

Skutky jako přechodová kniha - od zákona k milosti - od zákonictví ke svobodě v Kristu - od judaismu ke křesťanství - od evangelia jen pro židy k evangeliu pro všechny - od konání skutků k moci DS - od Izraele jako Božího nástroje k církvi jako Božímu nástroji - z Jeruzaléma do celého světa - od soboty ke dni Páně (neděli) - od chrámu k církvi

Citace SZ v knize skutků (Jl 3:1-5) srvn. Sk 2:17-21, (Ž 18:8-11) srvn. Sk 2:25-28, (Ž 110:1) srvn. Sk 2:35, (Ž 118:32) srvn. Sk 4:11, (Ž 2:1-2) srvn. Sk 4:25-26), (Iz 66:1-2) srvn. Sk 7:49-50, (Iz 53:7-8) srvn. Sk 8:32-33, (Iz 6:9-10) srvn. Sk 28:26-27

Rozdělení Skutků apoštolských 1-7 Založení církve (Svědectví Židům v Jeruzalémě) - Letnice 8-12 Vypuzení církve (Svědectví v Judsku a Samařsku) - Petr Církev uvolněná ve světě (Svědectví až na sám konec světa - pohanům) - Pavel

Téma a cíl Skutků apoštolských Lukáš ve skutcích zaznamenává církevní dějiny od založení o letnicích až po rozšíření do celého tehdy známého světa, kdy učedníci v moci Ducha Svatého svědčili o evangeliu Ježíše Krista Židům i pohanům a naplňovali tak Velké poslání.

Aplikační poselství V moci Ducha Svatého jsou všichni věřící povoláni k tomu, aby pokračovali v Ježíšově službě na tomto světě tím, že budou nést svědectví evangelia a sloužit v jeho jménu jako součást Kristova těla, církve.

Nejdůležitější učení k zapamatování: - Ježíš se vrátí právě tak, jak vystoupil do nebe - Kázání slova v moci Ducha Svatého nese ovoce - Spasení je pouze z víry na základě moci DS - Církev by měla sdílet: - Společenství - Vyučování - Modlitbu - Chválení - Uctívání - Evangelizaci

Nejdůležitější učení k zapamatování: - Evangelizace ztracených a budování věřících je hlavním poselstvím církve - Když kážeme evangelium, musíme očekávat pronásledování - Musíme poslouchat Boha a ne lidi - Kazatelé se mají věnovat modlitbě a službě slova - Evangelium je určeno pohanům stejně jako židům - Sbory by měli vysílat misionáře

Nejdůležitější učení k zapamatování: - Někteří lidé evangelium přijmou, jiní jej odmítnou - Evangelium, které je kázáno v moci Ducha Svatého, bude pobuřovat lidi a způsobí rozdělení - Máme s nadšením denně zkoumat Písmo, abychom rozpoznali, zda je učení lidí pravdivé - Měli bychom se napomínat v lásce a pravdě - Vedoucí sboru musí chránit sbor před falešným učením - Bůh je ve svých slibech věrný