MOJŽÍŠ-DAVID-UČEDNÍCI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život v obecenství – Zpověď
Advertisements

Centrum pro katechezi, Prosíme Boha, aby se jeho láskyplný plán plně uskutečňoval na zemi, tak jak se to děje v nebi a aby se naše vůle sjednocovala.
ČR pro Ježíše Termíny ŠVM v Malenovicích pro školní rok 2005/06 ŠVM II. AC/ECM - první víkend druhý víkend druhý.
Týden modliteb za duchovní povolání, od 8.do 15.května 2011, ukončen 48. světovým dnem modliteb za povolání o 4. neděli velikonoční – neděli Dobrého pastýře.
To je Tvůj dům 1. Přicházíme dnes Ti chválu vzdát.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Integrita bezúhonnost
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
Ježíš – jméno, nad každé jméno!
DUCH SVATÝ Jan 16:7 Říkám vám však pravdu: Prospěje vám, abych odešel. Když neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li, pošlu ho k vám.
TO JE MÁ PROSBA, KDYŽ CÍTÍM, ŽE VŠECHNO PRÁZDNÉ SE ZDÁ. TY JSI MOU TOUHOU, MOU SKÁLOU, MŮJ HRAD, JSI BOHEM CO PŘICHÁZÍ VČAS.
Ostrava Lukáš 18 7Což teprve Bůh! Nezjedná on právo svým vyvoleným, kteří k němu dnem i nocí volají, i když jim s pomocí prodlévá? 8 Ujišťuji.
1. Hospodin zástupů, Bůh požehnaný věčně, všem krajům světa znám je Bůh a Pán náš sám. Haleluja, haleluja! haleluja, haleluja! | Od věků na věky, od věků.
Rozjímání Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2014.
Být lidmi, kteří přináší změnu!. Duch svatý působí změny  Izajáš 32:15 Až bude na nás vylit z výše duch, poušť se stane sadem a sad bude mít cenu lesa.
Čím lze charakterizovat Boha – Hospodina?. Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ… Láska, pravda, milost, moudrost, … POKOJ…
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu 1. neděle adventní/část 1.
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Boží Zjevení Mnohokrát a mnohými způsoby mluvíval Bůh k otcům ústy proroků; v tomto posledním čase k nám promluvil ve svém Synu. (Žid 1,1n)
Centrum pro katechezi Olomouc ve spojení: pád člověka + jeho pozvednutí k Bohu; -je spojena s osobními dějinami člověka. Centrum pro katechezi.
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Judaismus Petr Machala.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Ježíšova velekněžská modlitba I
Vyrobilo Centrum pro katechezi  Předobraz Krista; Předobraz cesty víry každého křesťana; Vzorem kontemplativní modlitby a současně praktického.
Písmo svaté Bůh mluví v Písmě svatém prostřednictvím lidí lidským způsobem, proto chceme-li pochopit, co nám Bůh chtěl sdělit, musíme zkoumat, co měli.
MOJŽÍŠ – CESTA VÍRY II. Rekapitulace Mojžíš měl svůj životní plán, ale zklamal. Musel začít od znova. Naučil se žít v samotě a do této samoty přichází.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
1. Buď požehnán Pán s vroucností, | dne každého nás v hojnosti | zahrne dary svými  | Bůh silný, naše spasení, | ó vzdávejme mu chválení | vždy zpěvy.
Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci Vše je snadné, když Bohu uvěříme a když mu řekneme: „Zde jsem, Pane.“ Vyrobilo centrum pro katechezi v.
1. Já chtěl bych, Bože můj, mít srdce plné síly, | když slyším pozvání, ať za tebou se dám. | Však bojím se, že hřích mi bude příliš milý | a touhu po.
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
TO JE MÁ PROSBA, KDYŽ CÍTÍM, ŽE VŠECHNO PRÁZDNÉ SE ZDÁ, TY JSI MOU TOUHOU, MOU SKÁLOU, MŮJ HRAD, JSI BOHEM, CO PŘICHÁZÍ VČAS. TO JE MÁ PROSBA VE ZKOUŠKÁCH,
1. Dva chodci z města jdou, do Emauz kráčejí  kříž, hrob je vyděsil, zbavil všech nadějí. V takovém zklamání, kdo může potěšit? Snad ten, kdo přidal se,
A Písmo svaté. * Boží Duch se vznášel nad vodami (Gen 1,2) * Oznámení Abrahámovi, že se mu narodí syn (Gen 18,1n) * Příslib narození Samuela (1Sam 1,11n)
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
Věřím v Svatých obcování
Žalmy Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
1 Korintským 12:1-7 Pokud jde o duchovní dary, bratři, nechci, abyste zůstali v nevědomosti. 2 Víte, že jste ještě jako pohané chodili k němým modlám,
Pán prstenů: Symbolika Ježíšova příběhu?
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
Postoje a schopnosti 2.Mojžíšova 18,13-24 O Delegování úkolů.
Je mentorování biblický koncept ?  Výraz není v Písmu  Výraz pochází z řecké mytologie : Odysseus svěřil výchovu a životní přípravu svého syna Telemacha.
O zklamání Ageus 2,1-9.
1.Paralipomenon.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Matoušovo evangelium.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, SPASENÍ SKRZE SKUTKY??? DÁŠA POSPÍŠILOVÁ, NEJEN VÍRA, ALE I SKUTEK…
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
3colorsofcommunity.org Zaslíbení z Matouše 18,20 Kde jsou dva nebo tři shromáždění v mém jménu tam jsem já uprostřed nich malé skupiny celostné Kristova.
Jakým chci být mužem, až budu starý ?
Třebaže nejsi věřící, podívej se a popřemýšlej.
Ježíš.
Vánoční naděje nekončí
Slovo života Listopad 2012.
Židům 1. kapitola Bůh mluví a ANDĚLÉ.
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Evangelium osvobozeno od židovské administrativy a centralismu a politického sakralismu (11,19-12,24)
Transkript prezentace:

MOJŽÍŠ-DAVID-UČEDNÍCI O zklamání MOJŽÍŠ-DAVID-UČEDNÍCI

Mojžíš : Sk.7,23-29 Vyvolen Bohem (7,20) Mojžíš se pouští do něčeho, co mu Bůh nepřikázal (v.23) Chce být užitečný Bohu a lidem Chce být aktivní Touží po pochopení Schází Boží povolání (v.34), poslání Výsledek : útěk a 40 let na poušti Vyvolen Bohem 7,20 (“mocný v slovech i činech” ???) “Přišlo mu na mysl . . . “ (nečeteme, že by k němu mluvil Bůh . . . vraždí) vs. 7,34 : “Jdi tedy, posílám tě . . .” (v.23 a v.34) Bere si za manželku dceru Midjánského kněze (Sipora - Jitro) Midjánci : Soudců 6 (Gedeon)

Zklamání zapříčiněné vlastní vinou První zklamání Mojžíš je zklamán ze dvou důvodů : není pochopen vlastními lidmi nepříznivými okolnostmi (poušť) Lidé a okolnosti ? Zklamání zapříčiněné vlastní vinou

2.Moj.3,7-8a + 9-12 Bůh vstupuje do Mojžíšova zklamání (v.4) Bůh si vytváří vlastní příležitost (okolnosti) Bůh vidí, že jsme ztratili sebevědomí (v.11) Bůh slibuje svou přítomnost a vedení (v.12) Bůh dává Mojž. nadpřirozenou moc (kp.4) Bůh ujišťuje Mojžíše, že ho bude lid následovat (v.18) Bůh mu říká, že farao propustí Izrael (v.10)

2.Moj.4,10-13 Mojžíš nechce Boha poslechnout a radí Bohu, aby si vybral někoho jiného (samé “já”) v.10 vs. Sk.7,22 (výmluvnost ?) Bůh se milostivě k Mojžíšovi sklání a dává mu Arona (v.14) Farao má pro ně jen smích (5,2) Zklamání ?!

Druhé zklamání 2.Moj.5,20-23 Mojžíš jde za Bohem (správně), ale svádí všechno na Boha (špatně) v.22-23 : “proč jsi mě poslal . . . a Ty nic neděláš . . .” 6,12 : “Nejsem způsobilý mluvit” – spoléháme víc na své schopnosti než na Boha – “já jsem Hospodin, váš Bůh . . .” Mojžíš se skrze zklamání učí, na čem záleží

Třetí zklamání 4.Moj.11,10-15 Lidé si stěžují, pláčí Mojžíš vyčítá Bohu svůj úděl (“kdo jsem já” – falešná pokora vs. “já”, “moje” - pýcha) Cítí se zklamán lidmi a zklamán Bohem Zklamání ve službě je přímo-úměrné naší soběstřednosti – když se díváme na sebe a na své těžkosti

Poslední zklamání 5.Moj.3,26 Bůh nedovoluje Mojžíšovi překročit Jordán (a ještě má povzbudit Jozue, který lid povede do zaslíbené země) ! Zklamán, ale naučil se být spokojen s Boží vůlí

David V mládí pomazán za krále, ale . . . Saul se vzpírá Božím plánům a . . . David je nucen utíkat, podobně jako Mojžíš David bere věci do svých rukou a ve svém zklamání se dopouští hříchů : lže, podvádí, skrývá se mezi nepřáteli Božího lidu . . . Zklamání může vyústit v nedůvěru v Boha ohledně způsobu a času realizace Jeho záměrů (kříž) David byl zklamán tím, že se Boží plány nenaplňovaly podle jeho představ

Učedníci : Lk.24,13-27 Hlavní příčinou zklamání u věřícího člověka je očekávání, které se nezakládá na Božím slově Dochází k němu proto, že má věřící člověk pouze částečné-neúplné poznání Božího slova “To je vám tak těžké uvěřit všemu, co mluvili proroci ?” v.25 Chceme si vybírat to, čemu jsme ochotni věřit, anebo neznáme Boží slovo Studie proroctví s ohledem na druhý příchod Pána Ježíše (eschatologie) Znalost Božího slova s ohledem na evangelium, evangelizaci, Otázky kolem působení Církve ve společnosti

Očekávání a neznalost Písma Jakého čekali Mesiáše ? mocného a slavného ? trpícího, služebníka ? Neznali “všechny části Písma” v.27 Kleofáš : “A my jsme doufali . . . “ Izrael středem jejich zájmu Mesiáš měl realizovat národní ambice O čem my dnes doufáme, že Bůh udělá ? Lidské potřeby a Boží záměry.

Praktické příklady očekávání nepodloženého znalostí všech Písem tlak být úspěšný ve službě (průzkumy, strategie, statistiky, trendy . . .) naděje v církevní struktury naděje v moderní křesťanská hnutí hmotné požehnání vs. duchovní požehnání fyzické uzdravení vs. duchovní uzdravení moc hříchu vs. přítomnost hříchu Máme jasné zaslíbení o moci Božího slova (Iz.55,11) a Evangelia (Řím.1,16) Bůh bdí nad tím, aby se Jeho slovo uskutečnilo : Jer.1,12

Lék na zklamání ve službě Dobrá znalost Písma (pozor na výklad Písma založený na vlastních zkušenostech : 2.Petr.1,20) Ježíš Kristus je ústředním bodem dějin a Písma : Pán Ježíš jim vykládal to, co se vztahovalo na Něj, ne na Izrael : Iz.49,5-6 Neotřesitelná víra ve vzkříšeného Krista : smutek velkého pátku se mění v radost nedělního rána

Ještě jeden lék : vděčnost Nehledě na to, jakým zklamáním procházíme, je toho dost, za co máme být vděčni ! “Sečti všechny dary . . .” Žalm 73,23-26 Abakuk 3,17-18