Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jakým chci být mužem, až budu starý ?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jakým chci být mužem, až budu starý ?"— Transkript prezentace:

1 Jakým chci být mužem, až budu starý ?
Pro starší bratry Jakým chci být mužem, až budu starý ?

2 Káleb Jozue 14,6-14 Předehra : 4.Moj.12-14 Káleb věří Božím slibům
Káleb spoléhá na Boží moc Káleb nemá obavy z lidí Kálebovi nevadí, že je v menšině

3 Káleb po 40 letech Nová generace Židů
Izrael si podrobil veškerou zaslíbenou zem – s výjimkou Hebronského pohoří, kde sídlili Anákovci Nikomu z izraelských předáků se nechce do dobývání tohoto území Kálebovi je 85 let Joz.14,6-14 Jaké vidíme kvality u Káleba ?

4 Kálebovy kvality Byl cele oddán Bohu (3x v textu), nic nedělal polovičatě Jednal podle svých přesvědčení (čisté svědomí) Miloval výzvy (čím těžší, tím lepší) Věděl, že Bůh jeho mládí je také Bohem jeho stáří Nebál se ani tam, kde se ostatní báli

5 Káleb není sám Abraham (175 – “zemřel v utěšeném stáří” 1.M.25,8)
Mojžíš (120 – “zrak mu nepohasl a svěžest ho neopustila” 5.M.34,7) Jozue 24,31 : “Izrael sloužil Hospodinu po celou dobu Jozuovu . . .” Simeon (až do svého stáří čekal na Mesiáše) Apoštol Pavel (“Dobrý boj jsem bojoval . . .” 2.Tim.4,7) Máme kolem sebe bratry, kteří jsou nám podobným vzorem pro stáří ? Jsem (budu) takovým vzorem mladším ?

6 Kvality požehnaného stáří (1)
Vděčnost (nevděk je jedním z prvních nebezpečí života starého člověka) Opravdový zájem o úspěchy mladé generace (není snadné zbavit se závisti) Proaktivní úsilí o udržení tělesné, duševní a duchovní svěžesti (především četba, sledování každodenních událostí, nebránit se změnám) Schopnost vidět věci v širší souvislosti (pro Káleba bylo dobytí pohoří jen další příležitostí k oslavení Boha). Změny ano, ale nejen kvůli změnám.

7 Kvality požehnaného stáří (2)
Důchod pro ně nepřipadá v úvahu (byla by to nuda). Větší důraz na dávání proti přijímání, včetně ústupu do pozadí, dávání přednosti mladším. Rozlišují lépe podstatné od nepodstatného (jsou důležitější věci než dokonalost, dochvilnost a hromadění majetku) Mají trvalou lásku k manželce Netrvají na svém postavení, na moci (moc přímluvných modliteb). Nestaví se do popředí, nesoupeří.

8 Kvality požehnaného stáří (3)
Nepodceňují pokušení. Nebojí se smrti ( Filip.1,21-24) O Kálebovi toho nakonec ani moc nevíme. To důležité však ano : byl cele oddán Bohu a když mu bylo 85, byl připraven dobýt s Bohem Hebron a porazit Anákovce.


Stáhnout ppt "Jakým chci být mužem, až budu starý ?"

Podobné prezentace


Reklamy Google