Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Advertisements

VÝŽIVA – základní složky potravy
Maso Bc. Miroslav Kříž.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Didaktické testy pro ověřování znalostí
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Procvičování vitamínů a minerálních látek
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_298 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_295 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_281 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_284 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_282 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_504 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor: H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Hovězí vnitřnosti Jméno autora:Roman Rumler.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_297 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_287 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Charakteristika a složení vepřového masa Jméno autora:Roman.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_300 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_299 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_285 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_293 Ročník: 2.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Anatomická stavba obilného zrna
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV41 Název školy.
Potrava
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Chemické prvky. Chemický prvek Je látka, která se skládá z atomů, které mají stejné protonové číslo Z. Např.: prvek s názvem síra je z atomů, které mají.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Potraviny a výživa - Zelenina
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Název: VY_52_INOVACE_PRV_05 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rozdělení prvků Různé pohledy Podle obsahu v organismu
Suroviny pro cukráře I. ročník
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hovězí, maso, složení, charakteristika Autor:
Transkript prezentace:

Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Význam a složení masa Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne:  12. 09. 2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci se naučí a upevní si základní poznatky o významu masa ve zdravé výživě, obsahu vitamínů, minerálních látek, bílkovin, tuků, sacharidů…

Význam masa ve výživě. Význam masa: výživovou hodnotu masa ovlivňuje obsah hlavních živin a obsah vody, maso je bohatým zdrojem minerálních látek, fosforu, draslíku a stopových prvků (mědi, manganu, zinku, hliníku), maso mořských ryb je významným zdrojem jodu a sodíku, játra a krev zvířat jsou bohatým zdrojem železa, biologickou hodnotu masa zvyšuje i obsah vitamínů, především maso jatečních zvířat obsahuje vitamíny skupiny B (B1, B2, PP), játra jsou bohatým zdrojem vitaminu A. obrázek č. 1 obrázek č. 2

složení masa. Složení masa: Voda zhruba od 48% do 78 % (tepelnou úpravou se až 30% ztratí) 15 až 20% Bílkoviny (plnohodnotné) 1 až 5% sacharidy (glykogen) Obrázek č. 3 1 až 40% tuky – libové maso do20%, tučné maso do 40% Svalové barvivo (myoglobin) ovlivňuje barvu masa Důležitou složkou pro maso jsou extraktivní látky (organické látky rozpustné ve vodě) Vitamíny – A , skupiny B, v rybím mase vitamin D Minerální látky - draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor, železo Tučné maso má menší podíl vody a maso s menším podílem tuku má více vody.

VY_32_INOVACE_NAV_283_pracovní_list 1) Voda A) 1 až 5% (glykogen) 2) Sacharidy B) 15 až 20% (plnohodnotné) 3) Bílkoviny C)zhruba od 48% do 78 % 4) Tuky D) (myoglobin) ovlivňuje barvu masa 5) Svalové barvivo E)(organické látky rozpustné ve vodě) 6) Vitamíny F) draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor, železo 7) Minerální látky G) A , skupiny B, v rybím mase vitamin D 8) Extraktivní látky H)1 až 40% libové maso do20%, tučné maso do 40% 1- ; 2- ; 3- ; 4- ; 5- ; 6- ; 7- ; 8- ; Vyber z výrazů ten správný a přiřaď k číslům správné písmeno.

VY_32_INOVACE_NAV_283_pracovní_list_řešení 1) Voda A) 1 až 5% (glykogen) 2) Sacharidy B) 15 až 20% (plnohodnotné) 3) Bílkoviny C)zhruba od 48% do 78 % 4) Tuky D) (myoglobin) ovlivňuje barvu masa 5) Svalové barvivo E)(organické látky rozpustné ve vodě) 6) Vitamíny F) draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor, železo 7) Minerální látky G) A , skupiny B, v rybím mase vitamin D 8) Extraktivní látky H)1 až 40% libové maso do20%, tučné maso do 40% 1 - C; 2 - A ; 3 - B ; 4 - H; 5 - D; 6 - G; 7 - F; 8 - E; Vyber z výrazů ten správný a přiřaď k číslům správné písmeno.

Použité zdroje Učebnice Potraviny a výživa, autorka Marie Šebelová. Vydáno 2002, ISBN80-7320-054-6 http://www.nasevyziva.cz/sekce-Maso/clanek-maso-zakladni- cleneni-334.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Maso#Orienta.C4.8Dn.C3.AD_slo.C5 .BEen.C3.AD_masa Obrázek č. 1, 2 a 3. http://cs.wikipedia.org/wiki/Hov%C4%9Bz%C3%AD_maso#Cha rakteristika Obrázky stažený 12. září 2012