Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Význam a složení masa Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne: 12. 09. 2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci se naučí a upevní si základní poznatky o významu masa ve zdravé výživě, obsahu vitamínů, minerálních látek, bílkovin, tuků, sacharidů…
Význam masa ve výživě. Význam masa: výživovou hodnotu masa ovlivňuje obsah hlavních živin a obsah vody, maso je bohatým zdrojem minerálních látek, fosforu, draslíku a stopových prvků (mědi, manganu, zinku, hliníku), maso mořských ryb je významným zdrojem jodu a sodíku, játra a krev zvířat jsou bohatým zdrojem železa, biologickou hodnotu masa zvyšuje i obsah vitamínů, především maso jatečních zvířat obsahuje vitamíny skupiny B (B1, B2, PP), játra jsou bohatým zdrojem vitaminu A. obrázek č. 1 obrázek č. 2
složení masa. Složení masa: Voda zhruba od 48% do 78 % (tepelnou úpravou se až 30% ztratí) 15 až 20% Bílkoviny (plnohodnotné) 1 až 5% sacharidy (glykogen) Obrázek č. 3 1 až 40% tuky – libové maso do20%, tučné maso do 40% Svalové barvivo (myoglobin) ovlivňuje barvu masa Důležitou složkou pro maso jsou extraktivní látky (organické látky rozpustné ve vodě) Vitamíny – A , skupiny B, v rybím mase vitamin D Minerální látky - draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor, železo Tučné maso má menší podíl vody a maso s menším podílem tuku má více vody.
VY_32_INOVACE_NAV_283_pracovní_list 1) Voda A) 1 až 5% (glykogen) 2) Sacharidy B) 15 až 20% (plnohodnotné) 3) Bílkoviny C)zhruba od 48% do 78 % 4) Tuky D) (myoglobin) ovlivňuje barvu masa 5) Svalové barvivo E)(organické látky rozpustné ve vodě) 6) Vitamíny F) draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor, železo 7) Minerální látky G) A , skupiny B, v rybím mase vitamin D 8) Extraktivní látky H)1 až 40% libové maso do20%, tučné maso do 40% 1- ; 2- ; 3- ; 4- ; 5- ; 6- ; 7- ; 8- ; Vyber z výrazů ten správný a přiřaď k číslům správné písmeno.
VY_32_INOVACE_NAV_283_pracovní_list_řešení 1) Voda A) 1 až 5% (glykogen) 2) Sacharidy B) 15 až 20% (plnohodnotné) 3) Bílkoviny C)zhruba od 48% do 78 % 4) Tuky D) (myoglobin) ovlivňuje barvu masa 5) Svalové barvivo E)(organické látky rozpustné ve vodě) 6) Vitamíny F) draslík, vápník, hořčík, sodík, fosfor, železo 7) Minerální látky G) A , skupiny B, v rybím mase vitamin D 8) Extraktivní látky H)1 až 40% libové maso do20%, tučné maso do 40% 1 - C; 2 - A ; 3 - B ; 4 - H; 5 - D; 6 - G; 7 - F; 8 - E; Vyber z výrazů ten správný a přiřaď k číslům správné písmeno.
Použité zdroje Učebnice Potraviny a výživa, autorka Marie Šebelová. Vydáno 2002, ISBN80-7320-054-6 http://www.nasevyziva.cz/sekce-Maso/clanek-maso-zakladni- cleneni-334.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Maso#Orienta.C4.8Dn.C3.AD_slo.C5 .BEen.C3.AD_masa Obrázek č. 1, 2 a 3. http://cs.wikipedia.org/wiki/Hov%C4%9Bz%C3%AD_maso#Cha rakteristika Obrázky stažený 12. září 2012